Шест години борба! Нова победа за България по казуса с ромските стипендии

Административен съд – София град обяви за нищожно решението на КЗД в подкрепа на проекта за подпомагане само на ромчета

„Основен фокус на „Сдружение Азбукари“ винаги са били интересите на всички българчета, а не само на част от тях“, казва Цвета Кирилова.

Със свое решение от 30 август 2022 г. Административен съд София град (АССГ) обяви за нищожно решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), че няма дискриминация при определянето на стипендии само за ромчета. С това се увенча с нов успех епичната 6-годишна борба на Цвета Кирилова и „Сдружение Азбукари“.

Протестът е срещу решението на Министерство на образованието и науката (МОН), съвместно с частен ромски фонд, да раздава стипендии само за ромчета. Проектът е на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства (ЦОИДУЕМ) към МОН. „Това поставя в позицията на обратна дискриминация всички останали българчета от неромски произход“, алармират обществениците от „Сдружение Азбукари“.

В жалба до съда адвокат Силвия Минчева, която се включва безвъзмездно в борбата на Цвета Кирилова и „Сдружение Азбукари“, моли да се обяви за нищожно решението на КЗД, че при ромските стипендии няма дискриминация спрямо всички останали българчета. А съдът уважава жалбата.

Каква е предисторията? През октомври 2016 г. родители от Добрич протестират всеки ден пред общината и в социалните мрежи против решението на МОН, съвместно с частен ромски фонд, да се дават стипендии от 30 евро месечно само на ромските ученици, и то при успех… над 3.50. Те изпращат протестно писмо до всички държавни институции.

Проектът от 2016 г. предвижда да се раздадат 1200 стипендии на стойност 561 400 евро (или по 60 лева на месец) на 700 ромчета с успех над 3, 50. Така ромските деца щели да бъдат стимулирани да не напускат системата на образованието, обосновава решението си МОН. С каузата на родителите от Добрич се ангажира лично Цвета Кирилова. „Направих го не само като председател на „Сдружение Азбукари“, чийто основен фокус са интересите на децата. Приех каузата като своя“, подчертава тя.

„Окончателна победа за България! – това съобщава на 14 януари 2020 г. Кирилова. – Съдът определи ромските стипендии като дискриминационни спрямо всички останали българчета.“ Тогава, с решение от 13 януари 2020 г. Върховният административен съд (ВАС) уважава решението на АССГ, който през декември 2018 г. определя като дискриминационен проекта на ЦОИДУЕМ – „Подкрепа на ромските ученици за успешно завършване на средно образование“.

Производството на ВАС е образувано по жалба на решението на КЗД, която постановява, че проектът на ЦОИДУЕМ не е дискриминационен. Последвалата жалба на Цвета Кирилова и „Сдружение Азбукари“ е уважена от АССГ, а ВАС потвърждава решението с мотивите на АССГ.

Съгласно указанията на съда по тълкуване и прилагане на закона, от КЗД са длъжни да издадат ново решение – че има дискриминация в проекта за ромските стипендии. От КЗД и ЦОИДУЕМ обаче игнорират указанията на съда и на 12 октомври 2021 г. отново издават същото решение – че няма дискриминация. Адвокат Силвия Минчева отново обжалва и това второ решение на КЗД, а АССГ отново го уважава на 30 август 2022 г.

Адвокат Силвия Минчева

„До момента решението не е обжалвано от КЗД и не мога да си представя, че ще имат наглостта отново да го направят – коментира пред „Труд“ адвокат Минчева. – Поведението на КЗД е грубо, безочливо, арогантно погазване на Закона и игнориране на две съдебни институции. Кое им дава куража да се държат така? КЗД били независима институция, казват, и не носят никаква отговорност.“

„Край няма тази битка – каза пред „Труд“ Цвета Кирилова. – Представете си, колко години тихомълком се работи по подобни проекти в ущърб на децата, докато сме в съда… Да оспориш решение на съда, да разбереш след произнасянето му, че грешиш брутално, но въпреки това да постоянстваш да утвърждаваш глупостта си на по-горна инстанция – ВАС. Да получиш правен, морален, етичен и професионален урок, но да продължиш да дискриминираш брутално децата на България, като мултиплицираш проекти, предназначени само за ромската общност, игнорирайки всички останали деца – това се нарича изключителна арогантност.“

Цвета Кирилова

„КЗД не си научи урока в съда – каза още Кирилова. – Продължи недопустимо непрофесионално и извън всякаква логика с ината си, като отхвърли решенията на две съдебни инстанции. С действията си по този казус КЗД се надсмя над българските деца и отново продължи да толерира само ромската общност. След години съдебни спорове членовете на КЗД върнаха делото в изходно положение, като прецениха, че очевидно съдебните състави на две български съдебни инстанции са натрупали по-малко професионална компетентност от тях самите.

И този път АССГ преподава уроци по основи на дискриминация, а членовете на КЗД, ангажирани пряко с темата, очевидно вече, след толкова много години пропуснато време, ще трябва да ги научат. Защото, докато делата се точат в съда, проектите в ущърб на българските деца се изпълняват и ощетяват не само тях, но и данъкоплатците на Република България. Дано завинаги затворим страницата на несправедливостта! И дано този урок по справедливост и законност най-накрая бъде усвоен от КЗД.“

„Толкова години нерви и неравноправие. Непрофесионалните решения на КЗД постоянно патологизират неравенството. И най-голямата наглост – да получиш звучен шамар от ВАС и да продължиш да игнорираш всякакви съдебни инстанции…

Чудесното оттук насетне е, че подобни проекти вече няма да се изпълняват. Но ние ще поискаме от МОН информация, дали от решението на ВАС досега е изпълняван подобен на параметрите или същия проект. Ако да, той също се явява нищожен и следователно раздадените средства по проекта са в нарушение на решението“, каза още възмутена Цвета Кирилова.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"