„ЧИСТА И СВЯТА“

Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все по-засилваща се неграмотност сред младите, „Сдружение Азбукари“ стартира нова образователна инициатива по повод 24 май. Каузата „Чиста и свята“ иска да изправи Васил Левски и Христо Ботев очи в очи с младото поколение, за да им бъдат духовни и морални спътници по пътя на познанието, с което не веднъж българските деца са ставали пример за национална гордост.
Официалният старт на кампанията „Чиста и свята“, която ще продължи един месец, ще бъде поставен на 17.05.2016 г. в столичното 122 ОУ „Николай Лилиев“ в 10.30 ч. Близо 400 деца и техните учители ще получат благотворително образите на великите български личности.

Уникална художествена интерпретация на впечатляващите творби на скулптора Ставри Калинов и аниматора Георги Врабчев ще бъдат предоставени безвъзмездно на 780 български училища в страната. Идеята е да се задоволят потребностите от съвременна визия на свещените образи на Васил Левски и Христо Ботев, които ще заменят остарелите изображения в класните стаи. Идеята е заредена с дълбок исторически замисъл, който днес иска да напомни на младите, че героичното дело на патриотите в славната история на България са пример за подражание на поколенията и са еталон за формиране на ценности.
Проектът съчетава художествен и компютърен образ с автентични цитати на героите. Думите, които „изричат“ националните символи в двете изображения, са: „Патриот е – душа дава…“ и „За чиста и свята Република“. Двамата талантливи автори, Калинов и Врабчев, се включват в инициативата с призива да насочим вниманието на децата към незабравимото дело на героите и да ги мотивираме да изучават с интерес българската история. Желанието на партньорите е да се направи крачка към възстановяването на ценностите в българското училище, които ще повишат самочувствието на учителите и увереността на децата да бъдат успешни. Посланието е, че всеки един от младите е ценен в общата национална кауза да обичаме България.

 

Автор на плаката Васил Левски:
Художник: Ставри Калинов
Фотограф и графичен дизайн: Свилен Славов

Автор на плаката Христо Ботев: Георги Врабчев

Размер: 70 / 100 см.
• 2 бр. фиксиращи лайсни за окачване

ПЛАКАТ ВАСИЛ ЛЕВСКИ

 

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

[wdgk_donation]

Други интересни проекти на Сдружението

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"