Иван, който ще извайва образа на Дядо Добри от камък

„Ние, младите, трябва да градим България, а не да я рушим“, каза ученикът, включил се в изграждането на специалния монумент.

Иван Симеонов и Индия Кърмова са сред гордостите на Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино. Сн. Рада Петкова.

Боряна Антимова

Чистите очи на Иван от снимката казват толкова много, че е почти излишно да го питаме защо се включва в реализацията на един толкова специален проект като „Монумент Дядо Добри – първия паметник на Доброто в България“. Иван Симеонов е едно от децата, които ще изваят от камък образа на светеца от Байлово и когото хилядите последователи и поддръжници на проекта пожелаха да видят.

Идеята деца да изградят със собствените си ръце и под ръководството на скулптори и ментори паметника на Дядо Добри се роди спонтанно у организаторите на кампанията за специалния монумент – „Сдружение Азбукари“. За обществениците от неправителствената организация, чиято основна цел е да подкрепят децата на България да не изоставят мечтите си, идеята да се привлекат малките българи на всеки етап от кампанията за паметника на дядо Добри се разгърна в няколко инициативи.

Хиляди деца изпратиха рисунки за конкурса „Символ на Доброто“, чийто срок изтича на 31 януари. В своите творби българчета от страната и чужбина изобразиха своята представа за Доброто. Деца участват в открити уроци беседи „Часът на Доброто“, на които споделят какви са техните представи за тази най-ценна човешка добродетел и разказват кога за последен път са направили нещо добро за другите, както го е правил през целия си живот Дядо Добри.

Организаторите на проекта за паметник на Дядо Добри от „Сдружение Азбукари“ решиха да поставят в центъра на кампанията децата по много причини. Това ще е първият в България паметник на Доброто и е естествено най-силните послания да са насочени към нашето бъдеще. Самият Дядо Добри душата си даваше за децата, имаше много специално отношение към тези чисти души. Често им целуваше ръцете и се просълзяваше, когато деца му споделяха, че са спестявали от джобните си пари, за да ги пуснат в чашката му за дарения.

Вече е готов макетът на паметника от гипс и глина, изработен от скулптора Красимир Митов, преподавател в каменоделското училище. В специалната сметка за изграждането на паметника продължават да пристигат дарения, а събраната сума вече е 16 150 лева. Планира се монументът да бъде поставен в пространството около катедралата „Св. Ал. Невски“ – мястото, където дядо Добри прекара най-много време в събиране на дарения за българските храмове.

Скулпторът Красиимир Митов и Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – Светецът от Байлово“ пред последния вариант на проекта за паметника на дядо Добри.

Иван Ивайлов Симеонов е една от гордостите на уникалната, единствена на Балканите и една от двете в Европа Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино, Врачанско. Именно там, в ателиетата на младите каменоделци и бъдещи скулптори, под техните ръце ще оживее дядо Добри от бял камък, седнал, с чашката за дарения в шепите си.

Иван е ученик в XII клас и е влюбен в магията на Кунино, разположено в прегръдката на Врачанския Балкан и в работата си на бъдещ скулптор на монументални творби от камък. Той знае, че камъкът е много специален материал, че той има памет за всичко, които се е случвало по българските земи откакто тук има България, а и отпреди това.

Иван Стоименов сред съучениците си по време на „Часът на Доброто“, който се проведе в каменоделското училище на 21 ноември 2018 г.
Иван извайва образа на Света Олга.

Миналата година Иван Симеонов стана известен и обичан от цяла България, когато изгради и дари на град Плачковци паметник на Св. Олга, в чест на опълченците. Сега младият талантлив скулптор отново избра за своя родолюбивата кауза да участва в изграждането на паметника на Дядо Добри. Ето какво каза той по този повод:

-Иване, ти сам пожела да работиш върху Монумент Дядо Дядо – Паметник на Доброто. Защо?

-В мен много силно е развито родолюбивото чувство. Така съм възпитаван от моите дядовци и родители. Смятам, че Дядо Добри е един достоен българин, един истински пазител на вярата. И затова искам да дам своя принос в увековечаването на неговия образ.

-С какво работата по паметника е по-различна от другите учебни задачи в Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино?

-Във всяка една моя работа има някаква символика. А паметникът на Дядо Добри символизира именно Доброто, той има задачата да събуди Доброто в нас.

Освен това, аз съм потомствен каменоделец. Не се плаша от трудните задачи, а напротив, те са едно предизвикателство за мен. Нали заради това съм обикнал камъка – защото е труден, но и много благодарен материал.

-Това не е първата благотворителна кауза, по която работиш. Разкажи малко повече за другите ти дарения.

-Преди време направих едно дарение в Плачковци – паметник на Св. Олга с моминско име Елена, който беше поставен пред кметството на града. Света Олга е тясно свързана с това място и нейният дух витае там. И за миг не съм се замислял, дали да направя това дарение, за мен беше много вълнуващо и с удоволствие работих по проекта и приех предизвикателството. Смятам, че е много важно младите хора да са ангажирани с някакви благотворителни каузи, да градят България, а не да я разрушават.

Виж още: Георги, под чиито ръце ще оживее Дядо Добри

Очаквайте представянето и на другите деца от каменоделското училище, които ще се включат в изграждането на специалния монумент.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате