71 деца получиха своите награди в конкурса „Символ на доброто“

Националният исторически музей събра талантливите българчета, а „Сдружение Азбукари“ превърна церемонията във вълнуващ празник.

Снимки Красимир Димчев и Цветелина Захариева.

В Деня на светите братя Кирил и Методий, Националният исторически музей отвори широко вратите си за талантливите българчета. В тържествена обстановка в централното фоайе бяха наградени 71 малки художници, победители в Националния конкурс за детска рисунка „Символ на доброто“. Инициативата е част от националната кампания за изграждане на „Монумент дядо Добри – първият паметник на доброто в България“, организирана от „Сдружение Азбукари“.

Организаторите превърнаха церемонията по награждаването във вълнуващ празник. Много преди обявеното начало – 11 часа, централното фоайе беше залято от детски смях и празнично настроение. Залата се изпълни с деца с балони и знаменца. Анимационни герои от света на „Дисни“ раздаваха подаръци и забавляваха всички присъстващи, а децата не пропуснаха да се снимат с тях. Всички гости – и малки, и големи, разгледаха импровизираната изложба от наградените 71 детски рисунки.

Някои деца бяха дошли с родителите, с бабите и дядовците си, други – със своите приятели и учители по рисуване. На конкурса бяха представени десетки школи по изобразително изкуство от цяла България. „Отдавна не сме идвали на толкова весел детски празник, радостта на децата е заразяваща и вдъхновяваща“, споделяха възрастните с блеснали очи. Те благодаряха на организаторите, че са дали възможност на децата да изразят себе си по една толкова възпитателна, добродетелна и благородна тема – Доброто.

„11 май за всички нас е двоен празник – каза в приветственото си слово Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“. – От една страна, тържествено ще наградим победителите в Националния конкурс за рисунка „Символ на доброто“, част от инициатива „Монумент дядо Добри – първият паметник на доброто в България“, а от друга – отбелязваме деня на светите братя Кирил и Методий.

За техния общ празник, 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век. Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на българското Възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните стремежи на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане.

През 1857 година започва редовното отбелязване на празника на Св. Св. Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Първото честване е организирано в Пловдив през 1851 г. от писателя, езиковеда, фолклориста, общественика и създателя на едно от първите класни училища в България – Найден Геров, роден в Копривщица.

Днес 11 май се чества като църковен празник на двамата просветители – светите братя Константин Кирил Философ и Методий, докато 24 май се утвърждава като: Ден на Българската просвета Ден на Българската писменост Ден на Българската култура Ден на Българския език Вероятно знаете, че първоучителите Кирил и Методий, създатели и разпространители на първата българска азбука – глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език и за разпространяване на християнството сред българите. Обявени са за покровители на Европа. Днешната кирилица, с която пишем ние, българите, пък е създадена от техния ученик Св. Климент Охридски, като признание към делото на братята просветители.

Бих искала от името на „Сдружение Азбукари“ да честитя на всички, които имат имен ден, като ви пожелаем здраве, творчески успехи и късмет във всички начинания. Имайте много споделени щастливи моменти, обич и усмивки. Скъпи, малки и големи приятели! Благодарим ви за участието в Националния конкурс за детска рисунка „Символ на Доброто“ на „Сдружение Азбукари“. 1400 рисунки дойдоха от всички краища на България и чужбина, където живеят българчета. Труден бе изборът на журито. То единодушно се спря на 71 деца и ги утвърди за победители в тазгодишния конкурс. И изводът е един – талантливите деца живеят и творят във всяко кътче на Родината и ние всички сме силно впечатлени от вас.

На 12 февруари 2019 г. беше направена оценка на Вашите творби от компетентно жури в състав: Огнян Кузманов – ученик на известния български художник и живописец Тома Трифоновски, член на СБХ – от групата на бургаските художници. Организира международни пленери. Куратор на галерия „Спектра“. Колекции от негови картини са представяни във Франция, Словакия, Сърбия, Чехия, Германия, Норвегия, Швеция, Гърция, Турция, Белгия и САЩ. Долорес Дилова – член на УС на Съюза на българските художници и председател на УС на фондация „Поддържане на изкуството в България, Нина Русева член на СБХ от 2002 год. Нейни картини притежават Софийска градска художествена галерия, Европейският парламент и някои частни колекции в България и в чужбина, Марияна Димитрова, журналист в Нова телевизия и Яна Трендафилова от „Сдружение Азбукари“.

Журито.

Освен специалните грамоти, победителите в конкурса бяха отрупани с подаръци, осигурени от 20 фирми, организации и общественици, дарители и приятели на „Сдружение Азбукари“: „Зайо Байо“, ИКЕА, „Лактима Балкан“, Общественикът Кристиян Кръстев, Орден на Св. Йоан от Йерусалим O.S.J., Рицари на Малта, „Образователни играчки Tinkle stars“, Верига ресторанти „Happy“, „Домма“, „La Roche-Posay“, „Oreshak handmade“, Издателствата „Сиела“, „Еднорог“ и „Екрие“, „Българознайко“, „Aroma“, „Престиж“, „Аспазия“, „Baci Dolci“, „НАОС България“.

„Надявам се, че ви създадохме едно приятно изживяване и, че сте горди от постиженията на българските деца“ – благодари на спонсорите Цвета Кирилова. – За нас, организаторите, този празничен момент е не само удовлетворяващ. Той е изпълнен с взор в бъдещето, защото високите постижения на българските деца у нас и по света са гарант за културното съхранение и вдъхновено развитие на обществото ни.“

„Няколко дни подред в офиса ни беше празник – споделиха организаторите от „Сдружение Азбукари“. – Непрекъснато пристигаха подаръци от спонсорите, бяхме буквално затрупани с кашони и пакети. Цял екип от доброволци работи дни наред, за да ги подреди. Работата беше много, но всички бяхме във великолепно настроение, защото знаехме колко много ще зарадваме децата.“

Общественикът Кристиян Кръстев с голямо удоволствие връчва награди.

От Суверенен Орден на Свети Йоан, Рицари на Малта OSJ – Велик Приорат България беше учредена специална грамота „Рицар на Добротата“ заедно с парична награда, които връчи Цветомир Николов.

А те, победителите в конкурса, бяха искрено изненадани от купищата подаръци. Малчуганите не можеха да съберат в малките си ръчички наградите и се наложи по-възрастните да им помагат.

Повечето деца за пръв път стъпваха на сцената и за пръв път получаваха грамоти. Едни бяха объркани и смутени, други горди, че за пръв път в живота си са станали победители. Излизаха, придружени със своите родители и учители по рисуване.

Не по-малко развълнувани бяха хората, които им връчваха грамотите и наградите: художничката Нина Русева, общественикът Кристиян Кръстев, проф. д-р Борис Колев, преподавател в Стопанския факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград, Цветомир Николов от „Единение Българи за България“, Мариана Димитрова от Нова телевизия, обичаният актьор и приятел на децата Славчо Пеев, Петя Иванова, звукорежисьор от БНР, Яна Трендафилова, Антон Кирилов и София Йовчева от „Сдружение Азбукари“. От Суверенен Орден на Свети Йоан, Рицари на Малта OSJ – Велик Приорат България беше учредена специална награда за конкурса „Символ на Доброто“ – грамота „Рицар на Добротата“ заедно с парична награда.

На сцената децата разказваха развълнувани какво са избрали да нарисуват за конкурса на тема Доброто. Много от тях бяха избрали протегнати ръце за помощ, гълъби, слънца, сърца в шепи, балони, подаръци за деца без родители, цветя, приятели, хванати за ръце. Други бяха разказали с четки и боички как деца помагат на възрастни хора да пресекат улицата, как спасяват хора при пожар, хранят бездомни животни, правят къщички за птици. Трети бяха нарисували как помагат на деца и възрастни хора в инвалидни колички.

По-големите смело бяха избрали да нарисуват добрия старец Дядо Добри, във всевъзможни пози, на фона на храмовете, пред които той събираше дарения приживе. Публиката адмирираше всяка красива детска идея. Родители и учители благодаряха от сцената на „Сдружение Азбукари“ за чудесната идея, възпитаваща децата в хуманизъм.

„Конкурсът „Символ на доброто“ успя да мотивира много деца от цялата страна да творят и е много радостно, че учениците са получили безусловна подкрепа на своите учители. Редица училища и школи по изобразително изкуство показаха необятния талант на българските деца, умения, които тепърва ще бъдат оценявани и доразвивани в периода на израстване на децата, преди да поемат професионалния път на художника“, каза Цвета Кирилова.

Тя благодари на любезните домакини от Националния исторически музей, институция, с която „Сдружение Азбукари“ си партнира от години в различни инициативи. Благодари и на помощничките в церемонията – студентката по биотехнологии в Софийския университет Маргарита и ученичката Калина, на Петьо Сталев, верен азбукар, който се погрижи за музикалното оформление на церемонията и който неотлъчно, и все така всеотдайно помага на организацията вече 7 години. Тя благодари на всички приятели, съмишленици и партньори, които допринесоха за осъществяването на тази прекрасна инициатива.

Организаторите благодариха и за вдъхновяващите изпълнения на гласовитите славейчета – децата от вокална група „До Ре Ми“, с ръководител Ралица Тончева, и на певеца и музикант Иван Анастасов, който подкрепя от години каузите на организацията.

Иван Анастасов.

„Благодарим на всички деца и ученици за любовта, обичта, колорита и настроението, което ни доставихте с всяка ваша рисунка. Имате изключителен талант и сме горди с вашите способности. Сигурни сме, че Вашите представи за Доброто днес, като символ на хуманизма, ще са в основата на красивата промяна на света и на БЪЛГАРИЯ! Пожелаваме ви хубави дни и много усмивки!“, каза още Цвета Кирилова.

В продължение на 5 месеца над 1400 българчета са рисували представата си за ценностите и човешките добродетели, казаха организаторите. Основна цел на конкурса е била да мотивира децата на България чрез творчеството си да пресъздадат образа на Доброто днес, да покажат положителните страни в характера на българския народ, добрите постъпки на отделни личности или общности, красотата на българската природа и особеностите на родните обичаи, традиции и култура.

„Символ на доброто“ се оказа неизчерпаема за детското въображение и представи тема за художествена изява. Всяка рисунка изразява искреното, дълбоко и хуманно послание на детето към света, в който живеем. Българчета от цялата страна и зад граница бяха мотивирани да творят. Радостно е, че децата са получили безусловна подкрепа от своите родители. Редица училища и школи по изобразително изкуство показаха необятния талант на българските деца, умения, които тепърва ще бъдат оценявани и доразвивани в периода на израстване на децата, преди да поемат професионалния път на художника“, разказаха организаторите.

В надпреварата са се включили ученици от I до XII клас, в 3 възрастови групи: от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас. Извън регламента участваха със свои рисунки и много 5-годишни деца, заради което ще бъде връчена и една допълнителна награда за най-млад талант. Децата се състезаваха за общо 71 награди в 3 категории: „Награди на журито“, „Награди на Азбукари“ и „Награди на публиката“. Ще бъде връчена и една „Специална награда“ за рисунка – символ на Националната кампания „Монумент дядо Добри – първият паметник на доброто в България“.

Събитието се превърна в културно-образователна инициатива за победителите и всички гости. За да споделят празника на малките художници, бяха дошли и много родители с децата си, за които домакинът – Националният исторически музей, беше осигурил вход свободен. Те имаха възможност да се разходят из залите и да разгледат богатството от експонати на националната историческа съкровищница, както и временни експозиции като „Съкровищата на Земята“ – съвместна изложба с НМ „Земята и хората“ и „Мозайка от занаяти“ – гостуваща изложба, представяща традиционни български занаяти от ЕМО „Етър“.

Снимки Красимир Димчев и Цветелина Захариева

Още за конкурса и списъците на всички наградени може да видите ТУК

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате