Деца рисуваха своите идоли от историята – просветители и будители

Жури от художници определи победителите в IV-тия Национален конкурс за детска рисунка, посветен на 1 ноември – Деня на будителите

Журито с част от наградените детски творби

Деца от 7 до 17 години рисуваха своите идоли от историята на IV-тия Национален конкурс за детска рисунка „Българските просветители и будители“, организиран от „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“. Конкурсът е посветен на Деня на народните будители – 1 ноември, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери – будители на възраждащия се национален дух, на стремежа към образование и книжовност.

„Желанието на екипа ни беше да мотивира децата да пресъздадат образите на просветителите и будителите, с които се гордее България. Чрез творчеството си те илюстрираха постиженията на бележитите личности в областта на образованието, науката, знанието и национално-освободителното движение, представиха просветителската дейност на отделни личности или общности. Децата на България имат нужда от добри примери, подкрепа и надежда, за да ги вдъхновим да растат щастливи и отговорни за своето бъдеще, изпълнено с добротворство“, казаха организаторите.

От официалното начало на конкурса – 8 март до края на месец август 2022 г. в офиса на „Сдружение Азбукари“ на ул. „Царичина“ 1 в София пристигнаха стотици детски творби.

Рисунките бяха оценени от компетентно жури от художници и ръководители на детски школи по рисуване, които се събраха заедно с екипа на „Сдружение Азбукари“ в Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6. С тежката задача да изберат най-добрите сред най-добрите се заеха художниците Долорес Дилова, Николай Маринов, Татяна Антонова, Дарина Цурева и Ева Тенева – Зайков.

Журито с част от наградените детски творби

„Реализирали сме няколко такива конкурса, отличавали сме много български деца – каза пред художниците Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“. – Получаваме изключително много позитиви при организацията на този конкурс, което ни мотивира да продължаваме напред. Имали сме конкурси на тема „Искам да бъда“, на символа на доброто – Дядо Добри. През годините многократно сме насърчавали децата да мислят и творят на тема родолюбие и българщина, стараем се също по всякакъв начин да да сасем път за представяне на техния талант и стимул.“

Изборът премина в приповдигнато настроение, художниците бяха развълнувани и приятно изненадани от оригиналността и креативността на децата. Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон с Рибния буквар, Иван Вазов бяха образите, които най-често присъстваха в детските рисунки. Бяха представени и съвременни будители, като учителя Теодосий Теодосиев.

„Както винаги завладяващо и опияняващо е всичко, което виждаме – каза Долорес Дилова, художник и организатор на изложбите в Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6. – Да им завидиш на много от децата на порива, на чистотата, и колкото са по-малки, са по-искрени и чисти. Затова толкова много художници са се учили от детските рисунки, като Матис например.“

„Радвам се, че видях доста добри рисунки. Има много талантливи деца. Винаги това ме е радвало и затова съм се занимавал с деца. Ние трябва да ги пазим, да не ги опорочаваме с готови клишета. Не трябва да има прекалена намеса от възрастните, дистанцията от детския свят и въображение е задължителна“, каза Николай Маринов, художник и ръководител на детска школа към галерия „Резонанс“ в Пловдив.

„Прави ми впечатление най-вече това, че децата много сериозно са се ангажирали с темата, особено по-малките. А това е много приятно, защото и най-малките деца трябва да са наясно с нашето минало, с нашите достойни българи, които трябва да запомнят и да бъдат техен пример в живота. Това, което се вижда, е, че с огромно желание всички са се постарали да дадат максимума от себе си“, сподели Татяна Антонова, художник и ръководител на школа „Приказен свят“ в София.

„Имаше забележителни постижения на деца, чийто път може би ще поеме в посока към изкуството. Всички участници са изключително трогателни за мен с желанието си и с почитта, която отдават на будителите“, каза Дарина Цурева, художник и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства в София.

„Занимавам се с деца в работилнички, там сами създават техники, които са им по-интересни. Например рисуване с цветен пясък или върху материали като огледални повърхности. Малките обичат новите, нестандартните неща. Това, което видях тук, е много впечатляващо. Децата много се стараят, от една страна, да намерят най-точния образ, от друга – да го изпипат достатъчно добър технически, което е много вълнуващо. Децата имат невероятно първосигнално вдъхновение, което се връща при нас, възрастните и можем да си бъдем взаимно полезни“, каза Ева Тенева – Зайков, която се занимава с Галерия за детско изкуство на ул. „Уилям Гладстон“ 32 в София.

В конкурса участваха деца от различни краища на страната, от големи до много малки населени места. Състезаваха се в 3 възрастови категории: от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас. На всички победители ще бъдат дадени грамоти и награди. Освен първо, второ и трето място, организаторите от „Сдружение Азбукари“ осигуриха и по 2 специални поощрителни награди във всяка от трите групи.

Юлия Биран, 9 г.

Сред най-малките от I до IV клас първата награда е за Рая Спасова на 10 години от СУ „Никола Войводов“ във Враца. Втора е Юлия Биран на 9 години от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас. Трета е Надежда Вълкова на 9 години от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас. Поощрителните награди са за Александър Господинов на 10 години от школата по рисуване към читалище „Димитър Полянов – 1862“ в Карнобат и за Красимир Стефанов на 9 години от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас.

Във втората възрастова група – за деца от V до VII клас първа е Андреана Косева на 12 години от ОУ „Неофит Рилски“ в Габрово. Втора е Мария Стайкова на 11 години от ОУ „Цанко Церковски“ в София. Трета е Селин Сюлейманова на 13 години от школа „Арт Попово“ в Попово. Поощрителните награди са за Божидара Стефанова на 13 години от школа „Арт Попово“ в Попово и за Полина Бохурова от ОУ „П. Р. Славейков“ в Стара Загора.

Полина Бохурова

Сред най-големите – от VIII до XII клас първото място е за 16-годишния Преслав Вутов от Професионална гимназия „Алеко Константинов в Мездра. Втора е Ана-Мария Недялкова, на 17 години от ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново. Трета е Харика Ибрямова на 16 години от СУ „Йордан Йовков“ в Кърджали. Поощрителни награди получават Йоана Ле Туан, на 17 години от ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново и Александра Минкова на 15 години от СУ „Христо Ботев“ в Русе.

В тази категория има и една специална награда от „Сдружение Азбукари“ и тя е за Гергана Зашева от школата по рисуване към Център за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс – Перник.

Харика Ибрямова, 16 г.
Гергана Зашева, 14 г.

На специална церемония отличените деца ще получат награди и изненади от „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“. За мястото, датата и часа на провеждането на церемонията по награждаването победителите ще бъдат уведомени лично от екипа на „Сдружение Азбукари“.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"