„Сдружение Азбукари“ проведе първия си открит урок „Часът на Доброто“

На беседата, заедно с фотоизложба на дядо Добри Специализираната гимназия по каменообработване в Кунино събра деца, учители и общественици от София, Роман и региона.

Скулпторът Красимир Митов и Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – Светецът от Байлово“ пред последния вариант на проекта за паметника на дядо Добри. Снимки: авторът.

Едно голямо семейство от добротворци събра Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино на светлия християнски празник Въведение Богородично – Ден на християнското семейство. На 21 ноември в 11 часа училището приюти голямото Семейство на Доброто и християнските добродетели. Проведе се първият от серията открити уроци „Час на Доброто“. Поредицата от беседи с деца, организирана от „Сдружение Азбукари“ е част от общонационалната кампания „Монумент дядо Добри – първия паметник на Доброто в България“.

„Искаме посланието на дядо Добри да бъде предадено и на следващите поколения българи, както са увековечени имената на други обществено значими личности. Общонационалната кампания е многопластова и освен благотворителния елемент, тя има и образователен характер. В развитието на кампанията ще предложим партньорство на университети и училища, за да разкажем на децата и подрастващите за измеренията на Доброто и да потърсим отговор на въпроса „Какво означава да си Добър Човек днес?“.

Цвета Кирилова пред печката на дърва, която придаде допълнителен, семеен уют на срещата.

Искаме да разберем какви са представите за доброто на младите хора, да ги попитаме кое е последното добро, което са направили, да поговорим за това колко е хубаво да си добър човек и да правиш добро“, каза Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и застъпник на кампанията за изграждането на паметника, символ на Доброто.

Първото училище, домакин на инициативата, не е избрано случайно. Както е известно, деца от Професионалната гимназия по каменообработване ще изковат от камък паметника на дядо Добри, заедно със своите учители и ментори. Идеята монументът да бъде изваян от детски ръце е свързана с основната концепция на организаторите от „Сдружение Азбукари“ в центъра на цялата кампания да бъдат поставени децата. Именно към творчеството и креативността на българчетата у нас и в чужбина е насочен и съпътстващият кампанията национален конкурс за рисунка „Символ на Доброто“, който се провежда до 31 януари 2019 г.

Просторният кабинет по изобразително изкуство в училището на бъдещите ваятели от камък се превърна в галерия на седмото изкуство – фотографията. Там бяха наредени избрани фотографии от изложбата „Дядо Добри – възхваляван, но и обругаван“. Тя е част от инициативата на Клуба на фоторепортерите и фотографите в България, които подкрепиха с радост общонационалната кампания за монумент на светия старец и първия паметник на Доброто у нас.

Селекцията представя снимки на дядо Добри, правени от фоторепортери за българската преса. Преди това тя беше организирана на 13 септември в Клуба на фоторепортера на бул. „Дондуков“ 1. На 9 ноември изложбата се проведе за втори път и на ул. „Париж“, близо до катедралния храм „Св. Ал. Невски“, където дядо Добри е прекарал най-много време в събиране на дарения за храмове и където се планира да бъде изграден монументът, символ на Доброто с неговия образ. Средствата от продажбата на фотографиите се насочват към сметката за изграждане на паметника на дядо Добри.

Кабинетът по изобразително изкуство, превърнат в художествена галерия, бързо се напълни с посетители. Дойдоха ученици и учители от гимназията по каменоделство, хора от село Кунино. „Часът на Доброто“ беше уважен от Валери Ролански, кмет на община Роман и Соня Тинчева, заместник-кмет и бивш директор на каменоделското училище. На вълнуващата среща присъстваха и Йоло Богданов, кмет на Кунино и общественици и читалищни дейци от селото. Дойдоха и представители на Обществения съвет и училищното настоятелство на гимназията.

Кметът Йоло Богданов и Яна, съпругата на Борислав Радославов (права) бяха сред първите, дошли да уважат открития урок на Азбукарите.

Децата от училището по каменоделство се събират за открития урок. Снимки Рада Петкова:

Гостите бяха приветствани от Яна Орлинова, директор и бивш възпитаник на гимназията по каменоделство. „Горди сме, че на нас се пада голямата чест да издигнем първия паметник на Доброто със символ дядо Добри, но и малко се страхуваме дали ще отговорим на очакванията на българите. Вярвам в таланта на нашите ученици от XI и XII клас, които ще участват в изграждането на монумента заедно с преподавателите си и ще дадем всичко от себе си, за да се справим с трудната задача“, каза Орлинова.

Яна Орлинова.

Начало на открития урок дадоха Цвета Кирилова и Цветомир Николов от „Сдружение Азбукари“, които се обърнаха към децата от каменоделското училище с думите, че вярват в техните възможности и талант и, че ще продължат да ги подкрепят.

Цвета Кирилова.
Стикерите за участниците в открития урок.

Екипът на сдружението беше подготвил специални стикери с надпис „Часът на Доброто! Монумент дядо Добри – първият паметник на Доброто в България“, които разлепи на участниците. „Искаме всички да се почувстват като едно голямо семейство, Семейството на Доброто“, казаха обществениците.

Цвета Кирилова представи водещия на първия открит урок „Час на доброто“ – Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – Светецът от Байлово“. Журналистът е единственият сред колегите си, когото дядо Добри допуска много близо до себе си в продължение на пет години.

Радославов разказа как допреди няколко години никой не е знаел за добротворчеството на светия старец, и как дядо Добри е бил възприеман като един от просяците около храм-паметника „Св. Ал. Невски“. До момента, в който епископ Тихон, тогава предстоятел на храма, не е обявил, че най-големият дарител на катедралата е Добре Добрев от Байлово, който е превел сумата от 35, 700 лева.

Борислав Радославов до снимката,на която дядо Добри е пред храм-паметника „Св. Ал. Невски“, разказва за срещите си със светия добротворец.

Следва телевизионен репортаж, осветяващ скромния просяк-светец, който до края на дните си странеше от публичността, но събираше стотинка по стотинка дарения, които после даряваше до стотинка за градеж и реставрация на храмовете, пазители на християнските добродетели.

Радославов, който беше дошъл на беседата заедно със съпругата си Яна, сподели, че е започнал да пише книгата малко след като се е родил синът му. В притихналата зала той разказа притчи за Доброто и спомени от срещите си със светия старец и подкани децата да помислят и разкажат кога за последен път са направили нещо добро.

Директорът Яна Орлинова представи един от учениците, с които уникалната гимназия се гордее – Иван Симеонов.

Талантливият възпитаник на каменоделското училище разказа как е изработил паметника „Преклонение“, изобразяващ Света Олга, и го е дарил, за да бъде поставен по пътя, по който са вървели българските опълченци и руските войни по Тревненските проходи към Шипка в Плачковци. Осемнадесетгодишният творец сподели, че сам е взел решението за това добро дело.

Талантливият възпитаник на гимназията по каменоделство Иван Стоименов сподели, че сам е решил да дари паметника, посветен на опълченската епопея. Сн. Карина Вътова.

Много настроение и задушевност внесе в залата Рада Петкова, създател и председател на Клуба на фотографите и фоторепортерите в България и съмишленик на „Сдружение Азбукари“.

„Рада е неуморима“, хвали я Борислав.

Тя се присъедини към екипа, пристигнал в гимназията в Кунино, за да организира фотоизложбата и да пресъздаде в неповторими фотографии вълнуващата среща. „Преди малко разговарях с децата, те са прекрасни, подкрепяйте ги, учете ги с любов“, каза сърцатата българка.

С много вълнение авторът на идейния проект Красимир Митов, скулптор и преподавател в гимназията по каменоделство сподели колко вдъхновяващо е да ръководиш проект за първия паметник на Доброто със символ дядо Добри. Пред първия макет от гипс на паметника на светия старец скулпторът сподели колко е трудно да отговориш на очакванията на хората, защото всеки носи своя дядо Добри в сърцето си.

Вълнуващата среща завърши с обещание на обществениците от „Сдружение Азбукари“ да продължат да подкрепят това уникално училище, единствено на Балканите и едно от двете в Европа.

„Много е важно да се възроди каменоделският занаят, който е традиционен за България от векове“, коментираха от „Сдружение Азбукари“. Те решиха да обединят усилията си с училищното настоятелство и Обществения съвет на гимназията, за да се осигурят по-добри условия на децата да творят.

Цвета Кирилова обяви, че „Сдружение Азбукари“ очаква инициативата на следващите беседи с деца „Урок на Доброто“ да дойде от ръководствата на други училища в региона и в България.

Двама от корифеите на работата с камък в училището в Кунино.
Цвета Кирилова снима последния вариант на идейния проект за паметник на дядо Добри.

От името на Клуба на фоторепортерите и фотографите в България Рада Петкова обяви, че тя и колегите й ще подкрепят уникалното училище, съхраняващо вече близо 100 години ценния занаят каменоделство. Тя съобщи за решението на водещите фоторепортери и фотографи на България да се организира специална изложба от фотоси на гимназията по каменоделство в постоянната им изложбена зала в подлеза на Министерския съвет.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате