Български хора и ръченици ще разтърсят Милано

В чужбина фолклорът ни е по-мил, казва Радослава Недялкова, организатор на събора „На Мегдана на Другата България“.

Боряна Антимова

„Когато си в чужбина, българските хора, ръченици и народни песни зареждат с такава силна енергия, че изпитваш по-силна нужда да се занимаваш с фолклор“, казва Радослава Недялкова. Тя е председател на Асоциация за българска култура и основател на фолклорна група „Нашенци“ в Милано, които тази година са организатори на пътуващия събор „На Мегдана на Другата България“.

Той ще се проведе на 9 и 10 юни в Милано и на него ще участват 800 българи от 43 фолклорни формации на наши общности от 11 страни.

Фолклорна група „Нашенци“ от Милано.

За разлика от другите фестивали пътуващият събор винаги се случва на различно място в различна страна. На него се събират български фолклорни формации на наши сънародници, които живеят в различни страни. Създателка на събора е Анита Екинова през 2014 г. Първото му издание е в Лион, Франция и оттогава всяка година едни и същи участници се събират в различни страни на ротационен принцип, като се сменя градът домакин.

Темата на тазгодишния събор е „Нашенските обичаи“ – „Лазарки“, „Нестинарство“, „Георгьовски танци“, „Коледуване“, „Ладуване“, „Кукери“. „Ще бъде много цветен този фестивал. Щастливи сме, че съпругата на президента, госпожа Десислава Радева прие поканата ни и ще присъства на фестивала по лична инициатива.“

На 9 юни цяло Милано ще бъде разтърсено от изобилието от ритмите и цветовете на българския фолклор. По традиция съборът ще бъде открит от 11 часа с голямо хоро, което ще се извие на площада пред катедралата Дуомо. На него ще се хванат всичките 800 участници в събитието, с народните си носии.

От 11.30 ч. те ще дефилират по централните улици на Милано, като всяка от 43-те групи ще е с народните си носии, със собственото си знаме и символи. Колоритното шествие ще премине край Миланската Скала, картинната галерия „Брера“, музея „Навили“, „Порта Нуова“ и площад Чита ди Ломбардия.

От 14 часа започва концертната програма. Вечерта ще завърши с импровизирана хоротека на площад Чита ди Ломбардия. В неделя на същия площад ще бъде представен фото проектът „Аз съм българка“ на Радослав Първанов. Ще има и семинари по народни танци с известните фолклористи проф. д-р Антон Андонов и проф. д-р Костадин Бураджиев. Тържественото закриване ще бъде продължено отново с хоро на площада Чита ди Ломбардия.

Асоциация за българска култура е създадена на 11 април 2014 г. с основна цел популяризиране на българската култура и традиции в Италия. В нея са включени фолклорна група „Нашенци“, Милано, хор за народно пеене „Нашенки“ и детска фолклорна група „Нашенчета“. От тази година групата има филиали във Верона и Перуджа.

В Италия Радослава Недялкова (в средата) открива, че българският фолклор ѝ е още по-мил.

Радослава е инженер по професия, в България е работила в два от мобилните ни оператори. Когато отива да живее в Италия, изпитва нужда да се занимава с нещо българско и да се събира с другите българи от общността по различни поводи. Така се създава групата „Нашенци“. Танците винаги са ѝ харесвали, от малка играе хора и ръченици по събори. Откакто е в Италия, се е заела по-сериозно с български фолклор и танци.

„Вероятно е било от носталгия, тук усещането за България е много различно. Когато си в родината, винаги има начин да се докоснеш до фолклора, до българското, докато в чужбина това го няма, а изпитваш нужда да се заредиш с тази неповторима енергия – казва Радослава. – Исках да се запиша някъде на танци, но се оказа, че в Милано няма такава група и създадохме „Нашенци“. Сега има и детска група „Нашенчета“, в която повечето участници са деца от смесени бракове. Това е много важно, защото в къщите им не се пуска българска народна музика и не се говори на български.“

Група „Нашенци“ във вихъра си на концертна открито.

Италианците, макар да са много артистичен и песенен народ, са поразени, когато чуят уникалните български ритми. „Това е такава страхотна енергия, която им предаваме и те я усещат! Веднъж с хора бяхме подготвили шопска китка и я представихме пред италианци. Те просто станаха на крака. Много, много силно им въздейства нашата музика и казват, че никога не са чували нещо подобно“, споделя Радослава.

Магдалена със сина си.

В шевиците ни са закодирани магически послания

Когато българин реши да си направи носия, в никакъв случай не трябва да събира елементи оттук-оттам само защото му харесват, а да бъде от главата до петите в костюм, типичен за родния му край, каза Магдалена Петрова от Добрич. От 12 години тя се занимава професионално с проучване и изработка на автентични български костюми от всички фолклорни области. „Нагледала съм се на мешавици от „носии“, събрани откъде ли не – казва Магдалена. – На това трябва да се сложи край, за да се съхранят за поколенията след нас автентичните носии.“

Особено важно е да се пазят оригиналните шевици. В композициите от определени орнаменти българката е вложила определени послания във вид на наричания, които предават на човека, който носи облеклото, много силна енергия. А е известно, че нашенката е била много силна в наричанията. Във всяка композиция тя е влагала определен смисъл, както при японците с йероглифите.

В миналото всяко село си е имало своя носия и жителите му дотолкова ревниво са я пазели, че не позволявали на съседните села да използват техни шевици. Дори важните хора в селото са се събирали на специален съвет, който да реши дали определена шевица да се бродира по местните ризи и сукмани. „Това разностилие и кич трябва да се спре на национално ниво, може би трябва да се намеси Задругата на майсторите на народни художествени занаяти“, категорична е Магдалена.

Тракийска носия, изработена от „Българска шевица“ – Добрич.
Българки от Палма де Майорка в красиви тракийски носии.
Клуб „Танцувай с нас“ – Лондон.
Българчета от Сиатъл в Софийска носия.

Тя от 12 години събира народни носии, а домът ѝ в Добрич е като своеобразен музей на българския костюм. Има около 40 носии от различни фолклорни области, по които си прави реплики. Интересуват я оригиналните бодове, шевици и кройки. Работи с музеите, които ѝ дават снимки и достъп до експонатите.

Председател е на читалище „Български искрици“ в Добрич, където обучава деца на занаяти. Казва, че не е необходимо всеки българин да му бъде изработена носия. Ако костюмите се съхраняват правилно, може да се предават в наследство от баби и дядовци на внуци. Цената на един автентичен костюм от главата до петите, в зависимост от сложността на изпълнение и цената на материалите, варира между 350 и 550 лева. Ако се пере и съхранява внимателно, може да се предава от поколение на поколение.

На събора в Милано Магдалена Петрова ще участва с ревю и изложба на колекция от автентични народни носии от „Българска шевица“, Добрич. Ще бъдат представени модели от почти всички етнографски области – Пиринско, Тракия, Варна, Странджа, Родопите, много богати от гледна точка на орнаментиката. Магдалена ще представи и една уникална бяла кюстендилска празнична носия за булка.

Източник: в. „Жълт Труд“.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар