Цветомир Николов: Вярваме, че паметникът на дядо Добри ще ни направи по-добри

Около този проект се създава една изключително позитивна енергия, която ще увлече буквално цялото българско общество към единение, казва общественикът от „Сдружение Азбукари“.

Интервю на Маргарита Колева по Дарик радио

 Сдружение Азбукари започна кампания за изграждане на Монумент Дадо Добри – Първият паметник на Доброто в България. Идеята за такъв паметник бе анонсирана в нашето предаване още през юли от Борислав Радославов преди представянето на книгата му „Дядо Добри – Светецът от Байлово“. Сега кампанията вече е в ход и разговаряме с Цветомир Николов от „сдружение Азбукари“.

Цветомир Николов и председателят на „Сдружение Азбукари“ пред първия макет за паметника на дядо Добри, дело на скулптора Красимир Митов, преподавател в Кунино.

Господин Николов, началото на дарителската кампания бе поставено по време на премиерата на книгата. Какъв е отзвукът? Имате ли вече съмишленици?

Книгата беше представена на 27 юни в Младежкия театър и на практика тогава председателят на нашето сдружение Цвета Кирилова обяви официално началото на кампанията. Какво сме направили до момента? Имаме официална фейсбук страница на кампанията: „Монумент дядо Добри – първият паметник на Доброто в България“. Създадохме контакт с Професионалната гимназия по камеообработване в село Кунино, тъй като имаме желание децата от това уникално по своя род училище да се включат в изграждането на монумента.

Организирахме дарителска кампания чрез откриване на банкова сметка, специално за целта. В интернет платформата HelpKarma също има възможност да се правят дарения за кампанията, както и който желае. Може да закупи книгата на Борислав Радославов от сайта на „Сдружение Азбукари“ или обаждайки се чрез телефона за контакт, като от покупната цена 4 лева отиват директно за подкрепа на кампанията.

Междувременно на 31 юли сме подали писмо до Столична община, заявявайки нашите намерения, с молбата общината да ни посочи стъпките, които са необходими за одобрение на проекта на паметника, избора на място. Нашето желание е паметникът да бъде издигнат в пространството около храм-паметника „Св. Александър Невски“. Разчитаме на Столична община. Ще се радваме тя да стане наш официален партньор. Разчитаме на подкрепата на Светия синод на Българската православна църква.

Какъв е първият отклик на Вашата идея? Предполагам, че вече имате и дарители и съмишленици.

Обаждат се много хора. Пишат ни както на сайта на „Сдружение Азбукари“, така и на страницата във фейсбук. В петък разговарях с директора на училището в село Кунино. Лично на госпожа Яна Орлинова й се обаждат много хора, също въодушевени от идеята, че училището ще бъде привлечено в осъществяването й.

Имаме вече и първите дарения. Към края на тази седмица, малко над 6028 лева са събрани като дарения. Благодаря на хората, които до момента са се отзовали.

Тук искам да кажа нещо много важно, тъй като говорим за монумент, за паметник. Нашата идея е да създадем първия в България паметник на Доброто, чийто символ именно да бъде дядо Добри. Да увековечим паметта на този изключително скромен и свят човек, обявен от хиляди българи за светец приживе. Да увековечим неговите изключителни човешки добродетели и начина, по който той ги показваше на всички, на обществото, как събираше милостиня, за да дарява, при това изключително тихо и скромно, и в смирение с благодарност на тези, които дарява.

Не случайно искаме да привлечем в тази инициатива децата на България. Не случайно се насочихме към това, под ръководството, разбира се, на професионален скулптор-каменоделец, ментор, сред преподавателите в училището в село Кунино, да увлечем децата от това уникално по своя род, единствено на Балканите и едва второ в Европа подобно професионално училище.

Като надграждане на кампанията, през месец септември обявяваме национален конкурс за детска рисунка – „Дядо Добри – символ на Доброто“. Какво за Вас означава доброто? Ще разчитаме и ще поканим за партньор Министерството на образованието и науката, защото вярваме, че по този начин, предоставяйки на децата възможност да разгърнат своя творчески потенциал на тема добро, даване, създаване, съзидаване, градеж, ние ще допринесем за възпитаване на тези добродетели в младото поколение на България.

Имате ли информация децата от каменоделското училище в село Кунино как приеха идеята?

Ние имахме среща не само среща с директора там, с преподаватели, но и с ученици и обсъждахме заедно. Приемат я изключително въодушевено. Много е интересно каменоделието. Аз за първи път навлизам лично в тази тема. За хората, които се занимават с него, камъкът има дух, камъкът е жив. Това е нещо изключително уникално като усещане.

Този творчески заряд и това отношение на младите творци към камъка ние да го пресъздадем не само в увековечаване на образа на дядо Добри – жив, реален, истински в един монумент, който буквално ще бъде вечен, но и да дадем препратка и към чисто духовните измерения на реализирането на една такава идея. И усещането за това как чрез камък може да се представи живота на един човек и това, което той е дал. Както са вечни мостовете на Колю Фичето, както са вечни каменните чешми на нашите деди, така и този монумент да остане за поколенията да се помни.

Поставили сте си за цел кампанията да достигне до българите в чужбина, знаете колко много са те. Какво е вашето послание, адресирано към тях и по какъв начин очаквате да отговорят?

Бих казал, че кампанията по естествен път достига до българите в чужбина. „Сдружение Азбукари“ със своята дейност през последните шест години, със своите кампании и инициативи, които са реализирали, имат своите естествени последователи сред българските общности в чужбина също. Вече се обаждат хора с интерес и запитване как могат да помогнат. Вече имаме и първите дарения от чужбина.

Има една изключително позитивна енергия, която вече се създава по този проект, и която, вярвам, ще увлече буквално цялото българско общество, защото чрез реализирането на тази инициатива искаме да допринесем за малко повече единение и съзидание в нас, българите, днес.

Обществото ни е раздирано от противоречия, от разединение, често срещаме озлобление, а истината е, че можем да бъдем, много простичко, просто по-смирени и по-добри едни към друг. Да даваме, да създаваме, да благодарим за това, че имаме възможност да даваме и да помагаме и по този начин да търсим новия път към едно реално единение на обществото в България, към просперитет на нацията ни и Родината ни.

Паметникът на дядо Добри, светецът от Байлово, ще бъде първият паметник на Доброто в България. Смятате ли, че неговият образ наистина ще направи българите по–добри?

Вярваме в това. Вярваме, защото мисля, че той вече ги прави. Спомнете си, завинаги е останала в съзнанието ми онази снимка, на която дядо Добри наведен целува ръката на едно малко дете. За този човек децата са истински символ на добрината, на чистия дух и именно това негово отношение ние искаме да пресъздадем, да покажем, за да можем именно в децата, в младите поколения да възпитаме тези добродетели. Да помогне просто.

Ние не държим да имаме монопол върху това, а да помогнем да се възпитат тези добродетели, защото образователният процес върви заедно с възпитателния процес, към Възраждане на едни изконни български добродетели, като даване на добро, като помощ, правене на добро, като съпричастност, съзидание, като градеж, които следва да се възпитават в младите поколения на България, за да може наистина тази нация да върви напред и да просперира.

Кампанията е в самото си начало. Във времето как виждате нейната реализация, тъй като трябва да се премине през съответните процедури, да се съберат необходимите средства. Колко средства ще Ви бъдат необходими?

По отношение на процедурите сме наясно, че водещата институция, на която разчитаме за подкрепа и позитивно отношение, е Столична община. Проектът следва да бъде одобрен от художествения съвет на СО, разбира се, следва да получим и принципното съгласие да бъде там, където смятаме, че е неговото място в пространството около храм–паметника „Св. Александър Невски“.

Предстои реализиране на цялостен проект за реконструкция на цялото това пространство и вярваме, че в рамките на реализирането ще намери своето място, за да ни гледа той със своите добри очи и да ни дава своята чиста и позитивна енергия.

Колко средства са Ви необходими за реализирането на монумента?

В момента не бих се ангажирал с точна сума, защото предстои да бъдат подготвени няколко идейни проекта. Творците съответно да дадат своето становище, камък  – да, но точно от какъв камък да бъде изграден монументът.

Разбира се, започвайки живот и здраве и процедури със Столична община по одобрение на идейния проект, оттам ще излезе и сумата, която ще бъде необходима. В същото време държа да подчертая, че формите на дарения могат да бъдат не само финансови, те могат да бъдат чрез извършване на работа, чрез даряване на самия материал включително. Ние ще държим в течение не само нашите дарители, а и цялата българска общественост и българите в чужбина, чрез нашата фейсбук страница и чрез медиите, за това как върви кампанията. Когато започне разходването на средства, съответно ще даваме изключително точен отчет при пълна прозрачност.

За нашите слушатели, които иска да се включат, да участват в тази кампания, да дарят, да бъдат съпричастни, как могат да го направят?

Могат да се свържат с нас, като ни пишат на нашата страница във фейсбук: „Монумент дядо Добри – първият паметник на Доброто в България“. Могат да се свържат чрез сайта на „Сдружение Азбукари“ или да се обадят на посочените телефони за връзка със Сдружението.

Пак казвам, всеки е добре дошъл, протягаме ръка на всяка гражданска организация, която би искала да се включи независимо как в реализирането, чрез идеи, чрез възможност за съдействие, финансово, независимо как, сме отворени.

Вярваме, че реализирането на тази кампания ще бъде успех за цялото българско общество и по никакъв начин не държим да налагаме някакъв монопол. Просто искаме да дадем тази наша идея, тези наши усилия. 16 души до момента сме ангажирани в тази кампания. Държа да подчертая, че никой от нас не получава и няма да получи дори 1 стотинка възнаграждение за това, изцяло безвъзмездни са нашите усилия и работата, която вършим, всичко е в името на това да се реализира тази идея.

Тъй като децата попадат във фокуса на вашето внимание в тази кампания, казахте, че ще има конкурс за рисунка на тема: „Какво значи да си добър днес“? Той кога започва, да могат децата да помислят, за да знаят как да участват.

Ние ще комуникираме по съответния начин в публичното пространство идеята за този национален конкурс. Имаме контакти вече с някои училища в страната. Сдружението има от предишните си инициативи връзка с училища в България и по света, така че съвсем скоро, вероятно до месец очаквайте информация за началото на този конкурс.

 

 

 

 

 

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате