СТАНИ ДОБРОВОЛЕЦ ИЛИ ЧЛЕН

Станете наш приятел, не само виртуален, а реален. Елате сред нас и бъдете част от добрия екип, дайте своя принос, за да променяме скучните житейските нюанси в колорит. Пристъпете с идеи и предложения. Вашето мнение е важно за нас!

PRO BONO - ДАРЯВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ

Съществуват най-различни начини да помагаме на другите. В благотворителните дейности, освен с пари, дрехи или храна, можем да се включим и като отдаваме безвъзмездно професионалните си умения.

Pro bono е словосъчетанието, което се използва, за да характеризира дейности, вършени от специалисти в определена област на доброволни начала. Произлиза от латинския израз "pro bono publico" и буквално означава: "за обществено благо". Често срещана практика в Древен Рим, в съвременността този тип благотворителност е много разпространена, макар у нас все още бавно да набира скорост.

За разлика от доброволчеството, дейността pro bono е свързана не просто с полагане на какъвто и да е труд без заплащане, а конкретно с отдаване на специализиран такъв в услуга на нуждаещите се. С други думи, отделяне на лично време и опит за хора, които не биха могли да си позволят професионални услуги. Най-често с такава дейност се заемат адвокатски кантори и лекари.

Извън структурите на някаква организация и тесните рамки на фирмения имидж зад дейността pro bono стои нещо съвсем простичко - желанието да помогнеш с каквото можеш и да добавиш стойност, по начина, по който го правиш всеки ден, но без да получаваш пари в замяна.

"Жест от тези, които имат уменията, до тези, които имат нуждата"

Pro bono може да се върши не само по отношение на правната или медицинска помощ. По света все по-популярен става благотворителният принос на специалисти от областта на маркетинга, технологиите, дизайна и услугите.
Професионалисти от различни области застават зад каузи, проекти и малки общности, които имат ограничен бюджет и скромни възможности. Така тези, които помагат, събират опит в непознати иначе за тях сфери, а тези, които получават помощ, имат възможността да получат добър старт за начинанията си и да увеличат шансовете си да бъдат забелязани.

Работа pro bono – каква и как?

Всеки от нас е работил безвъзмездно, било за някой роднина, познат, съсед или пък съвсем в началото на кариерата си, когато е доказвал на света, колко е специален. В основата на дейността pro bono стои същият дух, но пренесен на ниво по-големи общности.
Затова и почти всеки може да работи pro bono. Не е нужно това да бъде част от някакъв специализиран проект, можем просто да помагаме с професионалните си умения на някоя организация или на хора неформално, когато имаме време и възможност за това. Например с преподавателска дейност, с дейности от сферата на услугите, както се казва: «който с каквото може». Като тук е добре да заменим «може» с "може най-добре"

Естествено, че човек не може постоянно да се занимава с безплатни дейности, но дори малка част от времето, отделено за благотворителна помощ, е безценно и понякога означава много повече от парична помощ за благотворителните организации или проектите.
В зависимост от уменията, знанията или опита, с които разполагаме, можем да отделяме по няколко часа на седмица или на месец, в които услугите ни са pro bono и помагат на каузи, в които вярваме. Вярно, много от организациите у нас не изброяват специализираната нужда от помощ, която имат, но това не пречи, ако решим сами да предложим уменията си.

И когато някой попита защо, отговорът е прост, но позабравен: pro bono.

Автор: Теодора Петкова

АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ ЕКИПА, ПОПЪЛНЕТЕ ФОРМАТА

„Сдружение Азбукари" се обединихме с намерението да фокусираме вниманието си върху социално ангажирани каузи в сферата на образованието, науката, спорта и културата. Членуването или доброволчеството в сдружението е доброволно. Може по всяко едно време да ни потърсите за да се консултирате.

maxresdefault

Please enter your name.
Моля, въведете валиден имейл адрес.
Моля въведете валиден тел. номер.
Please enter a message.

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"