Алекс Желязков – един 20-годишен ентусиаст, влюбен в родината си

В Холандия младият ни сънародник ръководи доброволчески пункт за хуманитарна помощ за Украйна

Алекс Желязков

„В България има необятни възможности за развитие, много свободни ниши – казва Алекс. – Тук могат да се направят страшно много неща. Въпреки че сме малко по-консервативни и традиционни в народопсихологията си, има много неща, към които бързо се отваряме. Много бързо можем да ги приемем, да ги прихванем, да са ни интересни, да се възползваме от тях. Важното е човек да е амбициозен…“ Казва го един млад, едва 20-годишен патриот и от неговите уста звучи наистина вдъхновяващо.

„Харесва ми всичко, което се прави на запад и на изток, да бъде направено и у нас, под форма, която тук да се създава в наши компании, от наши хора с мащабно мислене“, казва още Алекс. Той е един от красивите ни умове, които учат в чужбина, но е категоричен, че ще се върне да приложи наученото в родината си.

„За мен знам със сигурност, че ще се върна, все едно къде – в родния Бургас, в София, Пловдив или Варна, – казва той, – но живеем в един глобален 21-ви век. За най-големите, мислещите хора няма една държава. Те пътуват навсякъде. Мястото, където живееш, може и да не определя къде ще работиш. Може да пътуваш навсякъде по градовете, за да работиш, а някои хора мислят още по-глобално – да работят по света. Харесва ми тази идея за неограниченост. Ние, българите можем много, много да се разширим като бизнес и развитие в света.“

От малък е такъв – амбициозен, съвестен, любознателен. Роден е в Бургас, завършва там английската гимназия. От дете обича народните танци и играе в ансамбъл „Зорница“ с ръководител Николай Парушев. Пътувал е много извън страната по международни фолклорни фестивали. Горд е, че през 2015 г. на фестивала в Анталия, Турция танцува в българска носия пред камерите на Турската национална телевизия.

Макар вече да следва в Холандия, Алекс е от танцьорите, които не напускат състава си. Когато лятото се връщат, ходят на репетиции, танцуват. Брат му Мартин, който е на 13 години, също е танцьор. „Този ансамбъл ми е дал страшно много – любовта ми към езиците, към пътуванията – споделя Алекс. – Там аз се научих на работа в екип, като едно семейство сме били. Пътували сме заедно, живели сме заедно… Оставил съм сърцето си в „Зорница“.“

От малък е възпитаван в патриотизъм от родителите си Дима и Иван Желязкови, а също и от учителите. „Баща ми работи в Драматичен театър – Бургас и от малък ходя на театър, зареден съм с голяма любов и интерес към културата и българщината. Майка ми също ме е насърчавала винаги. Като дете заедно със семейството ми съм ходил по събития – писателски срещи, театрални и куклени постановки“, разказва Алекс.

Иван, Алекс, Дима и Мартин Желязкови

Тази есен му предстои втора година от следването му в университета в Тилбург, Нидерлания – един от най-добрите по икономика и бизнес в света. Там учи по специалността „Предприемачество и бизнес иновации“.

Подготвен е за специалността още от английската гимназия в Бургас. Там се създава първият предприемачески клуб – „Млад предприемач“, в който Алекс се включва. В продължение на 2 години създават учебни компании към „Джуниър Ачийвмънт България“, където той е алумни. Участват в състезания, учат се на бизнес и предприемачество, а също и на теми, които са извън бизнеса, като например как да управляват личните си финанси. Когато е в XII клас, той преподава наученото за лични финанси на следващия випуск – XI клас.

„Бяхме онлайн и се включиха ученици от целия випуск с техните ръководители – разказва Алекс. – Този предприемачески курс беше важна част от това, с което в момента се занимавам. Даже върхът беше, когато през 2020 г. спечелихме една от двете големи награди в състезанията на „Джуниър Ачийвмънт“. Бях представител на учебната ни компания и получих награда лично от еврокомисар Мария Габриел. Тогава окончателно реших да се занимавам с бизнес и предприемачество.“

Адаптирал се е много бързо към различната среда в Холандия, не е преживял културен шок. „Намерих си приятели от България и целия свят. Там всичко е различно като начин на живот, като преподаване и организация на образованието, но съм доволен, че уча в Тилбург“, казва той.

Името на младия българин става известно в Тилбург и областта, когато започва войната в Украйна. Малко след 24 февруари му пишат от Комитета на организаторите на събития към университета, в който Алекс се включва веднага. Няколко студенти от Украйна организират пункт за хуманитарна подкрепа и набират доброволци. В началото Алекс се включва като доброволец. „С украинците много бързо си станахме близки, може би защото общувахме на руски, или защото бях един от първите и най-редовните доброволци. На четвъртия ден те вече ми предадоха цялата дейност като супервайзър“, разказва Алекс.

От университета им предоставят дузина помещения и складове, кашони. Хора от града и околността носят дарения в пазарски торби, а Алекс и колегите му ги сортират – храна, лекарства, дрехи, електроника и т.н. Нареждат кашоните на палети и изпращат 3 тира за Украйна с хуманитарна помощ на обща стойност близо половин милион евро.

Алекс продължава да помага и на бежанците в Холандия, които стават все повече. Викат го за помощ от съседния град Айндховен, където са настанени майки с деца. Нуждаят се от хора с руски език – да си играят с децата, да превеждат, да помагат с документацията и настаняването. „За дечицата разпечатах картинки за оцветяване и игри, книжки на украински“, разказва Алекс.

В университета като разбират, че участва в този хуманитарен център, му предлагат да му отложат изпитите, но Алекс отказва. „Не го направих, за да ми отлагат изпитите. Исках да дам пример, да привлека и мотивирам повече хора“, казва той.

Интересите му са в доста широк спектър – изучаване на чужди езици, пътуване. В момента, освен английски и руски, които знае, изучава корейски. Прехвърлил се е в модерна танцова група, която се занимава с кавъри на K pop – Корейски поп. „Танцуването, самоизразяването, езиците, комуникацията с хора, пътуването, запознанствата са нещата, които обичам“, казва той.

Обиколил е половин Европа и в момента започва да пътува и към Азия. Посетил е Южна Корея за втори път. През тази ваканция е продължил да се занимава с културни и други събития. Включил се е в организацията на „Дни на Корея в Бургас“ на 2 септември. Random Play Dance, с компилации от най-хитовите песни от корейската поп музика, е едно голямо събиране на хора, като всички танцуват – от любители и аматьори до професионални танцьори. Ще има и изложба.

Плановете му за бъдещето? „Стремя се да бъда винаги гъвкав и адаптивен, защото го изисква този толкова бързо променящ се XXI-ви век. Затова предпочитам да гледам в по-близко бъдеще. Но ще се върна в родината, когато приключа с обучението си“, категоричен е младият българин.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"