„Вярваме в теб, България!“: „Сдружение Азбукари“ отбелязва 10-годишнината от създаването си

Една от най-големите и влиятелни организации празнува юбилея с над 300 инициативи и стотици хиляди последователи

Тази година една от най-големите и най-влиятелни неправителствени организации – „Сдружение Азбукари“ отбелязва 10-годишнината от създаването си. Стотици хиляди са нейните последователи, хора от страната и чужбина – родолюбиви, морално чисти българи, милеещи за родината си, казват от организацията.

„В бездуховното, еснафско и утилитарно време, в което живеем, има морално извисени българи, надрасли времето си, благородни, с чисти помисли родолюбци и патриоти, жадуващи да видят България от мечтите си – силна, независима, преуспяваща. И да се борят за този идеал. Такива хора търсим и привличаме ние, такива хора се включват в голямото ни семейство“, споделят Азбукарите.

„В цялата си 10-годишна история „Сдружение Азбукари“ насочва неотклонно фокуса си към бъдещето – децата, тяхното образование и възпитание, в дух на родолюбие и изконни ценности и в подкрепа на техните мечти. Днес с гордост отбелязваме, че празнуваме едно десетилетие, изпълнено с идеи, устрем и вдъхновение, и с над 300 инициативи. Голяма част от тези инициативи и проекти са иноваторски, изпреварващи времето си. Основният генератор на идеи, сърцето и душата в реализацията на нашите проекти и инициативи е председателят на сдружението Цвета Кирилова“, съобщават още обществениците.

През 2012 г. новосъздаденото „Сдружение Азбукари“ подема инициативата за набиране на средства за изграждане на първата в България детска площадка, адаптирана и за деца със специални потребности. Тя е част от Националната кампания за социална интеграция „Вярвам в теб“ на „Сдружение Азбукари“. Тази първа грандиозна инициатива показва огромните възможности на една обществена организация да обединява хората в името на една голяма и много хуманна кауза.

Първата в България детска площадка, адаптирана и за деца със специални потребности в гр. София

При небивал интерес преминава презентацията на Националната кампания „Вярвам в теб!” и нейната кауза – изграждането на първата адаптирана площадка във Велико Търново. Представена е и книгата „Азбука на доброто“ с интересни факти за изграждането на площадката. Особено внимание е обърнато и на двете издания на най-големия фестивал на социалната интеграция „Вярвам в теб!“. За първи път е показан и създаденият от „Сдружение Азбукари“ представителен каталог „Усмивки от София“, чиято цел е популяризиране на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

Втората в България детска площадка, адаптирана и за деца със специални потребности в гр. Велико Търново

През 2013 г. с второто си издание Детският фестивал „Вярвам в теб!“ събира хиляди съмишленици на голямата поляна в Южния парк. В Мини-олимпийските игри, пригодени и за деца със специални образователни потребности участват отборно около 300 деца от столични общообразователни и помощни училища. Кампанията „Вярвам в теб“ е представена в Народното събрание. Такива площадки се изграждат и в София и Бургас. На възпитанието на децата в съпричастност към връстниците им с увреждания е посветена организираната през 2015 г. онлайн галерия на рисунки от детския конкурс „Вярвам в теб!“.

Третата в България детска площадка, адаптирана и за деца със специални потребности в гр. Бургас

Екипът на „Сдружение Азбукари“ винаги е давал пример и за солидарност при бедствия. През август 2014 г. врачанското градче Мизия е сполетяно от невиждано водно бедствие. Азбукарите организират акция в подкрепа на Мизия. Екип на Азбукари и техни съмишленици раздават 700 коледни пакета за хората в най-тежко социално положение и призовават сънародниците да се обединят около каузата „Да възродим духа на българите в Мизия“.

„Ние, Азбукарите не само говорим за реформи в образованието, но и довеждаме до край реализацията на идеите си“, казват от организацията. През 2015 г. в Основно училище „Димитър Благоев“ във Велико Търново е открит първият по рода си кабинет „Креативни мислители“, дело на Азбукарите. Уникалната класна стая представя по иновативен начин възпитанието в патриотизъм, съчетано с модерните технологии. През 2021 г. е създаден втори кабинет „Креативни мислители“ в с. Алдомировци, Софийска област.

„Креативни мислители“, ОУ „Димитър Благоев“, гр. Велико Търново
„Креативни мислители“, ОУ „Иван Вазов “, с. Алдомировци

Обединението на българите навсякъде по света е сред основните каузи на Азбукарите. Една от най-мащабните патриотични инициативи е световният мост „Пробуждане с хоро“, който от 2016-та се провежда всяка година на Националния празник 3 март. Хиляди българи се хващат заедно на хоро, за да покажат своето единение. Освен в България, световната инициатива се провежда едновременно и в българските диаспори навсякъде по света, като „протяга“ своеобразен мост между сънародниците ни.

Многобройни са образователните и възпитателните книги, помагала и плакати, които Азбукари издават и разпространяват през годините. „Революция в обучението по история и възпитанието на децата в патриотизъм“ – така е наречен от специалисти забавно-образователният хит – играта „Букварино“, създадена през 2015 г. Иновативното образователно помагало, разпространявано с успех и днес, се състои от 60 карти за игра с изобразени на тях бележити личности от българската история, описани със значимите си дела.

Играта „Букварино“

В много български домове висят плакати на Левски и Ботев, „Аз съм българче“ със стихотворението на Вазов, „Мила Родино“ с текста на националния химн, „Върви народе възродени“ с първите куплети от химна, а също и уникални детски карти, със символи, рисувани от художници, на България, Европа и света. Издадени са от Азбукарите.

На 24 май 2017 г. те реализират образователния проект – книгата “История на славните българи” на Павел Серафимов, която представя нов прочит на българската история. През 2020 г. излиза на английски, след като на своя рожден ден председателката Цвета Кирилова събира средства за издаването й.

Книгата “История на славните българи”

Една от най-мащабните инициативи на Азбукарите е за изграждане на Монумент Дядо Добри – първия паметник на Доброто в България. Тя започва през 2018 г., като идеята е деца да изковат от камък образа на светеца. От тогава датира и приятелството на Азбукарите с учениците от Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино, които заедно с преподаватели ще изработят монумента. На Доброто, чийто вдъхновител е Дядо Добри, се посвещава и конкурсът от детски рисунки “Символ на Доброто” през 2018 г., в който се включват стотици българчета.

Монумент Дядо Добри

Верни на основната си мисия – да подпомогнат по-доброто самочувствие, обучение и възпитание на децата в дух на изконни ценности, Азбукари привличат като свои съмишленици водещи специалисти в областта на образованието. В серия от статии в рубриката „Училище за училище“ на онлайн платформата „Азбукари“ д-р Мария Валявичарска, преподавател в Софийския университет и експерт по приобщаващото образование, разглежда проблемите, с които се сблъскват учители и родители при адаптацията на деца със специални потребности в общообразователното училище.

д-р Мария Валявичарска

През 2020 – 2021 г. „Сдружение Азбукари“ стана инициатор и основен партньор, заедно с преподаватели от Софийския университет, в иновативен проект, какъвто не е реализиран досега – „WellBeCome“. Той събра педагози и деца от двете страни на границата България – Сърбия. За пръв път във фокуса беше трансграничното сътрудничество между две съседни държави. За пръв път педагози от две държави се обучаваха по една програма, а в новаторския проект се наблегна на теми като здравословен живот, психично здраве, физическа култура и спорт при децата.

На 24 май 2022-ра екипът на „Сдружение Азбукари“ за втора поредна година организира „Парад на буквите“ – нестандартна и вдъхновяваща идея за посрещане на празника 24 май. Призивът беше „Да изпишем с букви на тениски любими български думи“. Шествието със сборен пункт площада на духовността – Славейков мина покрай знакови обекти на българщината и стигна до парка „Заимов“. Включиха се импровизирано хиляди българи, които изписваха с букви върху тениски, създадени и разпространявани от Азбукари, любими български думи.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"