На 20 юли се отбелязват 108 години от рождението на Дядо Добри

Продължава борбата на „Сдружение Азбукари“ и Инициативния комитет за определяне на подобаващо място за паметника на „Светеца от Байлово“

На 20 юли се отбелязват 108 години от рождението на Дядо Добри. „Канонизираният“ приживе от народа светец от село Байлово изгради тихо и кротко пантеон от всенародна любов, макар винаги да е странял от публичността и прожекторите. Градеше го тухличка по тухличка, докато години наред събираше стотинка по стотинка милостиня пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ и на други места. Милостиня, която после до стотинка даряваше на български храмове. И този негов пантеон от всенародна любов ще продължи да се доизгражда и украсява от поколение на поколение“, напомнят от „Сдружение Азбукари“.

И днес все така силно въздействат неговите послания:

* „Семейството трябва да се уважава, родителите, защото това иска нашият отец Бог. Бъдете добри, молете се и вярвайте и Бог ще Ви приеме, ще чуе молитвите Ви и ще Ви отговори…“

* „Пазете си душите, дяволът вече живее в хората, приказва чрез тях мазно, за да може да привлече душите. Пазете се! Няма ли вяра – сте загубени!“

* „Нека хората да не се лъжат по земното, по временното, да се държат за Бог и да не се отклоняват по Дявола… Да ходят в храмовете и да се молят.“

* „Краят на света е там, където свършва добротата.“

* „Село или град без църква и училище – отпиши ги.“

Месеци след кончината на „Светеца от Байлово“ на 13 февруари 2018 г. „Сдружение Азбукари“ обединява съмишленици около общонационална кауза – изграждане на „Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“. Стартът на кампанията е в средата на 2018 г, като в рамките й са проведени няколко съпътстващи инициативи в училища – „Часът на Доброто“. Открити са поредица от изложби, посветени на живота на Дядо Добри под мотото „Символ на доброто“.

Идеята на Инициативния комитет е детски ръце да изковат от камък паметника на Дядо Добри, който приживе душата си дава за тях. Затова „Сдружение Азбукари“ и Инициативният комитет привличат като партньор Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Идеята е, под ръководството на професионален скулптор-каменоделец в работата да участват и ученици от гимназията. Инициаторите популяризират в публичното пространство уникалното училище, единствено на Балканите и едно от двете такива в Европа.

В училището в Кунино е изработен проектният макет от глина, облечен в гипс. И днес, повече от 4 години след кончината на „Светеца от Байлово“ мястото за изграждането на монумента все още не е уточнено. Много дълъг и с много административни процедури се оказва пътят за определяне на мястото на монумента. Първоначалното желание на инициаторите е паметникът да бъде поставен на площада около Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. От Столична община съобщават, че предстои конкурс за проект за преустройство на площадното пространство, а това означава да се чака поне 3-4 години.

Затова „Сдружение Азбукари“ и Инициативният комитет искат разрешение от Светия Синод на БПЦ да поставят паметника в „сервитутното“ пространство около катедралата, до 3 метра от фасадата й, което няма да бъде засегнато от проекта за преустройство на площада. Искането не е одобрено от Светия синод. Предложението за другия храм, където Дядо Добри е виждан най-често – „Свети Седмочисленици“, също не е одобрено. Вместо него, от Софийския епархийски съвет препоръчват паметникът да бъде поставен в двора на църковния храм в Байлово – родното село на Дядо Добри.

Организаторите на кампанията са убедени, че мястото на паметника на Дядо Добри е само и единствено на представително място в идеалния или широкия център на столицата – градът, пред чиито православни храмове Светецът от Байлово събира милостиня и дарява всичко до стотинка на Българската православна църква.

През 2021 г. двама архитекти – баща и син – Георги Бакалов и Димитър Бакалов разработват проект, с който предлагат скулптурата на седящия Дядо Добри да бъде поставена в паркова среда, в близост до храм. Идеята им е около монумента да се разхождат майки с деца, да се правят изложби на детски рисунки, а родителите да разказват на наследниците си за светлото му дело и да ги възпитават в християнски ценности.

Изработването на паметника от камък ще започне след одобряване на мястото. Близо 20 000 лв. са средствата, събрани от дарения от благодетели за осъществяване на инициативата.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"