„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“

Организаторите от „Сдружение Азбукари“ поканиха всички българи да се включат в празника, като изпишат с тениски с букви любимите български думи

С приповдигнато настроение и много вълнение стотици българи се включиха в празничното шествие по улиците на София на организирания от „Сдружение Азбукари“ „Парад на буквите“. Много от тях бяха облечени в тениски с букви от българската азбука. Те са създадени и разпространени от „Сдружение Азбукари“ с поканата: „На 24 май да изпишем с тениски с букви любимите български думи по случай Деня на българската просвета и култура и на българската писменост“.

Любимият на всички площад на духовността – Славейков, този път беше огласен от детски смях и химна „Върви, народе възродени“. Преди определения час 10.30 на площада се събраха деца от най-различни възрасти, от детски градини и училища, заедно с техните родители и учители. Облечени в тениски с букви от азбуката, те развяваха знаменца и пееха химна „Върви, народе възродени“, който звучеше от високоговорител.

Празничното шествие тръгна по ул. „Г. С. Раковски“, по ул. „Оборище“ към катедралния храм „Св. Ал. Невски“, заобиколи храма и мина покрай Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Продължи по бул. „Васил Левски“ до паметника на Васил Левски и по бул. „Янко Сакъзов“ до парка „Заимов“.

През цялото време на шествието звучаха химнът „Върви, народе възродени“ и любими детски и патриотични песни. Хората се поздравяваха усмихнато с минувачите. Участниците бяха от всякакви възрасти – от деца в колички, до баби и дядовци. По пътя се включиха спонтанно минувачи, заразени от веселото настроение на участниците, а върволицата от празнуващи се удължаваше непрекъснато.

Празничното шествие не спря нито за миг. То беше водено от полицейски моторизиран патрул, който спираше движението, докато минат хората. „Благодарим на СДВР и на Столична община за перфектната организация“, казаха от „Сдружение Азбукари“.

В парка Заимов празникът продължи, като танцьори от Клуб за народни танци „Витоша“ обучаваха най-малките на стъпки от български хора.

Всеки участник, носещ тениска с буква от българската азбука, получи безплатно напитки и лакомства, осигурени от „Лактима Балкан“ и „Аспазия-92“ и специална изненада от „Сдружение Азбукари“  – плакати „Върви, народе възродени“ и „Левски“.

„Време е 24 май да бъде основният ни национален празник – каза Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“. – Никой друг народ на земята не издига в култ писмото и четмото, а това е пряката връзка с Бог. Празникът е носител на мир и светлина, на просвещение и просвета. Привилегия и гордост за малко народи е да имат в календара си празник на своята писменост, просвета и култура.“

„Изконна българска традиция е преклонението пред всички, които творят духовността и имат способността да я съхраняват, да я развиват и да я предават. Да ни е честит този най-съкровен български празник – Денят на буквите на светите братя Кирил и Методий. Защото 24 май е празникът на извисения, достоен да приеме Словото, човешки разум.

Денят на буквите – 24 май, е повод за голяма гордост за всички българи, защото наред с неизмеримото дело на Кирил и Методий, с историческото ни дълголетие в световната история, България заслужава уважението и ще получава признанието тепърва не само на отделни държави, но и на целия свят, защото е най-старата културна цивилизация“, каза още Цвета Кирилова.

Празникът завърши в парка Заимов, където продължиха да се вият хора, да се веят знамена и да се разхождат много усмихнати и весели хора.

Ето какво трябва да знаят децата ни за празника:

  • На 24 май се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. Преводите на Библията Кирил и Методий записват на глаголица.
  • Думата „азбука” възниква от произнасянето на първите две букви от глаголицата – „А” и „Б” или „Азъ“ и „Буки“. Названието глаголица идва от старобългарската дума  – „глаголъ“, която означава „дума“. И тъй като глаголати“ означава „говоря“, глаголицата поетично е наричана „знаците, които говорят“ или „говорещата азбука“.
  • Днес над 300 милиона жители на планетата пишат с нашите букви. Кирилицата е третата официална азбука на Стария континент.
  • Светите братя Константин Кирил – Философ и Методий са обявени за покровители на Европа.
  • Създателите и разпространителите на българската азбука, наречена глаголица, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език и за разпространяване на християнството сред българите.
  • От своя страна ученикът им свети Климент Охридски, създава кирилицата, като признание към делото на братята просветители. Днес съществуват няколко национални варианти на кирилицата: Българска кирилица, Босанчица, Белоруска, Румънска, Сръбска, Македонска, Руска, Украинска, Казахстанска, Киргизстанска кирилица, Молдовска, Монголска и Таджикска кирилица.

Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

[wdgk_donation]

Други интересни проекти на Сдружението

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"