1400 българчета рисуваха на тема „Символ на доброто“

Деца от страната и чужбина се състезаваха за 71 награди на конкурса „Символ на Доброто“, част от националната кампания за паметник на Дядо Добри.

Над 1400 българчета от страната и чужбина на възраст от 6 до 18 години в продължение на 5 месеца изразяваха в рисунки своите представи за една от най-ценните добродетели – Доброто. Това се случи в Третия Национален конкурс за детска рисунка „Символ на доброто“, организиран от „Сдружение Азбукари“, „Единение Българи за България“ и  Професионална гимназия по каменообработване в село Кунино. Конкурсът беше една от инициативите на националната кампания „Монумент Дядо Добри – първия паметник на Доброто в България“.

Желанието на организаторите беше да мотивират децата на България чрез творчеството си да пресъздадат образа на Доброто днес, да покажат положителните страни в характера на българския народ, добрите постъпки на отделни личности или общности, красотата на българската природа и особеностите на родните обичаи, традиции и култура.

„Децата ни имат нужда от добри примери, подкрепа и надежда, за да ги вдъхновим да растат щастливи и отговорни за своето, изпълнено с добротворство бъдеще. Искахме да привлечем вниманието им върху впечатляващите светли образи на нашето съвремие. Чрез рисунките си учениците бяха провокирани да мислят върху въпроса: „Какво означава да бъдеш добър днес?“. Призовахме всички участници в конкурса, чрез безграничния полет на своето въображение, да покажат своите индивидуални творчески възможности“, казаха организаторите от „Сдружение Азбукари“.

„Символът на доброто“ се оказа неизчерпаема за детското въображение и представи тема за художествена изява. Всяка рисунка изразява искреното, дълбоко и хуманно послание на детето към света, в който живеем. Българчета от цялата страна и зад граница бяха мотивирани да творят и е много радостно, че са получили безусловна подкрепа от своите учители. Редица училища и школи по изобразително изкуство показаха необятния талант на българските деца, умения, които тепърва ще бъдат оценявани и доразвивани в периода на израстване на децата, преди да поемат професионалния път на художника“, коментираха от „Сдружение Азбукари“.

„В продължение на няколко месеца екипът ни получаваше детските рисунки чрез пощальона на Български пощи, който с усмивка и ведрина носеше всяка творба в офиса ни. Имаше и много поводи лично да отидем до клон на пощата, тъй като някои рисунките бяха изпратени като колети до нас. После всяка рисунка трябваше да се заснеме и публикува на фейсбук страницата на „Сдружение Азукари“. Но усилията си заслужаваха“, споделиха още организаторите.

В конкурса се включиха ученици от I до XII клас, в 3 възрастови групи: от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас. Извън регламента участваха със свои рисунки и много 5-годишни деца, което накара организаторите да учредят една допълнителна награда за най-млад талант.

Децата се състезаваха за общо 71 награди в 3 категории: „Наградите на журито“, „Наградите на Азбукари“ и „Наградите на публиката“.

Във всяка от трите групи в „Наградите на журито“ са излъчени първо, второ и трето място, а също и за една специална и 6 поощрителни награди във всяка група. В „Наградите на Азбукари“ също бяха отличени първо, второ и трето място в трите възрастови групи, а така също и по една специална и 6 поощрителни награди.

„Наградите на публиката“ са за рисунките, които най-силно са впечатлили хората във фейсбук. В тази категория също ще бъдат раздадени награди за първо, второ и трето място, една специална и 6 поощрителни.

На 11 февруари през целия ден компетентно жури от четирима изявени художници и двама топ журналисти и общественици беше изправено пред изключително трудния избор – да отсее сред над 1400 впечатляващи детски творби най-добрите. В галерия „Спектра“ в хотел „Будапеща“ се събраха художниците Огнян Кузманов, Долорес Дилова, Нина Русева и Васко Василев и журналистите и общественици Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и Мариана Димитрова от Нова телевизия.

Журито беше изправено пред много труден избор.

Огнян Кузманов: Силно ме впечатлиха рисунки, изобразяващи деца без родители

Той е творец със собствен дух, завършил художествената гимназия в Казанлък. Учил е дизайн, работи живопис и е ученик на известния български художник и живописец Тома Трифоновски. Член е на СБХ – групата на бургаските художници. Организира международни пленери. Куратор е на галерия „Спектра“. Колекции от негови картини са представяни във Франция, Словакия, Сърбия, Чехия, Германия, Норвегия, Швеция, Гърция, Турция, Белгия и САЩ.

„Това, което видях, бяха рисунки на невероятно талантливи деца и съм много щастлив, че идва едно ново поколение след нас и съм спокоен за изкуството в България. Журирането беше много трудно. Бяхме четирима художника и след много оспорван и прецизен избор успяхме да се спрем на една група от 15 рисунки. Това не означава, че и останалите деца не заслужават награди, но няма как всички да наградим. Рисунките са много равностойни и видях страхотни хрумки, своеобразно творчество и наистина съм щастлив, че децата от малки са с отношение и любов и към живота, и към красотата и всичко останало.

Силно ме впечатлиха рисунки, изобразяващи деца без родители. Това много красноречиво говори за отношението на деца към другите деца. Дядо Добри също присъства, често се срещат символи като църквата, вярата, кръстът, балоните, подаръците между децата… Съвкупност от най-ценните неща.“

Долорес Дилова: Все още не мога да изляза от тази голяма емоция

Художничката е член на УС на Съюза на българските художници и председател на УС на фондация „Поддържане на изкуството в България“.

„Винаги е вълнуваща и изключително зареждаща срещата сдетското творчество. Един час след края на журирането все още не мога да изляза от тази емоция! Толкова е хубаво това, което прави „Сдружение Азбукари“! Нещо, което всъщност държавата не прави – да се съберат децата от цяла България и с толкова откровени и слънчеви неща, и с тази страхотна тема за добрината, помощта, за Дядо Добри… Толкова е вълнуващо! Прекрасни неща, възхитена съм и все още силно заредена емоционално.

Сред тези над 1400 рисунки често се срещаше образът на Дядо Добри. Всички деца по свой си начин, със своите си сърчица са уловили образа, по-големите с наподобяване, по-малките в разказ. Всеки със свои собствени преживявания, по начин, по който се е докоснал до тази легенда и икона. Децата са рисували символи от техния свят, от неща, на които са обърнали внимание, които са запомнили. Обърнати са към хора, на които да подадеш ръка. Много силно засегнато е и приятелството. И колкото са по-мънички, толкова са и по-откровени.

Хубаво е, големите деца, вместо да са навън при лошите примери, са се вглъбили за един-два часа в този сюжет на Доброто. Това е обединяващо и възпитателно зареждащо. Изкуството винаги е облагородяващо и възпитателно… Похвала, похвала за идеята на „Сдружение Азбукари“, и дано има и други такива инициативи!… Не усетих как минаха тези часове. Много се притеснявах да не пропуснем някое дете, на което трябва да бъде обърнато внимание.

Най-голямо впечатление ми направи рисунката на едно 5-годишно детенце. На нея имаше котенце, облак, цвете, дърво, човек… И всичко това обединено в един толкова приказен свят! Неговия приказен свят на доброто! С великолепно съчетани цветове, и главното – с чистотата на този детски порив. Ама толкова чисто направено, даже си казах: „Боже, защо не мога и аз така да рисувам!“. Толкова съм развълнувана… Ей така, отлитнах на метър над земята! Разбрах, че е учредена специална награда за 5-годишен участник, извън регламента, пък и аз бих искала да му дам една награда от мен.

Нина Русева: Впечатляващо е да видиш как деца помагат на болно дете

Нина Русева е член на СБХ от 2002 год. Нейни картини притежават СГХГ, Европейският парламент и някои частни колекции в България и в чужбина.

„Рисунките на децата са изключително емоционално преживяване, каквото е детското творчество, което се появява чисто подсъзнателно при малките. Днес имахме удоволствието с колегите да оценим много хубави, интересни, много цветни рисунки. Поздравления за дечицата, че са дали всичко от себе си и са направили прекрасни цветни творби по темата.

Имаше много докосващи символи и сюжети в тези детски рисунки по темата, като гълъби, сърца, деца, помагащи на хора с увреждания, което много ме впечатли. Имаше например деца, които помагаха на хора с увреждания да пресичат пътища. Доста често в рисунките се срещаше и символът подадена за помощ ръка. Силно впечатление ми направи, че някои деца са рисували с бои – акварел или темпера, и съветвам децата в бъдещи конкурси да рисуват с бои.

Рисунката, която няма да забравя, изобразяваше терен с много деца, които помагат на едно болно дете да играе с тях, да го приобщят към тях, да се чувства то пълноценно и равноправно.“

Васко Василев: Децата имат много ясна и точна представа кое е добро и кое – зло

„Студио за моден дизайн В2 е отдавна останало в миналото. Дойде ми време да се занимавам с това, което съм още от дете – да бъда художник. Откърмен съм с това. Посветил съм се на картини върху дърво – и пластично, и като живопис, и това изключително много ме забавлява“, казва за себе си художникът.

„Много е трудно да се журират деца, още повече, че във всяко дете дреме един бъдещ художник. По-интересното за мен беше, че децата имат изключително силно изразено социално отношение към темата за доброто и благородната идея да се подпомогне издигането на паметник на този свят за българите човек Дядо Добри. Вероятно с годините той ще става все по-свят.

Децата са толкова чисти, толкова искрени дори и в такова изкуство като рисуването, където човек може да развинти фантазията си и да достига до неочаквани открития. При тях необременеността води до много положителна емоция. Открих един богат детски свят, който виждаме много често, но не се замисляме, че и децата могат да бъдат понякога философи в своята изразителност.

Лично мен много ме впечатлиха най-много рисунките по темите помощ на деца със здравословни проблеми и отношението на децата към старите хора. В много от рисунките бяха отразени точно такива сюжети. Децата имат много точна и ясна представа кое е добро и кое е зло, без много-много да се замислят. И са искрени, което е най-важно.“

Мариана Димитрова: Благодаря ви за емоцията, малки художници!

„Огромно удоволствие бе да съм част от журито на конкурса за рисунка на „Сдружение Азбукари“ – „Символ на доброто“, заради детските мечти и дръзновение, които видях на рисунките на талантите на България. Благодаря ви, малки художници, за емоцията и добрите вибрации, с които ме заредихте чрез вашите прекрасни рисунки. Поздравления за екипа на Азбукари и професионалното жури!“ – Мариана Димитрова, журналист от „Нова Телевизия“ и част от екипа на „Сдружение Азбукари“.

Цвета Кирилова: Постигнахме целта си, Доброто влезе в българските семейства

„Българските деца са вълшебници и са много талантливи! Имат богато въображение и посвоему възприемат света положително. Особено съм щастлива, че темата „Символ на Доброто“ се превърна в тема за размисъл и творчество за над 1400 деца и учителите. Идеята за добротата влезе в българското семейство и училището и ангажира вниманието на децата от всички краища на България и извън Родината.

Работата върху темата „Символ на Доброто“ изпълни екипа ни и професионалното жури с възторг, благодарност и въодушевление, че добродетелите са в сърцата на децата и техните семейства. Така изместихме погрешни и вредни теми от ежедневието на децата, като агресия, наркотици, нетолерантност и специални привилегии.

С този конкурс насочихме гледната точка на подрастващите, техните родители и учители в градивна посока, към хоризонта на съграждането, хармонията, любовта, вярата, надеждата, мъдростта и състраданието. Конкурсът затвърди убеждението ни, че българските деца имат невероятен талант и е необходимо той да се стимулира и оценява. Децата се нуждаят от подкрепата ни и ние ще ги отличим подобаващо.

Впечатлена съм, че малките творци изразиха добротата и доброто в цялата мащабност на тази морална категория. Рисунките им ни напътстват какво трябва да променим ние, възрастните, днес, те деликатно ни показват колко сериозно и хладно гледаме на света. Ние ще бъдем в синхрон с техните идеали, ако омекотим представата си за света и направим доброто изразител на вътрешното ни аз. Нека се вгледаме и да се вслушаме в детските потребности.

Ценен е и моментът, в който пощальонът доставяше рисунките с усмивка в офиса ни. Реакцията  показа, че дори служителите в клона на „Български пощи“ са се трогнали от идеята.

Конкурсът „Символ на Доброто“ е част от Националната кампания за създаване на „Монумент дядо Добри – първият паметник на Доброто в България“ и децата допринесоха чрез рисунките, емоциите си и вълнението си за напредъка на тази кауза. Благодаря на всички деца, които се включиха с мотивация! Пожелавам бъдещи успехи и удовлетворение от постигнатото!“ – каза Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“.

Официалното награждаване на победителите от конкурса ще се проведе на 11 май 2019 г., като екипът на „Сдружение Азбукари“ ще се свърже поотделно с всеки от победителите.

А ето и отличените рисунки:

ИЗБОРЪТ НА ЖУРИТО

Категория I – IV клас

I награда – Памела Иванова, 9 г., Школа по изобразително изкуство гр. Червен бряг, обл. Плевен

II награда – Преслав Стоянов, 7 г., ОУ „Христо Ботев“, гр. Варна

III награда – Ирена Иванова, 7 г., СОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич

Поощрителна награда – Лорейн Александрова, 8 г., ОУ „Пейо Яворов“, гр. Бургас

Допълнителни награди:

Шенназ Мустафова, 9 г., ЦПРЛ – Обединен детски комплекс Школа по изобразителни изкуства гр. Търговище

Стефани Белчева, 10 г., ОДК – Стражица Школа по изобразително изкуство „Шарена палитра“

Елена Василева, 7 г., СУ „Константин Петканов“, гр. Бургас

Денислава Тодорова, 9 г., ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Бургас

Анастасия Танева, 10 г., ЦПЛР – Обединен детски комплекс гр. Силистра

Димитър Иванов, 7 г., СУ „Константин Петканов“, гр. Бургас

Категория V-VII клас

I награда – Ивона-Сияна Станева, 12 г., Школа „Арт Попово“, гр. Попово

II награда – Изайда Николаева, 11 г., ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Александрово, общ. Ловеч

III награда – Преслав Матеев, 12 г., СУ „Бачо Киро“, гр. Летница, обл. Ловеч

Поощрителна награда – Рафаела, Панайотова, 12 г., СУ „Отец Паисий“ гр. Куклен

Допълнителни награди:

Десислава Кирова, 11 г. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Ахтопол, общ. Царево

Рейхан Ризова, 12 г. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Александрово, общ. Ловеч

Йордан Йорданов, 11 г. ЧСЕУ „Дрита“, гр. София

Марияна Копривленска, 12 г. СУ „Христо Ботев“ с. Горна Малина, обл. София

Памела Николаева, 11 г. Школа „Арт Попово“, гр. Попово

Александра Трифонова, 11 г. СОУ „Д-р Петър Берон“ гр. Червен Бряг, обл. Плевен

Категория VIII – XII клас

I награда – Светлана Петрова, 15 г. ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Велико Търново

II награда – Марина Станкова, 17 г. ПГГСД „Николай Хайтов“, гр. Варна

III награда – Полина Велева, 14 г. Професионална гимназия, гр. Бяла, обл. Русе

Поощрителна награда – Ивайла Петрова, 15 г. Школа „Арт Попово“, гр. Попово

Допълнителни награди:

Ренета Ганчева, 17 г. II СУ „Проф. Никола Маринов“ гр. Търговище

Николета Великова, 17 г. ПГГСД „Николай Хайтов“, гр. Варна

Полина Валецкая, 17 г. АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас

Боряна Маринова, 14 г. 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, гр. София

Глория Ташева, 14 г. 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, гр. София

Камила Брагина, 15 г. ОДК – гр. Несебър, клуб „Сръчко“

ИЗБОРЪТ НА АЗБУКАРИ

Специална награда извън регламента – Дея Петрова, 5 год., Ателие „Стела и Дара“, гр. Добрич

Специална награда на г-жа Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и избор на рисунка – символ на Националната кампания „Монумент дядо Добри – първият паметник на доброто в България“ е за Светослава Стаматова, 16 г. , НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, гр. Бургас

Категория I – IV клас

I награда – Зорница Попова, 8 год., СУЗИЕ „проф. Васил Златарски“, гр. София

II награда – Виктория Кръстева, 9 год., СУ „ Николай Катранов“, гр. Свищов

III награда – Елли Даниелова, 8 год., ОУ „Св. Св. Кирил и Методи“ , гр. Свети Влас

Поощрителна награда – Мартина Тодорова, 9 год., Арт ателие „Огледало“, гр. Варна

Допълнителни награди:

Александра Варламова, 9 год., ОУ „Георги Бенковски“, гр. Бургас

Катерина Деянска, 8 год., ОУ „Св. Св. Кирил и Методи“ , гр. Свети Влас

Калина Ангелкова, 10 год., СУ „Цар Иван Асен II„ гр. София

Петя Димитрова, 8 год., ОУ „ Иван Вазов“ , гр. Русе

Дария Бояджиева, 10 год., Арт ателие „Дон Кези“, гр. Дупница

Кристияна Бойкова, 8 год., Арт студио „Армеро“ , гр. Враца

Категория V – VII клас

I награда – Александрина Димитрова, 12 год., Арт студио Армеро, гр. Враца

II награда – Марияна Димитрова, 14 год., СУ „Христо Ботев“, с. Горна Малина, обл. София

III награда – Виктория Цонева, 11 год., ОУ „ Черноризец Храбър“, гр. Варна

Поощрителна награда – Надежда Пенчева, 11 год., ОУ „ Иван Сергеевич Тургенев“ , гр. Разград

Допълнителни награди:

Виктория Димитрова, 12 год., ОУ „д-р Петър Берон“ гр. Плевен

Асена Арифова, 13 год., Общински детски център за култура и изкуство, гр. Русе

Нели Златанова, 11 год., ОУ „Стоян Михайловски“ , гр. Пловдив

Надежда Цанова, 13 г., ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“ , гр. Разград

Венеса Проданова, 13 год., СУ „П. К. Яворов“, гр. Чирпан

Кристияна Дамянова, 11 год., ОУ „Черноризец Храбър“, гр. Варна

Категория VIII – XII клас

I награда – Десислава Герчева, 16 год., Арт школа, ЦПЛР –ОДК , гр. Шумен

II награда – Маринела Илиева, 18 год., ПТТСД „Н. Хайтов“ , гр. Варна

III награда – Йоанна Радева, 14 год, ДК „Игралница- занималница“ , гр. Варна

Поощрителна награда – Симона Орманджиева, 17 год., ЦПЛР – Обединен детски комплекс Гр. Силистра

Допълнителни награди:

Елеонора Узунова, 17 год, ПГИ „ Карл Маркс“ , гр. Смолян

Ели Андреева, 18 год., ПГИ „ Карл Маркс“ , гр. Смолян

Мириам Стоянова, 15 год., ПГСУАУ „ Атанас Буров“ , гр. Силистра

Виктория Начева , 14 год., ППМГ „ акад. Н. Обрешков“, гр. Бургас

Теодора Календерска, 15 год., Националан гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив

Венелине Маймарова, 17 год., СУ за ХНИ „ Константин Преславски“ , гр. Варна

НАГРАДИТЕ НА ПУБЛИКАТА (ИЗБОРЪТ НА СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ)

I награда – Яница
Харалампиева, 11 г., ОУ „Отец Паисий“, гр. Бяла

II награда – Бисер
Динев, 12 г., ОУ „Христо Ботев“, село Търнава, обл. Враца

III награда – Дария
Гочева, 9 г., ОУ „Иван Вазов“, гр. Харманли

Поощрителна награда – Виктория Георгиева, 10 г., СУ „Иван Вазов“, гр. Вършец

Допълнителни награди:

Велислава Керемедчиева, 11 г., ОУ „Гоце Делчев, гр. Петрич

Веселин Генчев, 10 г., ОУ „Христо Ботев“, село Търнава, обл.
Враца

Стефан Методиев, 16 г., СУ „Христо Ботев“, село Горна Малина

Стела Пеева, 9 г., ОУ „Георги Бенковски“, гр. Бургас

Радостина
Дешова 9 г., ОУ „Георги Бенковски“, гр. Бургас

Наградените рисунки може да разгледате ТУК

Официалното награждаване на победителите от конкурса ще се проведе на 11 май 2019 г., като екипът на „Сдружение Азбукари“ ще се свърже поотделно с всеки от победителите.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате