Георги, под чиито ръце ще оживее Дядо Добри

„Искам, когато минавам покрай паметника, да си казвам: „Аз съм оставил частица от себе си тук“, сподели ученикът, който ще участва в изграждането на специалния монумент.

Георги до макета на бъдещия паметник на дядо Добри.

Боряна Антимова

Запознайте се с Георги. Нали отдавна всички вие, които сте съпричастни с инициативата „Монумент Дядо Добри – първия паметник на Доброто в България“, питате кои ще са децата, които ще участват в изграждането му.

Както вече знаете, инициаторите за изграждането на паметника от „Сдружение Азбукари“ решиха да поставят в центъра на кампанията децата. По много причини. Първо, защото това ще е първият в България паметник на Доброто, и към кого друг да са насочени най-силно посланията, ако не към децата – нашето бъдеще. В цялата кампания са предвидени много инициативи, които да подтикват децата на България да говорят за Доброто като най-висша човешка добродетел – Национален конкурс за детска рисунка „Символът на Доброто“, поредица от открити уроци „Часът на Доброто“

Дядо Добри обожаваше децата, тези чисти души, и им се радваше от сърце. Даже често им целуваше ръцете. Просълзяваше се от умиление, когато дечица му споделяха, че са спестявали от джобните си парички, за да ги пуснат в чашката му за дарения.

Затова съвсем естествено инициаторите от „Сдружение Азбукари“ решиха деца да изградят специалния монумент, под ръководството на своите учители и ментори.

Георги със сигурност ще помни до края на живота си участието си в изграждането на паметника на дядо Добри. Сигурно, когато монументът бъде монтиран, ще идва често при него, за да води мислени разговори със светеца. И сигурно ще се вълнува, че е оставил частица от себе си в този необикновен, специален паметник.

Георги Димитров Захариев е ученик в XII клас на едно уникално училище, единствено на Балканите и едно от двете в Европа – Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Именно там, в ателиетата на младите каменоделци и бъдещи скулптори, под техните ръце ще оживее Дядо Добри от бял камък, седнал, с чашката за дарения в шепата си.

Вече е готов макетът на паметника от гипс и глина, изработен от скулптора Красимир Митов, преподавател в каменоделското училище. В специалната сметка за изграждането на паметника продължават да пристигат дарения, а събраната сума вече е почти 16 хиляди лева. Планира се монументът да бъде поставен в пространството около катедралата „Св. Ал. Невски“ – мястото, където дядо Добри прекара най-много време в събиране на дарения за българските храмове.

Макетът на паметника на дядо Добри заедно с част от изложбата с фотоси на светия старец на Клуба на фоторепортерите и фотографите в България на открития урок „Часът на Доброто“ в каменоделското училище в Кунино.
Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“, авторът на проекта за паметник на дядо Добри и Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово“ разглеждат идейния проект за паметника. Сн. Карина Вутова.

Ето какво сподели Георги за участието си в святото дело:

-Георги, ти се включи по собствено желание в изграждането на Монумент Дядо Добри – първия паметник на Доброто в България. Защо?

-Защото искам да участвам в изграждането на монумента и да дам своя принос в благородната инициатива. Искам, когато минавам покрай паметника, да си казвам: „Аз съм оставил частица от себе си тук“. Искам и хората да усетят енергията на нашия труд.

-С какво работата по паметника е по-различна от другите учебни задачи в Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино?

-За мен Дядо Добри е специален човек, той в моите представи прилича на светец, а и делото му е било в името на Бога. Освен това, смятам че в чисто творчески план работата по монумента ще ми помогне да се усъвършенствам професионално, да видя на практика как се изгражда един паметник.

Георги в ателието по каменообработване в училището в Кунино:

Виж още: Иван, който ще извайва образа на Дядо Добри от камък

Очаквайте представянето и на другите деца, участници в изграждането на паметника на Дядо Добри.

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ДЕТСКИ АТЛАС НА СВЕТА

ДЕТСКИ АТЛАС НА СВЕТА
ISBN 9786191510238 SKU BKCH0004045 Автор Владимир Благоев Брой страници 16 Жанрове Карти и атласи Издателство ...

4.99лв.Вземи сега!

ДЕТСКИ КНИЖКИ – СТИ...

ДЕТСКИ КНИЖКИ - СТИХОСБИРКИ ЗА ОЦВЕТЯВАНЕ
ДЕТСКИ КНИЖКИ - СТИХОСБИРКИ ЗА ОЦВЕТЯВАНЕ Детските книжки са с илюстрации за оцветяване и редове ...

10.00лв.Вземи сега!

ПРОМО ПАКЕТ ГОРД БЪЛГАРИН

ПРОМО ПАКЕТ ГОРД БЪЛГАРИН
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Ролята на „История на славните българи“ е да покаже, че имаме ...

50.00лв. 43.00лв.Вземи сега!

МЕЧТА В РЕАЛНОСТ

МЕЧТА В РЕАЛНОСТ
На 26.07.2018г. излезе от печат първата стихосбирка с лирика на Мария Цветкова. Юрист по образование ...

12.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ОТ ТРИ КАРТИ

ПАКЕТ ОТ ТРИ КАРТИ
ЦЕНА И ДОСТАВКА: – Дocтaвĸaта е за сметка на получателя дo пocoчeн aдpec или офис на ЕКОНТ ...

30.00лв. 27.00лв.Вземи сега!

БУКВАРИНО+ДЕТСКА КАРТА НА...

БУКВАРИНО+ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Пакетът съдържа уникална комбинация от 2 образователни средства: „Букварино“, което е образователно помагало, подходящо за ...

35.00лв. 33.00лв.Вземи сега!

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Най-забавният начин да опознаеш Европа! Над 500 цветни илюстрации, обхващащи 8 различни теми ...

10.00лв.Вземи сега!

Други новини които може да харесате

0

Your Cart