Деца бяха „Пътешественици във времето“ на Международния ден за опазване на озоновия слой

От 115-та детска градина и НПО “Сдружение Азбукари” са привлекли експертен екип, който да проучи, анализира и създаде иновативно и уникално съдържание под формата на комикс.

Боряна Антимова

Деца на 5 и 6 години отбелязаха с открито занятие и концерт Международния ден за опазване на озоновия слой. Събитието, което се проведе в 115-та детска градина „Осми март“, филиал Връбница в ж.к. „Надежда в София, е част от проекта „Пътешественици във времето“. Проектът се финансира от програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 , договор за БФП № BGENVIRONMENT-4.002-0013-C01

На празника в детската градина присъстваха екипът на „Сдружение Азбукари“, Цветелина Стефанова, началник отдел „Дигитализация, комуникация, програми и проекти“ – район Надежда, Столична община, педагози и Десислава Бонева, детски психолог.

Сравнително непознатата за малките тема за опазването на озоновия слой беше интерпретирана много атрактивно и достъпно. „В началото, за да им бъде по-интересно, получихме писмо от Щурчо“ – техния любим герой“, каза Вася Василева, главен учител на 115-та детска градина, която проведе откритото занятие. В писмото до децата Щурчо разказва за качествата на необикновения вълшебник – въздуха – в средата около нас и вкъщи.

Децата направиха опит с чаша вода, в която вкараха мехурчета със сламка и научиха, че въздухът няма цвят и мирис. А после затиснаха нослета с ръце и установиха колко е важен въздухът за тях. Провериха и дали въздухът е толкова важен за растенията. Учителката им показа саксия, която е била похлупена и растението е увехнало, защото няма въздух.

На занятието децата обсъждаха замърсения въздух на булеварда от пушеците на автомобилите, праха по улиците от строежите и мръсния въздух около боклукчийските кофи; комините, бълващи дим, пясъка върху колите след буря, праха по строежите. Говориха и за дезинфектантите, лепилата, пушенето на възрастните в стаите, непочистените подове и обувки, парфюмите, дезодорантите и всичко, което замърсява въздуха в домовете им.

Велизара Стоименова

Празникът продължи с концерт на импровизираната сцена в двора на детската градина, където децата пяха песнички за красивата природа и танцуваха.

„Темата за здравословния начин на живот не е нова за нашата детска градина – каза директорът Велизара Стоименова. – Първото и най-важно условие е децата да са здрави. Във връзка с това ги мотивирахме да започнат да мислят, как бихме опазвали околната среда. Често сме си задавали въпроса, с какво можем да допринесем ние като педагози да обогатим тяхната екологична култура. Благодарение на съдействието на района Надежда в лицето на инж. Димитър Димов, кмет, успешно стартирахме изпълнението на проекта и дейностите и инициативите, които имат за цел да повишат познанията на децата по темите за опазване на околната среда .“

„Нашето бъдеще е в ръцете на децата ни, затова посланията към тях трябва да са силни, въздействащи и глобални – каза инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“. – Благодаря на целия екип на г-жа Стоименова, че именно децата от 115 ДГ „Осми март“ са новите еко пътешественици във времето.“

„Горна предучилищна възраст – това е възрастта на многобройните детски въпроси, както и на магическото мислене – каза Десислава Бонева, детски психолог на проекта. – Много подходящо урокът беше замислен като писмо, което децата получиха от техния приятел Щурчо, и в което той под формата на гатанка ги запознава с редица свойства на въздуха. Децата се включиха много естествено и спонтанно в дискусията и показаха много знания по темата.“

Цвета Кирилова

“Целта на “Пътешественици във времето” е да се създаде уникална и иновативна образователна програма и кампания – каза Цвета Кирилова, председател на “Сдружение Азбукари” – основен партньор на проекта. – Този път насочихме вниманието си към най-малките – децата от детските градини от 2-ра до 4-та група.”

От ДГ 115 „Осми март“ и НПО “Сдружение Азбукари” са привлекли експертен екип, който да проучи, анализира и създаде иновативно и уникално съдържание, илюстрирано под формата на комикс.

Разработили са различни образователно-занимателни мисии и занятия, които да са част от съдържанието на комиксите за работа с децата.

Осигурени са допълнителни образователни материали и пособия за децата. Предстои организирането и провеждането на образователни кампании по проекта “Пътешественици във времето” в 6 различни детски градини.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"