Защо децата ни не знаят, че кан Тервел е спасителят на Европа 2

От стр. ПЪРВА

Ако съдим по  резултатите от Националното външно оценяване (НВО) по Обществени науки след 7 клас и по-точно от резултатите на раздел „История и цивилизация”, отговорът  несъмнено е негативен. Поради трагичните и стряскащо слаби резултати, (често стигащи до абсурд) през 2016 г. МОН взе кардиналното решение за премахването на НВО по тези предмети, за да не се скандализира повече обществеността и да се избегне широката публична реакция срещу политиката, реформите и качеството на образованието, които провежда и утвърждава МОН.

Децата в училище вече не се интересуват от историята, за тях тя е безинтересна и скучна материя, която изисква неимоверни усилия да бъде запомнена и възпроизведена. Остава им само зазубрянето! Наблюденията на учителите са показателни: само 5% от децата имат афинитет и положително отношение към историята!

Донка Радева, старши преподавател по история от Пловдив, обявена за учител на годината 2015 г., казва: „Учебниците по история станаха фактография, а не тълкувания на събитията. Те са невъзможни за усвояване във вида в който са в момента, вече повече от 15 години. Предметът се изучава по един невъобразимо хаотичен насипен вид от факти. Затова е много важно да се направят нови учебници по история. Въпросът е, че липсва политическа воля. Ние убиваме историята в училище! Историята е дух, тя не може да бъде телефонен указател, а нашите учебници са телефонни указатели.” (Източник: Уча в Пловдив – U4avplovdiv.com /.

„За пореден път МОН действа от позиция на диктата и не се съобразява с учителското съсловие. Каквито и доводи да се изтъкнат: логични, ясни, осъзнати вследствие на многогодишната ни практика като учители, то експертите в МОН, министрите и техните съветници не само не се вслушват в тези доводи, но всячески се опитват да прехвърлят отговорността само и единствено върху учителя.

Заявява ни се, че добрият учител ще постигне отлични резултати и с орязан брой часове, и без учебници, или с учебници от горни класове, с усложнена учебна програма, с липсващи часове като ЗП в XI и XII клас. Продължавайте да действате в този дух. Утре няма да има на кого да преподаваме ние, а Вие няма да имате на кого да налагате диктата си!”е категорична преподавателката Саша Василева.

Учебниците по история не съдържат разказ, не предават емоция, не въздействат на децата, не са в състояние да мотивират интерес и позитивно отношение към българското минало и огромен цивилизационен принос, не се докосват до чувства като  национална гордост и родолюбие. Те  не дават нито знания, нито ценностно отношение на учениците към миналото на предците ни.

От години вече е достатъчно в учебниците да се споменат само три-четири изречения за цяла епоха и преломни събития, за да смятаме, че сме дали исторически знания на децата за тях. За отношение не говорим, защото то не е изразено по никакъв начин в или между редовете.

Историческият текст в учебника не е разказ. Той представлява ПЛАН-ТЕЗИС за определен исторически период и няма нищо общо с разказ за исторически събития. Затова в него липсва образът на българския владетел и народ. Един план-тезис може ли да мотивира и развълнува  възрастен или дете?! Той може да се яви само като една опорна точка за разбирането на историческия момент и нищо повече.

Вече три десетилетия учебниците по „Човек и общество” в III и IV клас и „История и цивилизация” V – XII клас оформят представата на децата и младите българи за родната им история и минало, в контекста на новата мантра: глобализация и мултикултурие. В основата на тази нова философия и парадигма са заложени като резултат една пълзяща и растяща денационализация и загуба на родолюбиви чувства.

През годините на демократичните промени българското образование, учебни програми и учебници са обследвани и третирани като място на неуместни традиционни стереотипи, предрасъдъци и дискриминационни практики! Такива са заключенията и на Националното представително изследване на Комисията по дискриминация, направени съвместно с института „Отворено общество”, Министерството на труда и социалните грижи, както и експерти от други НПО и МНО.

Нужно е да се отбележи, че изследването е финансирано по Европейска програма за заетост и социална солидарност  Прогрес (2007-2013 г.) на Европейската общност. Констатациите и изводът, който е изведен са, че българското образование, програми и учебници на този етап са форма на скрити дискриминационни внушения и практики и че са нужни конкретно разписани изисквания и маркери към авторите и издателствата на учебници, за да се преодолеят традиционните стереотипи.

Като такива традиционни предразсъдъци и стереотипи за българите, се вменяват: тяхното героично минало и национални герои, самочувствието им на „и ний сме дали нещо на света и на вси словени книга да четат”. Като предразсъдък и вреден стереотип се дефинира и фактът, че хора като нашите възрожденци, като Левски, Ботев и героите от Априлската епопея са светли и достойни личности, заслужаващи уважение и преклонение за саможертвата им и името на освобождението на България.

Традиционен стереотип е, че хановете и царете от Първото и Второ българско царство са велики владетели, управлявали велик народ и велика държава, че са устоявали и са се възраждали многократно от пепелища на чужди владичества и „присъствия”.

Предразсъдък е, че сме наследници на Първата европейска цивилизация – Варненската, както и на Тракийската, дала цивилизационен тласък на всички след нея.

В епохата на глобализация, мултикултурие и политкоректно говорене националните държави са нежелани и тласкани към заличаване на национална памет, дух и култура, към превръщането им в консуматорска биомаса, без национална идентичност и самочувствие.

”Понятията „народ” и „родина” са отживелица и трябва да се забравят” – това е политическата платформа на днешния ЕС и изказване на Херман ван Ромпой, бивш председател на ЕС, а Ваня Кастрева, бивш зам.-министър на образованието, в телевизионно интервю заявява в прав текст, че „понятието „родина” било натоварено с негативна комотация, т.е. енергия”.

Политиката трансформира Историята в свой инструмент за въздействие и управление на обществото и политическите процеси. Политиката манипулира и фалшифицира историческата и обществена памет. Както отсича Волтер, ”Историята е като Мисисипи от лъжи!”, а Наполеон, един от любимците на европейската история обобщава: „Историята е низ от общоприети лъжи”.

Така е: „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото”, казва Джордж Оруел.

Тази Политика е причината днес да не се пише и говори в учебниците на децата ни за истинската българска древност и цивилизационен принос, за внушителния, величав и често трагичен образ на българския владетел, да се представя историческата ни съдба крайно компресирано, схематично и напълно безлично.

Тази Политика е в основата на непрекъснатите реформи в образованието, които го реформираха до степен да изпадне от толкова престижното 5-о  място в световната класация през 1988-89 г., до 30-о място днес (2014г.) и която направи 48 % от българските деца функционално неграмотни, т.е. неразбиращи прочетеното. (Източник: Новините.бг

Прочети още ТУК

 

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар