Българин раздвижва бутона LIKE

Името на Стоян Стефанов, софтуерен инженер на Фейсбук, ще бъде записано в историята на цялата глобална мрежа.

Ако “добрият стар” бутон Like днес е толкова “пъргав” и лесен за употреба, основна заслуга за това има българин. Името на Стоян Стефанов ще бъде записано в историята не само на Фейсбук, но и на цялата глобална мрежа. Софтуерният инженер разнася славата на българския IT гений в сърцето на Силициевата долина.

© Facebook.

„Нашето момче е част от екипа за оптимизиране на бутона Like, който преди години е бил доста тромав“, каза Иво Илиев, специалист по онлайн маркетинг и разработчик във Фейсбук.

Та има ли по-важен бутон от Like? Живота на колко много хора докосва това мъничко нещо… Колко емоции, колко нови връзки, приятелства, любови и дори сватби са тръгнали от него… А за българина е било просто едно професионално предизвикателство.

Именно Стоян стига до най-ефективния алгоритъм за оптимизиране на бутона. А Фейсбук благородно предоставя кода на Стоян и на своите конкуренти от Гугъл+ и останалите социални мрежи, защото това е от полза за потребителите – основен принцип в Силициевата долина. После алгоритъмът на Стоян се разпространява навсякъде из интернет, където има функция Like…

Стоян Стефанов.

Стоян Стефанов е роден в София, завършва Софийска математическа гимназия и МЕИ. През 2002 г. се премества в Монреал, Квебек и завършва Diploma (двегодишна следдипломна квалификация) по IT в университета McGill. През 2007 г. започва работа в Yahoo, а от 2010 г. е софтуерен инженер във Фейсбук. Голямата му страст е web performance и в чaстност JavaScript. Това е езикът, който кара уеб страниците да оживяват, да имат поведенчески функции, а не да са само статични текстове и картинки.

На тази тема основно са няколкото книги, които е написал, като най-популярни са “JavaScript Patterns”, “Object-Oriented JavaScript”, и като съавтор – “High-Performance JavaScript” и “Even Faster Web Sites”.

Подобно на своите събратя от “долината” Стоян е отворен и дружелюбен, но сдържан, когато става дума за успехите му. Екипът на Стоян в социалната мрежа е част от екипа “Платформа”. Идеята е да предлагат на други компании приложения, като използват Фейсбук като платформа, върху която да правят интересни неща. Например като игрите Candy Crush или Farmville. И двете (особено втората – „Фермата“) са много популярни и сред българите.

Стоян се занимава с две основни неща: “Логин” – когато други сайтове или приложения използват Фейсбук, вместо да карат хората да си правят още пароли, и “Плъгини” – малки “парчета функционалност”, които собствениците на сайтове си слагат на страниците. Най-разпространеният плъгин е бутонът Like. Така че Стоян работи върху неща, които не са видими в социалната мрежа, но ги има на другите сайтове на хората, които се възползват от платформата.

„Може да прозвучи малко странно, но във Фейсбук ти си избираш над какво да работиш и кога искаш да си смениш екипа или типа работа – казва Стоян. – Инженерната култура в компанията те предразполага, като видиш нещо, което не работи добре, каквото и да е, да седнеш и да го оправиш. А не да търсиш кой отговаря за това”, споделя Стоян.

С Марк Зукърбърг е на „ти“ и е разговарял много пъти, но не по работа. “Той е много достъпен”, казва Стоян. От него IT специалистът ще запомни важни житейски истини. Например, че persistence, или постоянството много често се подценява от тези, които пишат историята. Нужен е упорит труд. А той обикновено не е толкова интересна история, колкото, да кажем, „успехът за една нощ“ в Холивуд. Той продължава да пише книги, пътува много по конференции, чете лекции и разказва за нещата, които прави. Пише и блог постове, open-source софтуер (разработки, които са достъпни за всички хора по света).

Стоян (вдясно) на репетиция на бандата „Анаконда лимузин“.

Другата му голяма страст е музиката. Стоян е луд купонджия и рокаджия. Има собствена музикална продуцентска компания Stoyan Stefanov Music, която основно се грижи за представянто на любимата му банда. От години е соло китарист и композитор на рок групата Anaconda Limousine („Анаконда Лимузин“) в Лос Анджелис, където живее със съпругата си, също българка, и двете си дъщери на 12 и 14 години.

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар