Георги, под чиито ръце ще оживее Дядо Добри

„Искам, когато минавам покрай паметника, да си казвам: „Аз съм оставил частица от себе си тук“, сподели ученикът, който ще участва в изграждането на специалния монумент.

Георги до макета на бъдещия паметник на дядо Добри.

Боряна Антимова

Запознайте се с Георги. Нали отдавна всички вие, които сте съпричастни с инициативата „Монумент Дядо Добри – първия паметник на Доброто в България“, питате кои ще са децата, които ще участват в изграждането му.

Както вече знаете, инициаторите за изграждането на паметника от „Сдружение Азбукари“ решиха да поставят в центъра на кампанията децата. По много причини. Първо, защото това ще е първият в България паметник на Доброто, и към кого друг да са насочени най-силно посланията, ако не към децата – нашето бъдеще. В цялата кампания са предвидени много инициативи, които да подтикват децата на България да говорят за Доброто като най-висша човешка добродетел – Национален конкурс за детска рисунка „Символът на Доброто“, поредица от открити уроци „Часът на Доброто“

Дядо Добри обожаваше децата, тези чисти души, и им се радваше от сърце. Даже често им целуваше ръцете. Просълзяваше се от умиление, когато дечица му споделяха, че са спестявали от джобните си парички, за да ги пуснат в чашката му за дарения.

Затова съвсем естествено инициаторите от „Сдружение Азбукари“ решиха деца да изградят специалния монумент, под ръководството на своите учители и ментори.

Георги със сигурност ще помни до края на живота си участието си в изграждането на паметника на дядо Добри. Сигурно, когато монументът бъде монтиран, ще идва често при него, за да води мислени разговори със светеца. И сигурно ще се вълнува, че е оставил частица от себе си в този необикновен, специален паметник.

Георги Димитров Захариев е ученик в XII клас на едно уникално училище, единствено на Балканите и едно от двете в Европа – Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Именно там, в ателиетата на младите каменоделци и бъдещи скулптори, под техните ръце ще оживее Дядо Добри от бял камък, седнал, с чашката за дарения в шепата си.

Вече е готов макетът на паметника от гипс и глина, изработен от скулптора Красимир Митов, преподавател в каменоделското училище. В специалната сметка за изграждането на паметника продължават да пристигат дарения, а събраната сума вече е почти 16 хиляди лева. Планира се монументът да бъде поставен в пространството около катедралата „Св. Ал. Невски“ – мястото, където дядо Добри прекара най-много време в събиране на дарения за българските храмове.

Макетът на паметника на дядо Добри заедно с част от изложбата с фотоси на светия старец на Клуба на фоторепортерите и фотографите в България на открития урок „Часът на Доброто“ в каменоделското училище в Кунино.
Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“, авторът на проекта за паметник на дядо Добри и Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово“ разглеждат идейния проект за паметника. Сн. Карина Вутова.

Ето какво сподели Георги за участието си в святото дело:

-Георги, ти се включи по собствено желание в изграждането на Монумент Дядо Добри – първия паметник на Доброто в България. Защо?

-Защото искам да участвам в изграждането на монумента и да дам своя принос в благородната инициатива. Искам, когато минавам покрай паметника, да си казвам: „Аз съм оставил частица от себе си тук“. Искам и хората да усетят енергията на нашия труд.

-С какво работата по паметника е по-различна от другите учебни задачи в Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино?

-За мен Дядо Добри е специален човек, той в моите представи прилича на светец, а и делото му е било в името на Бога. Освен това, смятам че в чисто творчески план работата по монумента ще ми помогне да се усъвършенствам професионално, да видя на практика как се изгражда един паметник.

Георги в ателието по каменообработване в училището в Кунино:

Виж още: Иван, който ще извайва образа на Дядо Добри от камък

Очаквайте представянето и на другите деца, участници в изграждането на паметника на Дядо Добри.

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ЧАША ДЯДО ДОБРИ

ЧАША ДЯДО ДОБРИ
Чаша Дядо Добри Вярваме, че мъдрите очи на Дядо Добри ще отправят миролюбиви послания и ...

12.00лв.Вземи сега!

БЪЛГАРСКИ ОБИЧАИ: НАУЧИ И...

БЪЛГАРСКИ ОБИЧАИ: НАУЧИ И ОЦВЕТИ
От кукерите и конските кушии, през мартениците и боренето с яйца, до нестинарските танци и ...

5.99лв.Вземи сега!

САКРАЛНОСТТА НА МИНАЛОТО ...

САКРАЛНОСТТА НА МИНАЛОТО ИЛИ БЪЛГАРСКАТА САГА
САКРАЛНОСТТА НА МИНАЛОТО ИЛИ БЪЛГАРСКАТА САГА Книгата на Д. Денчева „Сакралността на миналото или Българската ...

25.00лв.Вземи сега!

ДЕТСКИ АТЛАС НА БЪЛГАРИЯ

ДЕТСКИ АТЛАС НА БЪЛГАРИЯ
Децата имат милиони въпроси. Този атлас ще ви помогне да отговорите на няколко хиляди от ...

4.99лв.Вземи сега!

ПЪЗЕЛ БЪЛГАРЧЕТА – РИЛСКИ...

ПЪЗЕЛ БЪЛГАРЧЕТА – РИЛСКИ ЕЗЕРА
Седемте рилски езера са едно от най-енергийните и впечатляващи места, както в България, така и ...

29.90лв.Вземи сега!

ПЪЗЕЛ БЪЛГАРЧЕТА – ЛЕДЕНО...

ПЪЗЕЛ БЪЛГАРЧЕТА – ЛЕДЕНО ХОРО
Леденото хоро е един от популярните български обичаи, датиращ още от 70-те години на 20 ...

29.90лв.Вземи сега!

ДЕТСКИ АТЛАС НА СВЕТА

ДЕТСКИ АТЛАС НА СВЕТА
ISBN 9786191510238 SKU BKCH0004045 Автор Владимир Благоев Брой страници 16 Жанрове Карти и атласи Издателство ...

4.99лв.Вземи сега!

Други новини които може да харесате

0

Your Cart