Първи сме в света с розовото масло

Въпреки това производителите на „течното злато“ не са защитени от държавата. Изкупните цени на един от символите на България са скандално ниски.

България е на първо място по производство на розово масло. Всяка година за първенството се конкурираме с Франция.

България дълго време е сред световните лидери в производството и износа на розово масло, а Розовата долина е регион, в който се култивират и произвеждат значителни количества от тази култура в световен мащаб.

Градините пеят от радост и труд
там пей синеоко момиче
И слязло е слънцето в росния гюл
гърдите си с рози да кичи.
А Стрелча работи и рози бере,
че почва от днес розобера,
затуй е усмихнато всяко сърце
и слънцето в розите грее.
И песен, и смях като ручей се лей
труда е поканил тук всички.
И почва земята честита да пей
с дървета, девойки и птички.
Навсякъде рози разтварят листа
и гледат ни с радост сърдечна.
Най- хубава роза на тази земя
е младата весела Стрелча.
Богдан Овесянин

Розовото масло е защитено географско указание от 2014 г. и както за хората в България и по света, така и в регистрите то е символ на красотата на страната ни.

За съжаление производителите на ценния български капитал, маслото от който влиза в състава на най-скъпите парфюми и козметични продукти в света, не са под специалните протекции на държавата. На 21 май розопроизводители от Карлово, Хисар и Сопот излязоха на протест, като блокираха главния път в Калояново. Реколтата им тази година е фрапиращо обезценена, като основният им поминък е на път да ги разори. Хората изсипаха килограми розови листа на улицата в знак на протест и временно блокираха движението по шосето. Целият бранш е засегнат от ниската изкупна цена от 2.50 лв. на килограм гюл, заплашен е от фалит. Цената е двойно по-ниска в сравнение с миналата година, а на 18 май стартът на деня е бил даден със скандалните 1.80 лв. за килограм.

Преди това, на 18 май Дамян Дамянов, производител на рози от село Климент изкорени градината си в знак на протест. Той е влязъл с трактора в лехите и е изпотъпкал насажденията с маслодайна роза. Избрал е този краен вариант, за да протестира срещу ниските изкупни цени на розовия цвят тази година.

Миналата година средната цена е била около 4 лв., а през 2016 – 4,50. Фирмите, изкупуващи цвета се оправдавали, че имат резерв – миналогодишното масло още не било продадено. Според протестиращите обаче това е само оправдателен претекст за легитимация на ниската изкупна цена, а реално няма пренасищане на пазара.

„Искат да извиват ръцете още повече, докога?! За нас тази държава е мащеха, не е майка. Какво искат – да изкореним всичките масиви и да емигрираме? Къде е държавата да спре монопола? В буквален смисъл това е монопол. Четири-пет са големите играчи на пазара, те се събират на тайни вечеринки всяка година и определят изкупната цена. С наложените цифри тази година искат да смачкат дребните производителите“, възмущава се розопроизводителят Николай Толев.

Междувременно един от най-големите производители на розово масло „Българска роза” АД – Карлово, съобщи че е сред основните доставчици за парфюмерийните къщи в Грас, Франция. Всяка година с българското „течно злато“, както е известно розовото масло, 2/3 от големите парфюмерийни къщи в света произвеждат над 2,3 млн. парфюми. За последните 5 години българската компания е доставила на водещите производители на парфюми розово масло от сорта Дамасцена, което е било вложено в над 11 млн. парфюми от световноизвестни марки.

От компанията съобщават, че на 26 май „Българска роза“ ще отпразнува 70-ия си юбилей по време на „Празника на розата” в Карлово.  Как революционната обстановка в Карловско ще се отрази на традиционния празник, предстои да разберем.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар