Наградиха победителите в IV-тия Национален конкурс за детска рисунка „Българските просветители и будители“

Няколко месеца деца от 7 до 17 години рисуваха своите идоли от историята, а картините им оцени компетентно жури от Съюза на българските художници

Талантливи деца от цяла България се събраха в слънчевия съботен ден в артистичната атмосфера на уникалната Галерия за детско изкуство на ул. „Гладстон“ 32 – книжарница „Фокс“. Там се проведе церемонията по награждаването на победителите в IV-тия Национален конкурс за детска рисунка „Българските просветители и будители“, организиран от „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“.

Конкурсът е посветен на Деня на народните будители – 1 ноември, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери – будители на възраждащия се национален дух, на стремежа към образование и книжовност.

В продължение на няколко месеца деца от 7 до 17 години рисуват своите идоли от историята. От официалното начало на конкурса – 8 март до края на месец август 2022 г. в офиса на „Сдружение Азбукари“ на ул. „Царичина“ 1 в София пристигат стотици детски творби. Децата се състезават в 3 възрастови категории: от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас.

Рисунките са оценени от компетентно жури от художници и ръководители на детски школи по рисуване, които се събират заедно с екипа на „Сдружение Азбукари“ в Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6.

С тежката задача да изберат най-добрите сред най-добрите рисунки се заемат Долорес Дилова, художник и организатор на изложбите в Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6; Николай Маринов, художник и ръководител на детска школа към галерия „Резонанс“ в Пловдив; Татяна Антонова, художник и ръководител на школа „Приказен свят“ в София; Дарина Цурева, художник и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства в София и Ева Тенева – Зайков, ръководител на Галерията за детско изкуство на ул. „Уилям Гладстон“ 32 в София.

Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон с Рибния буквар, Иван Вазов са образите, които най-често присъстват в детските рисунки. Представени са и съвременни будители, като учителя Теодосий Теодосиев.

В конкурса участват деца от различни краища на страната, от големи до много малки населени места. Сред най-малките от I до IV клас първата награда е за Рая Спасова на 10 години от СУ „Никола Войводов“ във Враца. Втора е Юлия Биран на 9 години от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас. Трета е Надежда Вълкова на 9 години от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас. Поощрителните награди са за Александър Господинов на 10 години от школата по рисуване към читалище „Димитър Полянов – 1862“ в Карнобат и за Красимир Стефанов на 9 години от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас.

При децата от V до VII клас първа е Андреана Косева на 12 години от ОУ „Неофит Рилски“ в Габрово. Втора е Мария Стайкова на 11 години от ОУ „Цанко Церковски“ в София. Трета е Селин Сюлейманова на 13 години от школа „Арт Попово“ в Попово. Поощрителни награди са за Божидара Стефанова на 13 години от школа „Арт Попово“ в Попово и за Полина Бохурова от ОУ „П. Р. Славейков“ в Стара Загора.

Сред най-големите – от VIII до XII клас първото място е за 16-годишния Преслав Вутов от Професионална гимназия „Алеко Константинов в Мездра. Втора е Ана-Мария Недялкова, на 17 години от ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново. Трета е Харика Ибрямова на 16 години от СУ „Йордан Йовков“ в Кърджали. Поощрителни награди получават Йоана Ле Туан, на 17 години от ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново и Александра Минкова на 15 години от СУ „Христо Ботев“ в Русе. В тази категория има и една специална награда от „Сдружение Азбукари“ за Гергана Зашева от школата по рисуване към Център за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс – Перник.

На церемонията по награждаването днес децата победители в конкурса бяха изненадани от красив жест – техните творби бяха рамкирани и подредени в експозиция в Галерията за детско изкуство. За нежната атмосфера в галерията се погрижи майстор Валентин Стамов на пианото. Той разказа на децата и гостите приказка.

В словото си на откриването Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“, се обърна към участниците в церемонията с думите:

„Скъпи приятели, млади български таланти, на 1 ноември – този светъл общобългарски празник отбелязваме делото на българските просветители, книжовници, раволюционери и свети будители, символи на възраждащия се през вековете национален стремеж към свобода и книжовност. Великите и светли личности, допринесли с дейността си за духовното въздигане на Родината ни, са непреходни и заслужават уважение.

Завещали са ни своята смелост, честност и съкровена любов към Отечеството, своите открояващи се изразни средства, които показват верния път в духовното ни и културно развитие на свободни личности. Вие продължавате това светло дело, благодарение на професионализма, търпението и любовта на вашите учители.

На този ден си спомняме за съвременните просветители и пазители на духа – хора на науката и културата, учители, университетски преподаватели, библиотекари, читалищни работници, уредници в музеи… Всички онези, които пазят и предават на поколенията ключа към съкровищницата на знанието и просперитета.“

„Скъпи деца, – каза още Цвета Кирилова, – благодарим ви за яркото символно излъчване, за силния творчески устрем, голямото въображение, открояващия се идеализъм, изключителния талант, отговорното отношение и безграничната мотивация, с които се включихте в конкурса. И знайте, че будителите виждат в мечтите си България силна и просперираща. Те са визионери и вдъхновители. Хора на духа, с каузи и мисии, с които увличат последователи след себе си. Те са нашите съвременни герои и вдъхновители. Те вярват, че личният пример е най-добрият начин да подтикнат сънародниците си към градивни дела.“

Децата получиха поздравления и от Десислава Алексиева, собственик на книжарница „Фокс“ и културно пространство, за предоставения топъл прием на празника на детското творчество.

„Бях член на журито и децата успяха да ни направят този прекрасен празник – каза Ева Тенева – Зайков. – За нас е чест, че вашите работи са тук при нас в Галерията за детско изкуство. Искам да ви поздравя, че направихте невероятни рисунки. Аз като художник, като творец искам да ви посъветвам да задържите максимално детското си въображение, детското усещане за следващите си професионални, дай, Боже, творби. Но дори и да си изберете някакво съвсем различно амплоа, това ще ви зареди с изключително творчество и култура за бъдещите ви проекти.“

Победителите в конкурса получиха специални грамоти и бяха отрупани с подаръци от приятелите и спонсорите на „Сдружение Азбукари“: Онлайн магазин „Българчета“, „Лактима Балкан“ – производител на млечни продукти, онлайн магазин „Store.bg“, „Слънчоглед – Арт, Хоби и Крафт Материали“ – магазин за художествени арт материали, “Си Комерсиал 7” – сухи пасти „ДОМА“, „La Roche-Posay България“ – продукти за здрава кожа, „Импресия“ – магазин за художествени материали, Детска кухня „Българче“ – здравословно хранене, „Аспазия“ – производител на безалкохолни напитки.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"