Защо децата ни не знаят, че кан Тервел е спасителят на Европа 4

От стр. ТРЕТА

Децата в тази своя най-активна в интелектуално отношение възраст трябва приоритетно да изучават своята родна история, да търсят и да намират своите корени и своите национални характеристики, даващи им поводи за самочувствие и идентичност.

Да си припомним думите на Ото фон Бисмарк: „Всички войни и победи се печелят или губят зад ученическите чинове”.

Да се върнем отново към въпроса за Образа на Българския владетел в учебниците по „История и цивилизация” за VI клас, защото точно там само можем да го видим.

Първото, което разбираме от заглавията на темите и уроците е, че той е владетел не на държава, а на „ханство” или „царство”. Думите „българската държава” и „народ” се използват крайно предпазливо и само там, където не е възможно тяхното заместване със синоним. За специалистите това може и да е коректно, но за децата легитимното е „държава”. Когато това процентно съотношение е грубо нарушено, губи се усещането за древна българска държавност. Титлата на предводителя на древните българи е „Кан” само в един учебник[3.], този на проф. Пламен Павлов и колектив, останалите предпочитат титлата „Хан”, която навява определени  асациации за малката ордичка на Аспарух, с която той минава Дунава.

Второ: Липсва  равнопоставеност по отношение на титуловането на нашите владетели, споменати едновременно с византийските. В повечето случаи, след като е спомената веднъж титлата им, за българския владетел се говори без нея , т.е. без уважение и респект – просто Аспарух, Тервел, Крум, Самуил и т.н.

Трето: За най-важните исторически и преломни периоди и велики български владетели се отделя не повече от един–два абзаца, т.е. това, което децата трябва да чуят и запомнят е казано най-много с 4-5 до 6 изречения! Не са редки случаите, когато исторически период, през който са управлявали няколко владетеля, се представя с едно изречение.

В някои учебници липсват  цели периоди от българската история (”История и цивилизация”, изд. „Просвета плюс” 2017г.; изд.„Булвест 2000” 2016 г.;  изд.”Архимед и Диоген”,2017г.)  като този от средата до края на ХІІІ век, отнасящ се до татарското нашествие, междуособните борби, въстанието и възкачването на Ивайло на българския престол (1277-1280 г.) А това е единственото селско въстание не само в българската, но и в европейската и световна история, увенчало се с успех, при което личност без благороден произход законно заема владетелския престол.

От управлението на цар Иван Асен ІІ (1218 – 1241 г.) българската история в учебниците разглежда директно темата „Завладяване на България и Балканите от османците”!! Цял век българска история е заличена от българските историци, автори на учебници.

Съществено е изменението на съотношението исторически текст и илюстрация,  в полза на илюстрациите, на база дори последните 15-20 години. Това ги прави не по-актрактивни, но по-елементарни, като се губи от съдържателната и емоционалната част на повествованието, което при използването на модела „План-тезис”, напълно липсва.

Идеята за олекотяване на текста откъм количество води като последица и  губенето на навици за четене у учениците на текст повече от няколко пасажа. Според МОН и одобрените от него учебници, това е напълно достатъчно на децата като информация (за знания не можем да говорим) за миналото на народа ни!!

И все пак, какъв точно е образът на българския владетел, такъв, какъвто го виждаме от страниците на учебниците по История? Има ли за него конкретна и ясна визия, пълнокръвен ли е този образ и емоционално обагрен или е едностранчиво скициран?

Отговорът на този съществен въпрос е  еднозначен и повече от категоричен.

В учебниците владетелите ни само се споменават, но историческият им образ напълно липсва! Те са просто една мимолетна сянка, описана с една-две думи, без следа от индивидуализация и затова еднотипни и неразпознаваеми. Образът е напълно заличен, сякаш вандали са вилнели в Божия храм и са изчегъртали чертите им до пълна неузнаваемост! Няма образ, няма личност, няма величие, слабост или трагедия – има само име, титла и години на управление, което при това не се окачествява нито като успешно, нито като неуспешно! (Гордостта на МОН – „Само факти без оценъчна интерпретация!!” За обективността при подбора на фактите,обаче, не става и  дума!)

Чудно ли е тогава, че учениците в огромното си болшинство не могат да ги разграничават, че в тяхното съзнание те са само имена, и е все едно дали ще ги попитате за Тервел, Омуртаг, Крум или Симеон? Отговорите им звучат еднакво объркано и несигурно, знаят, че са чували за тях, но какво точно, не са в състояние да си спомнят. В общия случай, ако успеят да ги идентифицират с някое  характерно за тях понятие, това е върхът на очакванията:  Аспарух – основателят; Омуртаг – строителят; Крум – завоевателят; Симеон – книжникът! И толкоз! За кан Тервел – само минимален процент от учениците биха го споменали като „Спасителят на Европа от арабските нашественици”, просто защото в голяма част от учебниците той не е определен като такъв!!

Как е очертан образът на кан Тервел в учебниците за VI клас?

Всички авторски колективи са коректни при излагането на основните факти от неговото управление. Той укрепва българското ханство; заради военната  помощ, която оказва на прогонения от Константинопол император Юстиниан ІІ да си върне престола, е удостоен с високата титла „кесар”, носена само от престонаследника; постига мирно  териториално разширение, като придобива областта Загоре на юг от Стара планина; подписва изгоден мирен договор; символ на мощта му е изсичането на Мадарския конник и спасяването на Константинопол от арабската обсада. Това е, може би, българският владетел, описан най-подробно в най-светли и позитивни краски.

Разбира се, различните авторски колективи използват различни СЛОВА (”В началото бе Словото…”) при своето интерпретиране на фактите.

Единствено в учебника на изд.”Булвест 2000” темата „Създаване и укрепване на Българската държава”, т.4. от урока е озаглавена „Тервел – победителят на арабите”.  В останалите случаи се използват формулировките: ”Утвърждаване/ укрепване на България при хан Тервел” (”Просвета 1945” и „Просвета плюс”); „Териториално разширение” (изд.”Архимед и Диоген”); „Ранна история на Дунавска България” (изд.”Анубис”) и „България при Тервел” (изд.”Рива”).

Повечето от тях просто отбелязват:

„По време на арабската обсада на ромейската столица през 717 -718 г. българските войски се притекли на помощ на императора. С тяхна подкрепа арабите били отблъснати, а Константинопол бил спасен”. Точка! (изд.”Рива”).

„През 717-718 г. българската армия заедно с ромеите разгромили арабите при Константинопол. Управлението на хан Тервел утвърдило България като независима европейска държава”. Точка! (изд.”Просвета плюс”);

„Тервел оказал помощ на Византия да отблъсне арабите от Константинопол, и така дал своя принос за спасяването на християнска Европа.” Точка! (изд. „Просвета 1945”).

”Войските на Тервел участват в разгрома на арабската армия, обсаждаща Константинопол и така България изиграва решаваща роля за спасяването на Европа от арабското нашествие.” Точка! (Изд.  „Анубис“).

„Малко по-късно ханът отново се притекъл на помощ на империята, когато нейната столица Цариград била обсадена от арабите. С решаващата помощ на българите през 718 г. ислямските нашественици били прогонени.” Под черта, като обобщение: „Хан Тервел направил своето име и това на България известни по целия тогавашен свят.” (изд.”Архимед и Диоген”).

Само в учебника на „Булвест 2000” разказът за това епохално историческо събитие от европейски мащаб се предава по малко по-различен, изчерпателен и емоционален начин:

„Само три десетилетия след създаването на Дунавска България тя изиграла решаваща роля за историята на източна Европа. През 717 г. арабите обсадили византийската столица. Превземането на града щяло да изправи Европа пред голяма опасност. Стъпили веднъж на Балканите, арабите можели по-лесно да предприемат военни походи към вътрешността на континента. През 718 г. хан Тервел се притекъл на помощ на Византия. Българите разгромили арабите край византийската столица. Двадесет хиляди от тях паднали на бойното поле. Константинопол бил спасен, а напредването на арабите в Европа спряно.” [1.]

Прочети още ТУК

 

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар