Иван, който ще извайва образа на Дядо Добри от камък

„Ние, младите, трябва да градим България, а не да я рушим“, каза ученикът, включил се в изграждането на специалния монумент.

Иван Симеонов и Индия Кърмова са сред гордостите на Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино. Сн. Рада Петкова.

Боряна Антимова

Чистите очи на Иван от снимката казват толкова много, че е почти излишно да го питаме защо се включва в реализацията на един толкова специален проект като „Монумент Дядо Добри – първия паметник на Доброто в България“. Иван Симеонов е едно от децата, които ще изваят от камък образа на светеца от Байлово и когото хилядите последователи и поддръжници на проекта пожелаха да видят.

Идеята деца да изградят със собствените си ръце и под ръководството на скулптори и ментори паметника на Дядо Добри се роди спонтанно у организаторите на кампанията за специалния монумент – „Сдружение Азбукари“. За обществениците от неправителствената организация, чиято основна цел е да подкрепят децата на България да не изоставят мечтите си, идеята да се привлекат малките българи на всеки етап от кампанията за паметника на дядо Добри се разгърна в няколко инициативи.

Хиляди деца изпратиха рисунки за конкурса „Символ на Доброто“, чийто срок изтича на 31 януари. В своите творби българчета от страната и чужбина изобразиха своята представа за Доброто. Деца участват в открити уроци беседи „Часът на Доброто“, на които споделят какви са техните представи за тази най-ценна човешка добродетел и разказват кога за последен път са направили нещо добро за другите, както го е правил през целия си живот Дядо Добри.

Организаторите на проекта за паметник на Дядо Добри от „Сдружение Азбукари“ решиха да поставят в центъра на кампанията децата по много причини. Това ще е първият в България паметник на Доброто и е естествено най-силните послания да са насочени към нашето бъдеще. Самият Дядо Добри душата си даваше за децата, имаше много специално отношение към тези чисти души. Често им целуваше ръцете и се просълзяваше, когато деца му споделяха, че са спестявали от джобните си пари, за да ги пуснат в чашката му за дарения.

Вече е готов макетът на паметника от гипс и глина, изработен от скулптора Красимир Митов, преподавател в каменоделското училище. В специалната сметка за изграждането на паметника продължават да пристигат дарения, а събраната сума вече е 16 150 лева. Планира се монументът да бъде поставен в пространството около катедралата „Св. Ал. Невски“ – мястото, където дядо Добри прекара най-много време в събиране на дарения за българските храмове.

Скулпторът Красиимир Митов и Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – Светецът от Байлово“ пред последния вариант на проекта за паметника на дядо Добри.

Иван Ивайлов Симеонов е една от гордостите на уникалната, единствена на Балканите и една от двете в Европа Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино, Врачанско. Именно там, в ателиетата на младите каменоделци и бъдещи скулптори, под техните ръце ще оживее дядо Добри от бял камък, седнал, с чашката за дарения в шепите си.

Иван е ученик в XII клас и е влюбен в магията на Кунино, разположено в прегръдката на Врачанския Балкан и в работата си на бъдещ скулптор на монументални творби от камък. Той знае, че камъкът е много специален материал, че той има памет за всичко, които се е случвало по българските земи откакто тук има България, а и отпреди това.

Иван Стоименов сред съучениците си по време на „Часът на Доброто“, който се проведе в каменоделското училище на 21 ноември 2018 г.
Иван извайва образа на Света Олга.

Миналата година Иван Симеонов стана известен и обичан от цяла България, когато изгради и дари на град Плачковци паметник на Св. Олга, в чест на опълченците. Сега младият талантлив скулптор отново избра за своя родолюбивата кауза да участва в изграждането на паметника на Дядо Добри. Ето какво каза той по този повод:

-Иване, ти сам пожела да работиш върху Монумент Дядо Дядо – Паметник на Доброто. Защо?

-В мен много силно е развито родолюбивото чувство. Така съм възпитаван от моите дядовци и родители. Смятам, че Дядо Добри е един достоен българин, един истински пазител на вярата. И затова искам да дам своя принос в увековечаването на неговия образ.

-С какво работата по паметника е по-различна от другите учебни задачи в Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино?

-Във всяка една моя работа има някаква символика. А паметникът на Дядо Добри символизира именно Доброто, той има задачата да събуди Доброто в нас.

Освен това, аз съм потомствен каменоделец. Не се плаша от трудните задачи, а напротив, те са едно предизвикателство за мен. Нали заради това съм обикнал камъка – защото е труден, но и много благодарен материал.

-Това не е първата благотворителна кауза, по която работиш. Разкажи малко повече за другите ти дарения.

-Преди време направих едно дарение в Плачковци – паметник на Св. Олга с моминско име Елена, който беше поставен пред кметството на града. Света Олга е тясно свързана с това място и нейният дух витае там. И за миг не съм се замислял, дали да направя това дарение, за мен беше много вълнуващо и с удоволствие работих по проекта и приех предизвикателството. Смятам, че е много важно младите хора да са ангажирани с някакви благотворителни каузи, да градят България, а не да я разрушават.

Виж още: Георги, под чиито ръце ще оживее Дядо Добри

Очаквайте представянето и на другите деца от каменоделското училище, които ще се включат в изграждането на специалния монумент.

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате