Георги, под чиито ръце ще оживее Дядо Добри

„Искам, когато минавам покрай паметника, да си казвам: „Аз съм оставил частица от себе си тук“, сподели ученикът, който ще участва в изграждането на специалния монумент.

Георги до макета на бъдещия паметник на дядо Добри.

Боряна Антимова

Запознайте се с Георги. Нали отдавна всички вие, които сте съпричастни с инициативата „Монумент Дядо Добри – първия паметник на Доброто в България“, питате кои ще са децата, които ще участват в изграждането му.

Както вече знаете, инициаторите за изграждането на паметника от „Сдружение Азбукари“ решиха да поставят в центъра на кампанията децата. По много причини. Първо, защото това ще е първият в България паметник на Доброто, и към кого друг да са насочени най-силно посланията, ако не към децата – нашето бъдеще. В цялата кампания са предвидени много инициативи, които да подтикват децата на България да говорят за Доброто като най-висша човешка добродетел – Национален конкурс за детска рисунка „Символът на Доброто“, поредица от открити уроци „Часът на Доброто“

Дядо Добри обожаваше децата, тези чисти души, и им се радваше от сърце. Даже често им целуваше ръцете. Просълзяваше се от умиление, когато дечица му споделяха, че са спестявали от джобните си парички, за да ги пуснат в чашката му за дарения.

Затова съвсем естествено инициаторите от „Сдружение Азбукари“ решиха деца да изградят специалния монумент, под ръководството на своите учители и ментори.

Георги със сигурност ще помни до края на живота си участието си в изграждането на паметника на дядо Добри. Сигурно, когато монументът бъде монтиран, ще идва често при него, за да води мислени разговори със светеца. И сигурно ще се вълнува, че е оставил частица от себе си в този необикновен, специален паметник.

Георги Димитров Захариев е ученик в XII клас на едно уникално училище, единствено на Балканите и едно от двете в Европа – Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Именно там, в ателиетата на младите каменоделци и бъдещи скулптори, под техните ръце ще оживее Дядо Добри от бял камък, седнал, с чашката за дарения в шепата си.

Вече е готов макетът на паметника от гипс и глина, изработен от скулптора Красимир Митов, преподавател в каменоделското училище. В специалната сметка за изграждането на паметника продължават да пристигат дарения, а събраната сума вече е почти 16 хиляди лева. Планира се монументът да бъде поставен в пространството около катедралата „Св. Ал. Невски“ – мястото, където дядо Добри прекара най-много време в събиране на дарения за българските храмове.

Макетът на паметника на дядо Добри заедно с част от изложбата с фотоси на светия старец на Клуба на фоторепортерите и фотографите в България на открития урок „Часът на Доброто“ в каменоделското училище в Кунино.
Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“, авторът на проекта за паметник на дядо Добри и Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово“ разглеждат идейния проект за паметника. Сн. Карина Вутова.

Ето какво сподели Георги за участието си в святото дело:

-Георги, ти се включи по собствено желание в изграждането на Монумент Дядо Добри – първия паметник на Доброто в България. Защо?

-Защото искам да участвам в изграждането на монумента и да дам своя принос в благородната инициатива. Искам, когато минавам покрай паметника, да си казвам: „Аз съм оставил частица от себе си тук“. Искам и хората да усетят енергията на нашия труд.

-С какво работата по паметника е по-различна от другите учебни задачи в Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино?

-За мен Дядо Добри е специален човек, той в моите представи прилича на светец, а и делото му е било в името на Бога. Освен това, смятам че в чисто творчески план работата по монумента ще ми помогне да се усъвършенствам професионално, да видя на практика как се изгражда един паметник.

Георги в ателието по каменообработване в училището в Кунино:

Виж още: Иван, който ще извайва образа на Дядо Добри от камък

Очаквайте представянето и на другите деца, участници в изграждането на паметника на Дядо Добри.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате