Георги, под чиито ръце ще оживее Дядо Добри

„Искам, когато минавам покрай паметника, да си казвам: „Аз съм оставил частица от себе си тук“, сподели ученикът, който ще участва в изграждането на специалния монумент.

Георги до макета на бъдещия паметник на дядо Добри.

Боряна Антимова

Запознайте се с Георги. Нали отдавна всички вие, които сте съпричастни с инициативата „Монумент Дядо Добри – първия паметник на Доброто в България“, питате кои ще са децата, които ще участват в изграждането му.

Както вече знаете, инициаторите за изграждането на паметника от „Сдружение Азбукари“ решиха да поставят в центъра на кампанията децата. По много причини. Първо, защото това ще е първият в България паметник на Доброто, и към кого друг да са насочени най-силно посланията, ако не към децата – нашето бъдеще. В цялата кампания са предвидени много инициативи, които да подтикват децата на България да говорят за Доброто като най-висша човешка добродетел – Национален конкурс за детска рисунка „Символът на Доброто“, поредица от открити уроци „Часът на Доброто“

Дядо Добри обожаваше децата, тези чисти души, и им се радваше от сърце. Даже често им целуваше ръцете. Просълзяваше се от умиление, когато дечица му споделяха, че са спестявали от джобните си парички, за да ги пуснат в чашката му за дарения.

Затова съвсем естествено инициаторите от „Сдружение Азбукари“ решиха деца да изградят специалния монумент, под ръководството на своите учители и ментори.

Георги със сигурност ще помни до края на живота си участието си в изграждането на паметника на дядо Добри. Сигурно, когато монументът бъде монтиран, ще идва често при него, за да води мислени разговори със светеца. И сигурно ще се вълнува, че е оставил частица от себе си в този необикновен, специален паметник.

Георги Димитров Захариев е ученик в XII клас на едно уникално училище, единствено на Балканите и едно от двете в Европа – Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Именно там, в ателиетата на младите каменоделци и бъдещи скулптори, под техните ръце ще оживее Дядо Добри от бял камък, седнал, с чашката за дарения в шепата си.

Вече е готов макетът на паметника от гипс и глина, изработен от скулптора Красимир Митов, преподавател в каменоделското училище. В специалната сметка за изграждането на паметника продължават да пристигат дарения, а събраната сума вече е почти 16 хиляди лева. Планира се монументът да бъде поставен в пространството около катедралата „Св. Ал. Невски“ – мястото, където дядо Добри прекара най-много време в събиране на дарения за българските храмове.

Макетът на паметника на дядо Добри заедно с част от изложбата с фотоси на светия старец на Клуба на фоторепортерите и фотографите в България на открития урок „Часът на Доброто“ в каменоделското училище в Кунино.
Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“, авторът на проекта за паметник на дядо Добри и Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово“ разглеждат идейния проект за паметника. Сн. Карина Вутова.

Ето какво сподели Георги за участието си в святото дело:

-Георги, ти се включи по собствено желание в изграждането на Монумент Дядо Добри – първия паметник на Доброто в България. Защо?

-Защото искам да участвам в изграждането на монумента и да дам своя принос в благородната инициатива. Искам, когато минавам покрай паметника, да си казвам: „Аз съм оставил частица от себе си тук“. Искам и хората да усетят енергията на нашия труд.

-С какво работата по паметника е по-различна от другите учебни задачи в Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино?

-За мен Дядо Добри е специален човек, той в моите представи прилича на светец, а и делото му е било в името на Бога. Освен това, смятам че в чисто творчески план работата по монумента ще ми помогне да се усъвършенствам професионално, да видя на практика как се изгражда един паметник.

Георги в ателието по каменообработване в училището в Кунино:

Виж още: Иван, който ще извайва образа на Дядо Добри от камък

Очаквайте представянето и на другите деца, участници в изграждането на паметника на Дядо Добри.

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате