Лилия Овeрман: Да вдъхновяваш германките да се чувстват кралици

Менторът по личностно развитие създава мост между Родината и Германия и учи на български бъдещи заселници в България

Лилия Оверман

„Не всички момичета са направени от захар – казва Лилия. – Някои са направени от приключения, черен шоколад, интелигентност, псувни и смелост. Накратко: аз съм жена, която не се вписва в никоя категория. Имам голямо сърце, пълно с любов, която обичам да разпръсквам около себе си. Чрез моите дарби на ясновидство и ясночуване давам на моите сродни души пространство, където могат да се чувстват сигурни, да се разкрият и да се покажат такива, каквито са.“

На нейните занятия германки плачат, крещят от нови, осъзнати емоции, смеят се, прегръщат се… Изживяват бурно целия си живот в броени минути и я боготворят. Да въздействаш на германки да се чувстват кралици, да преобърнат мисленето и живота си – това е успехът, с който българката Лилия Оверман се гордее.

„Ще ти споделя нещо, което повече от 10 години отричах – продължава Лилия. – Аз чувам с помощта на апарати в ушите ми. Родена съм с много сериозно увреждане на слуха. Затова пък виждам и да „чувам“ това, което другите не могат. Тази дарба ми помага много в моята мисия. Жените, които идват на моите занятия, точно за това ме ценят.“ В работата си като ментор по личностно развитие Лилия Оверман е помогнала на над 1000 германци и хора от други националности.

Родена е в Пловдив и като малка мечтае да стане оперна певица и да свири на пиано, но се оказва, че е закъсняла и за подобни уроци. Пее по хоровете и много често е солист. От малка иска да разбира какво си говорят леля ѝ, таен емигрант през 60-те, и нейният съпруг германец. Затова родителите я записват в немска детска градина.

Тя продължава да учи в езикова гимназия с руски и немски, следва българска и немска филология в Пловдивския университет. Тъй като има и педагогически профил, директорите на пловдивските училища се надпреварват да я канят като преподавател по немски, но тя усеща, че това не е „нейното нещо“, споделя тя пред BG VOICE.

Приета е в университета в Мюнстер, Германия. Пристига в града през 1999 г. с два куфара и 1500 марки в джоба – толкова могат да й отделят родителите. Докато ѝ дадат стая в общежитието, живее в стаята на приятелка от гимназията – на 12 квадрата, на матрак, който вечер се сваля, а сутрин се вдига. Дрехите и вещите държи в куфарите, защото няма гардероб. Така преживява три месеца, докато ѝ дадат стая в общежитието.

„Всичко, което съм постигнала в Германия, съм го направила сама, с много труд и лишения“, казва Лилия. Докато учи, работи на 3-4 места, за да се издържа. Нуждае се от средства веднага, затова не подбира, мие чинии в болница, чисти по къщи, ресторанти. Много дълго работи като продавачка в една от най-големите парфюмерии в града, после в друг магазин. Любимата ѝ работа е да гледа деца.

Отлага изпитните си сесии, защото трябва да работи и в неделя. „Може предната вечер да съм била на парти, но ставах в 6 часа сутринта, за да чистя и гладя в един ресторант“, спомня си тя. Завършва магистратура по политология, немска и руска филология.

Преди 16 години започва работа в общината като специалист по интеграцията на чужденци и германци. Работата ѝ харесва, защото обича да подкрепя хората. „Помагах им да си оправят живота, да преодолеят всякакви проблеми, да живеят нормално. Работих с жени от различни държави, провеждах различни курсове – по немски, по личностно развитие. Тогава реших да се занимавам с това и в бъдеще“, разказва Лилия.

Всеки семинар с фрау Лилия Оверман е вълнуващ.

„Работата с мен може да изглежда и по този начин – сред природата.“

„Много съм горда с познанството си с Роберт Бетц, един от най-известните немски ментори по личностно развитие.“

Години наред тя ходи по всевъзможни курсове. „Не ме питай колко квалификации имам, – смее се дамата. – Непрекъснато уча нещо ново, свързано с личностното развитие.“ Тя се запознава с най-авангардните съвременни методи като хюман дизайн, невро-лингвистично програмиране (NLP). „Сертификата за NLP получих лично от Америка, от един от основателите на тази наука – Ричард Бендлер“, казва тя. Обяснява, че NLP се насочва към това, да преосмислим всички неща, „запечатани“ вътре в нас, и да ги препрограмираме по нов начин.

При хюман дизайна се акцентира на това, че всеки човек е различен, затова се определят неговите типични характеристики. Когато той знае кое за него е най-важно и защо понякога, в определени ситуации, се държи по определен начин, може по-добре да разбере себе си и да знае как да се изявява най-добре.

При Access Bars терапията Барс са 32 точки на главата, които, докоснати леко, могат без усилие да освободят каквито и да е пречки да получаваме нещо. С докосването на Барс точките елекромагнитният заряд, който задържа мисли, чувства и емоции, се освобождава. Това позволява на човека да усеща живота, тялото и отношенията си с яснота и лекота, както и да се лекуват болки и блокажи в тялото.

Лилия проктикува и Mindfulness – метод, който прилага при деца. Целта е те да знаят как да се справят в определени ситуации, които са им трудни и ги натоварват психически, да са по-уверени в себе си. „Доразвиването на тези качества у децата става с детски игрови методи“, уточнява дамата.

Основния си проект Лилия Оверман е нарекла „Queens and Kings Academy“ и е посветен на жените и децата. Кралици – като самочувствие и реализация в живота. Всяка жена да осъзнае нейното истинско място и мисия, след това може да промени много неща, обяснява Лилия.

Когато жената знае какво точно иска, какви ценности притежава, какви са нейните цели и в каква посока иска да върви, си избира и най-подходящия партньор. Но когато е в емоционална зависимост от един мъж, тя не е на себе си и не живее живота, който би искала, допълва Лилия.

Kings, или кралете, са всъщност децата. „Когато жената не е достатъчно силна и не осъзнае собствената си роля на майка и пример за децата си, те също не се развиват по оптималния начин“, казва дамата.

„С конфети завършват семинарите ми с германките. Всеки трябва сам да си поръсва конфети в живота си.“

Говорила е на много конгреси, симпозиуми в Германия. Миналата година е получила награда като лектор по темата „Силни родители – силни деца“. „На един женски конгрес почти цялата аудитория се разплака, когато говорих за това, жената да се измъкне от зависимости и да вземе живота в ръцете си“, вълнува се Лилия.

„Корона кризата много ми помогна да се върна към българските си корени“, споделя тя. В Мюнстер има много българи, студенти. Има българско училище и Лилия се включва в една от организациите – „Малката България“. По време на пандемията тя води онлайн курсове и на български – за здравето на жената. „Във фейсбук групата ми „Ти си кралицата – освободи се от малоценността и съмненията в себе си“ всеки е добре дошъл“, казва Лилия.

Чаят за кралици.

Покрай работата си с българската аудитория, Лилия влиза в дамски бизнес кръгове. Запознава се с много впечатляваща дама – единствената бариста на чай в България. „Тя не желае да споменавам името ѝ“, казва Лилия. Двете създават „Queen’s Tea“ („Чай за кралици“) на марката Magnificent Me. Той е съставен от най-различни български билки, плодове и цветя, за поддържане на женската енергия и на всички процеси в женското тяло.

„Много от жените, които не „живеят себе си“, имат и здравословни проблеми. Германките са във възторг от този чай и от това докосване до еко продуктите от българската земя, за които те са чували много“, казва дамата.

Оказва се, че много германци от цялата страна имат желание да се преселят в България и молят Лилия да ги учи на български език. „За 10 часа вече знаеха да четат, да пишат, можеха да водят малки разговори и диалози, да си поръчат нещо в заведение, да се оправят в магазин… Бях много горда с тази група и продължих с уроците“, споделя дамата. Успехът я окуражава и тя решава да направи мост между България и Германия. Продължава с курсовете по български за германци, помага и на българи, решили да се установят в Германия.

„Да се омъжа за германец? Никога, абсурд!“, е казвала Лилия на близките си, преди да срещне Ралф Оверман. „Между нас се получи голяма симбиоза – на случки, на преживявания, на мисли. Оженихме се през 2006-та и през август празнувахме 16 години от сватбата“, споделя Лилия. Дъщеря им Стела е на 10 години и много обича да ходи при баба си и дядо си в България.

„Ралф още преди 10 години искаше да започнем целенасочено да се подготвяме да живеем в България. Да си купим къща, да се устроим. Но аз тогава бях против. Казах, че няма да започвам още веднъж от начало“, споделя дамата.

„На мъжа ми много му харесва в България – казва Лилия. – Обича да е при родителите ми, които преди 8 години се изнесоха от Пловдив в Белащица, на чист въздух и спокойствие. Миналата година бяхме при наши роднини в Стрелча, после в Копривщица. Но Пловдив си остава моят град. Израснала съм в най-старата му централна част. Но сърцето все ме тегли към морето, затова планирам един женски ретрейт през 2023 г. там.“

„Напоследък се засили желанието ми да се върна за постоянно – споделя Лилия. – Искам да отворя един център в България, който е за всички и където да има различни курсове за семейства и деца, където хората да се насочват да бъдат себе си, да са щастливи и здрави. Защото България го заслужава.“

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"