150 хиляди празнуваха триумфа на българската роза (Галерия)

Избрана бе юбилейната 50-а Царица Роза, а над 5000 малки и големи участници се включиха в шествието на Празника на розата в Казанлък.

Петкилометрово пъстро шествие „Мъдростта на розата“ събра в центъра на Казанлък над 150 000 гости от България и чужбина и повече от 5 000 участници в пищния парад-кулминация на 115-ия Празник на розата.

Снимки: Kazanlak.com.

Празничният ден по традиция започна с пресъздаване на ароматния ритуал „Розобер“ в розови градини край Казанлък и с демонстрация в розоварна.

Едно от най-вълнуващите събития беше изборът на юбилейната 50-а Царица Роза 2018 – 18-годишната Михаела Хаджиева. Като владетел на Казанлък, тя благослови жителите на красивата Долина: „Да бъдат благословени дните ви, плодовете на вашия труд да се множат и нека запазим духа на този прекрасен празник, който ще ни събере отново през 2019г.!“.

Празникът завърши по традиция с шествие, което поведе Царица Роза ‘2018 Михаела Хаджиева. Над 5000 малки и големи участници от училища, народни читалища, детски градини, спортни клубове, сдружения, детски школи, театри, рокери, патриотични организации от Казанлък, както и представители на културни институти, читалища и формации от други градове на България се включиха в шествието.

Колорит внесоха и танцьорите от десет държави, участници в Международния фолклорен фестивал. Царица Роза 2011 Симона Петкова, журналисти и адвокати бяха в редиците на шествието с девет бездомни кучета от местния приют с призив да се подкрепи инициативата „Подай лапа – вземи сърце“ .

Кметът на Казанлък Галина Стоянова призова съгражданите си: „Хванете се здраво за ръце, където и да сте, за да усетите как тупти сърцето на Казанлък! То тупти винаги за вас! Нека заедно, за ръце, да запазим културата, традициите и обичаите на тази красива Долина и ги предадем на нашите наследници! Защото те ще продължат да пишат историята на Празника!“. В отговор те се хванаха на огромното празнично хоро, за да предадат невероятната емоция и на чуждестранните гости, за мнозина от които това бяха първи стъпки на български танц.

Казанлък в този ден беше и световна столица на лютиерството с деветия Международен фестивал за съвременно лютиерство на името на Антонио Страдивари. В своето приветствие към гостите кметът на Казанлък Галина Стоянова отбеляза, че 115-те празници са направили Казанлък столица на розите, а Михаела Ханджиева е 50-та Царица Роза.

Празникът беше уважен от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министрите Лиляна Павлова и Николина Ангелкова, народни представители, дипломати, гости от побратимени на Казанлък градове.

Вълнуващи моменти от празника и колоритното шествие:

Виж още: Първи сме в света с розовото масло

В Рим са луди по сладолед от българска роза

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart