Българин раздвижва бутона LIKE

Името на Стоян Стефанов, софтуерен инженер на Фейсбук, ще бъде записано в историята на цялата глобална мрежа.

Ако “добрият стар” бутон Like днес е толкова “пъргав” и лесен за употреба, основна заслуга за това има българин. Името на Стоян Стефанов ще бъде записано в историята не само на Фейсбук, но и на цялата глобална мрежа. Софтуерният инженер разнася славата на българския IT гений в сърцето на Силициевата долина.

© Facebook.

„Нашето момче е част от екипа за оптимизиране на бутона Like, който преди години е бил доста тромав“, каза Иво Илиев, специалист по онлайн маркетинг и разработчик във Фейсбук.

Та има ли по-важен бутон от Like? Живота на колко много хора докосва това мъничко нещо… Колко емоции, колко нови връзки, приятелства, любови и дори сватби са тръгнали от него… А за българина е било просто едно професионално предизвикателство.

Именно Стоян стига до най-ефективния алгоритъм за оптимизиране на бутона. А Фейсбук благородно предоставя кода на Стоян и на своите конкуренти от Гугъл+ и останалите социални мрежи, защото това е от полза за потребителите – основен принцип в Силициевата долина. После алгоритъмът на Стоян се разпространява навсякъде из интернет, където има функция Like…

Стоян Стефанов.

Стоян Стефанов е роден в София, завършва Софийска математическа гимназия и МЕИ. През 2002 г. се премества в Монреал, Квебек и завършва Diploma (двегодишна следдипломна квалификация) по IT в университета McGill. През 2007 г. започва работа в Yahoo, а от 2010 г. е софтуерен инженер във Фейсбук. Голямата му страст е web performance и в чaстност JavaScript. Това е езикът, който кара уеб страниците да оживяват, да имат поведенчески функции, а не да са само статични текстове и картинки.

На тази тема основно са няколкото книги, които е написал, като най-популярни са “JavaScript Patterns”, “Object-Oriented JavaScript”, и като съавтор – “High-Performance JavaScript” и “Even Faster Web Sites”.

Подобно на своите събратя от “долината” Стоян е отворен и дружелюбен, но сдържан, когато става дума за успехите му. Екипът на Стоян в социалната мрежа е част от екипа “Платформа”. Идеята е да предлагат на други компании приложения, като използват Фейсбук като платформа, върху която да правят интересни неща. Например като игрите Candy Crush или Farmville. И двете (особено втората – „Фермата“) са много популярни и сред българите.

Стоян се занимава с две основни неща: “Логин” – когато други сайтове или приложения използват Фейсбук, вместо да карат хората да си правят още пароли, и “Плъгини” – малки “парчета функционалност”, които собствениците на сайтове си слагат на страниците. Най-разпространеният плъгин е бутонът Like. Така че Стоян работи върху неща, които не са видими в социалната мрежа, но ги има на другите сайтове на хората, които се възползват от платформата.

„Може да прозвучи малко странно, но във Фейсбук ти си избираш над какво да работиш и кога искаш да си смениш екипа или типа работа – казва Стоян. – Инженерната култура в компанията те предразполага, като видиш нещо, което не работи добре, каквото и да е, да седнеш и да го оправиш. А не да търсиш кой отговаря за това”, споделя Стоян.

С Марк Зукърбърг е на „ти“ и е разговарял много пъти, но не по работа. “Той е много достъпен”, казва Стоян. От него IT специалистът ще запомни важни житейски истини. Например, че persistence, или постоянството много често се подценява от тези, които пишат историята. Нужен е упорит труд. А той обикновено не е толкова интересна история, колкото, да кажем, „успехът за една нощ“ в Холивуд. Той продължава да пише книги, пътува много по конференции, чете лекции и разказва за нещата, които прави. Пише и блог постове, open-source софтуер (разработки, които са достъпни за всички хора по света).

Стоян (вдясно) на репетиция на бандата „Анаконда лимузин“.

Другата му голяма страст е музиката. Стоян е луд купонджия и рокаджия. Има собствена музикална продуцентска компания Stoyan Stefanov Music, която основно се грижи за представянто на любимата му банда. От години е соло китарист и композитор на рок групата Anaconda Limousine („Анаконда Лимузин“) в Лос Анджелис, където живее със съпругата си, също българка, и двете си дъщери на 12 и 14 години.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар