150 хиляди празнуваха триумфа на българската роза (Галерия)

Избрана бе юбилейната 50-а Царица Роза, а над 5000 малки и големи участници се включиха в шествието на Празника на розата в Казанлък.

Петкилометрово пъстро шествие „Мъдростта на розата“ събра в центъра на Казанлък над 150 000 гости от България и чужбина и повече от 5 000 участници в пищния парад-кулминация на 115-ия Празник на розата.

Снимки: Kazanlak.com.

Празничният ден по традиция започна с пресъздаване на ароматния ритуал „Розобер“ в розови градини край Казанлък и с демонстрация в розоварна.

Едно от най-вълнуващите събития беше изборът на юбилейната 50-а Царица Роза 2018 – 18-годишната Михаела Хаджиева. Като владетел на Казанлък, тя благослови жителите на красивата Долина: „Да бъдат благословени дните ви, плодовете на вашия труд да се множат и нека запазим духа на този прекрасен празник, който ще ни събере отново през 2019г.!“.

Празникът завърши по традиция с шествие, което поведе Царица Роза ‘2018 Михаела Хаджиева. Над 5000 малки и големи участници от училища, народни читалища, детски градини, спортни клубове, сдружения, детски школи, театри, рокери, патриотични организации от Казанлък, както и представители на културни институти, читалища и формации от други градове на България се включиха в шествието.

Колорит внесоха и танцьорите от десет държави, участници в Международния фолклорен фестивал. Царица Роза 2011 Симона Петкова, журналисти и адвокати бяха в редиците на шествието с девет бездомни кучета от местния приют с призив да се подкрепи инициативата „Подай лапа – вземи сърце“ .

Кметът на Казанлък Галина Стоянова призова съгражданите си: „Хванете се здраво за ръце, където и да сте, за да усетите как тупти сърцето на Казанлък! То тупти винаги за вас! Нека заедно, за ръце, да запазим културата, традициите и обичаите на тази красива Долина и ги предадем на нашите наследници! Защото те ще продължат да пишат историята на Празника!“. В отговор те се хванаха на огромното празнично хоро, за да предадат невероятната емоция и на чуждестранните гости, за мнозина от които това бяха първи стъпки на български танц.

Казанлък в този ден беше и световна столица на лютиерството с деветия Международен фестивал за съвременно лютиерство на името на Антонио Страдивари. В своето приветствие към гостите кметът на Казанлък Галина Стоянова отбеляза, че 115-те празници са направили Казанлък столица на розите, а Михаела Ханджиева е 50-та Царица Роза.

Празникът беше уважен от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министрите Лиляна Павлова и Николина Ангелкова, народни представители, дипломати, гости от побратимени на Казанлък градове.

Вълнуващи моменти от празника и колоритното шествие:

Виж още: Първи сме в света с розовото масло

В Рим са луди по сладолед от българска роза

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате