Pro Bono Publico

MissionProBonoPro bono

Даряване на професионализъм

 

Съществуват най-различни начини да помагаме на другите. В благотворителните дейности, освен с пари, дрехи или храна, можем да се включим и като отдаваме безвъзмездно професионалните си умения.

Pro bono е словосъчетанието, което се използва, за да характеризира дейности, вършени от специалисти в определена област на доброволни начала. Произлиза от латинския израз „pro bono publico“ и буквално означава: „за обществено благо“. Често срещана практика в Древен Рим, в съвременността този тип благотворителност е много разпространена, макар у нас все още бавно да набира скорост.

 

За разлика от доброволчеството, дейността pro bono е свързана не просто с полагане на какъвто и да е труд без заплащане, а конкретно с отдаване на специализиран такъв в услуга на нуждаещите се. С други думи, отделяне на лично време и опит за хора, които не биха могли да си позволят професионални услуги. Най-често с такава дейност се заемат адвокатски кантори и лекари.

Извън структурите на някаква организация и тесните рамки на фирмения имидж зад дейността pro bono стои нещо съвсем простичко – желанието да помогнеш с каквото можеш и да добавиш стойност, по начина, по който го правиш всеки ден, но без да получаваш пари в замяна.

„Жест от тези, които имат уменията, до тези, които имат нуждата“

Pro bono може да се върши не само по отношение на правната или медицинска помощ. По света все по-популярен става благотворителният принос на специалисти от областта на маркетинга, технологиите, дизайна и услугите.
Професионалисти от различни области застават зад каузи, проекти и малки общности, които имат ограничен бюджет и скромни възможности. Така тези, които помагат, събират опит в непознати иначе за тях сфери, а тези, които получават помощ, имат възможността да получат добър старт за начинанията си и да увеличат шансовете си да бъдат забелязани.

Работа pro bono – каква и как?

Всеки от нас е работил безвъзмездно, било за някой роднина, познат, съсед или пък съвсем в началото на кариерата си, когато е доказвал на света, колко е специален. В основата на дейността pro bono стои същият дух, но пренесен на ниво по-големи общности.
Затова и почти всеки може да работи pro bono. Не е нужно това да бъде част от някакъв специализиран проект, можем просто да помагаме с професионалните си умения на някоя организация или на хора неформално, когато имаме време и възможност за това. Например с преподавателска дейност, с дейности от сферата на услугите, както се казва: «който с каквото може». Като тук е добре да заменим «може» с „може най-добре“

Естествено, че човек не може постоянно да се занимава с безплатни дейности, но дори малка част от времето, отделено за благотворителна помощ, е безценно и понякога означава много повече от парична помощ за благотворителните организации или проектите.
В зависимост от уменията, знанията или опита, с които разполагаме, можем да отделяме по няколко часа на седмица или на месец, в които услугите ни са pro bono и помагат на каузи, в които вярваме. Вярно, много от организациите у нас не изброяват специализираната нужда от помощ, която имат, но това не пречи, ако решим сами да предложим уменията си.

И когато някой попита защо, отговорът е прост, но позабравен: pro bono.
Автор: Теодора Петкова

За да станете част от Pro Bono екипа на „Сдружение Азбукари“ може да се запознаете с правилата и насоките за кандидатстване, както и да изтеглите формуляра, чрез който може да заявите участието си в програмата!

 

Ще Ви представяме последователно разказите на нашите приятели, които практикуват PRO BONO

 

Запознайте се с Георги! Надзирателят на Азбукарите и отговорникът по сигурността на големите и малките деца

Georgi Pro bonoЖивея в малкия български град Ловеч. Винаги съм бил човек с активна гражданска позиция, но истински започнах да чувствам, че съм полезен на страната си, след като станах член на „Сдружение Азбукари“. Така и получих шанса да познавам Цвета Кирилова – председателят на сдружението. До преди да я срещна за мен тя бе просто красивата водеща на емисиите новини по „Нова телевизия“. Когато се запознахме тя вече се беше отказала от телевизионната си кариера и беше създала магията наречена Азбукари. Тъкмо по това време тя беше написала своето „кърваво писмо“до Лютви Местан, в отговор на поредния акт на политически цинизъм от ДПС. Възхищавах се на всичко, което беше написала, това беше нещо, което всички искахме да кажем като народ. Така дойде и първата ни среща на живо. Наблюдавах я внимателно като взе да ми разказва с какво точно се занимава „Сдружение Азбукари“. Усетих с душата си, че е дълбоко амбицирана да работи за напредъка на родината ни. Зарази ме мигновено с ентусиазма и позитивизма си. От всяка нейна дума струеше доброта. Не се и поколебах да й се доверя. Това щеше да е едно от най-правилните решения в моя живот.

Не мина много и се случи трагедията с наводненията в гр. Мизия, където хиляди хора загубиха домовете си. „Сдружение Азбукари“ организираха дарителска кампания и трябваше всички събрани помощи да бъдат раздадени в града. Исках да се включа и да помагам с каквото мога на Цвети и нейния екип. Пътуването беше безкрайно тежко в непрогледна мъгла. Пристигайки в Мизия за първи път в живота си се сблъсквах с толкова много човешка болка и мъка. Започнахме да пакетираме даренията за хората. Бях щастлив да бъда част от екип от толкова енергични млади хора, които работеха от душа и сърце в помощ на бедстващите в района. Миговете, когато Цвети раздаваше готовите пакети на жителите на Мизия никога не могат да се изтрият от паметта ми. Хората я прегръщаха като единствен символ на надеждата в този момент. Очите й бяха пълни със сълзи, както и на всички нас, които видяхме ужаса и липсата на бъдеще след потопа. Тръгвайки си от там изпитвах удовлетворение, че с малко, но съм помогнал на тези хора.

Минаха няколко месеца. В навечерието на Коледа в град Велико Търново беше открита детската площадка на Азбукари. Едно уникално по рода си съоръжение, което се превърна в истински оазис на детското щастие. Заслугата за да я има отново беше нейна и на екипа й. Когато дойде датата на откриването й, веднага тръгнах към Търново. То се превърна в истински детски празник въпреки минусовите температури. Знаех колко трудно беше изградена площадката, но стотиците детски усмивки придаваха смисъл на всеки положен труд. Когато премина официалната част успяхме да поговорим с Цвети. Ръцете й трепереха от жестокия студ, но в очите и грееше щастие, че този красив проект вече беше осъществен. Всеки път, когато се включвах в някоя инициатива, усещах зареждащата енергия, когато правиш нещо добро и полезно за страната си.

Така започна моята история на Азбукар. Вярвам, че това е само началото. За мен тази дума се превърна в начин на живот. Научих се, че това да вършиш добри дела не означава просто да се включиш в дадена кампания, а в своето ежедневие да бъдеш един положителен пример и за околните. Вече една година съм част от екипа на Азбукари и се чувствам благословен от този факт. Аз направих своя избор. Елате и Вие в нашия свят изпълнен с отдаденост и работа за по-доброто бъдеще на майка България!

Запознайте се с Петя, икономист, който помага на малки и големи

petia pro bonoЗдравейте, аз съм Петя и с радост съм част от Pro Bono мисията на „Сдружение Азбукари“. Дейността на Азбукари е насочена към подкрепа и развитие на една по- добра заобикаляща ни реалност.
„Сдружение Азбукари“ и съмишленици организирахме Коледен концерт под наслов „Да възродим духа на българите в Мизия“. Това е посланието, което отправи организацията и съмишлениците. Съчувствието и нашата съпричастност с тревогите на българския народ, пострадал от тежките наводнения в Мизия не стихват, месеци след злополучните събития. На 17.12.2014 г. се включих лично в инициативата и мисията на „Сдружение Азбукари“. Обиколихме и посетихме най-засегнатите точки в град Мизия. Раздадохме дарения и посетихме детската градина, разговаряхме и се докоснахме до мъката и болката на хората, пострадали от тежките наводнения. Като в перспектива инициативата няма да е единствена, ще бъде последвана от редица инициативи.
Следващата дейност, в която се включих лично беше по повод 8 март – Световен ден на жената. „Сдружение Азбукари“ организира специално събитие за медицинските сестри на Александровска болница. По повод женския празник – 8 март, зарадвахме и засвидетелствахме уважение към жените на България. Постиженията на жените в политическата, икономическата и социалната сфера са много. Не случайно дамите са избрани да продължат поколението, те са по-издръжливият и по-силния пол. По – устойчиво в природата е женското начало. Ето защо нежният пол заслужава голямо уважение, признателност и преклонение.
След това се роди идеята за иновативното образователно помагало „Букварино“. Участвах в официалната презентация на „Букварино“ в Национално историческия музей. Уникалната патриотична игра съдържа 60 карти, на които са изобразени исторически личности, 2 карти ключ и книжка – исторически лабиринт на познанието, с информация за 60-те личности изобразени на картите, има и две ученически тетрадки към комплекта. Иновативното помагало е помощник на малки и големи. Богато въображение, верен правопис, находчивости познание. То намира приложение в училища, школи, детски градини и занимални, езикови центрове, библиотеки, лагери, зелени училища, морски и планински ваканции.
На 1.06.2015 г. по повод Международния ден на детето Азбукарите и „Букварино“ зарадваха хлапетата. „Сдружение Азбукари“ организирахме празник на открито в парка на квартал „Гео Милев“ – гр. София. Паркът беше огласен от химна на Азбукари. С песни, музика, танци, игри, подаръци малките откриватели се забавляваха. Беше организирана и специална фотосесия. Изтеглихме и голямата награда от участниците на bukvarino.bg.
Аз като родител зная, че децата когато решат да изследват и черпят знания, няма кой да ги спре. Знанието открива нови хоризонти, грамотността създава самочувствие и разширява възможностите за личностно развитие.
Ако желаете да станете част от тази приказка без край, да прегърнете идеята „Вярвам в теб“, да подкрепите „Сдружение Азбукари“ – сте добре дошли!!!

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар