С изложба на сортове грозде и вина пред най-старата изба в България беше открит гроздоберът в Плевен

Казват, че гроздето и виното са музика, изкуство, любов, страст и мъдрост. В това са убедени всички учени и специалисти от екипа на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен – начело с директора проф. д-р Иван Пачев. Пред най-старата действаща винарска изба у нас – на 127 години, в присъствието на много граждани и представители на общинското и областното ръководства, те отпразнуваха началото на гроздобера, както изисква традицията.

„В тази горещина гроздето успя да се изпече и няма как да стои на лозата – трябва да го прибираме и да приготвяме божествената течност вино. За щастие времето е благосклонно към нас. Искам да благодаря на всички, които се занимават с лозарско производство, за това, което са успели да направят, и което виждате в нашата изложба – едни от най-новите сортове грозде, с които много се гордеем. Откриването на гроздоберната кампания е правено още по времето на траките, които са почитали Дионис и са използвали виното за своите ритуални цели. Нека си пожелаем много богат и качествен гроздов материал и получаването на хубаво, качествено вино“, обърна се към присъстващите на празника проф. д-р Иван Пачев.

За настроението на гостите в този специален ден се погрижиха танцьори и музиканти от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен, които представиха подходящи за повода музика и танци и поканиха желаещите да се хванат на хорото. Кметът на Община Плевен Георг Спартански и директорът на Института по лозарство и винарство проф. Пачев изсипаха първото набрано грозде в огромен дървен съд, а ученички от Професионалната гимназия по лозарство и винарство в града го смачкаха ритуално с боси крака, за да потече младото вино.

Всички гости имаха възможност да разгледат интересните експонати в най-старата действаща винарска изба у нас, построена по френски проект през 1892 г. и съхраняваща вино оттогава. Тя се намира в ската на местността Кала тепе и е архитектурен паметник на културата. В нея има вина от грозде, което е селекционирано от Института по лозарство и винарство (Дунавска гъмза, Мизия, Дунавски лазур, Среброструй), вина от местни български сортове (Гъмза, Памид, Широка мелнишка лоза и Мавруд), от интродуцирани български сортове, както и десертни вина. Много интересна е сбирката от вина, подарени от гости от целия свят, включително от Китай: Каберне, Мерло, Саперави, Пино ноар и от други сортове грозде. Ценителите на божествения еликсир могат да видят и десертни вина, произведени в избата. Проф. Димитър Цаков преди време произвежда тук българско шампанско от български сортове грозде и достига до много добри резултати, разказа доц. Ваньо Хайгъров, инженер-технолог.

Кметът на Община Плевен Георг Спартански и проф. д-р Иван Пачев 

В избата има около 6 000 бутилки с над 4 000 вина. Едни от тях са експонати, а други се съхраняват легнали по всички правила и са годни за консумация. Стените и таванът на сградата са покрити със специална плесен, доставена от бивши служители на института от град Токай, Унгария – тя придава характерния вкус и аромат на старите вина, а дебелите каменни зидове осигуряват целогодишно температура от 15 градуса в помещенията, обясни доц. Хайгъров.
Специалистите използват само бъчви от български странджански дъб, който е най-подходящ за виното, като една бъчва е годна не повече от 2-3 години – след това се заменя с нова. Предстои да бъде създаден малък музей в предверието на избата, като за начинанието от института ще разчитат на подкрепа от Община Плевен, информира още доц. Хайгъров.

След интересната обиколка в избата домакините на събитието поканиха присъстващите да опитат десертно грозде от над 20 сорта, както и класни вина – бяло, розе и червено, също собствено производство. Ценителите на еликсирите дегустираха бели вина от сортовете грозде Димят, Плевенска роса и Кайлъшки мискет, розе от сорта Рубин и червени вина от сортовете Гъмза, Кайлъшки рубин и Сторгозия.

Десертно грозде от над 20 сорта.

Екипът на Института по лозарство и винарство в Плевен, който е най-старият на Балканите, се гордее с историята и постиженията му. „Виното се е използвало винаги за ритуални цели по нашите земи. В турските архиви е отбелязано, че в Плевенския край е имало много лозови насаждения – по 3-4 дка на едно семейство. Институтът по лозарство и винарство е създаден през 1902 г. като Държавна опитна станция по лозарство и винарство с решение на Министерството на зeмеделието и търговията. Регионът на Плевен е определен като най-подходящ по препоръка на известния в Европа професор Пиер Виала от Парижкия земеделски институт, който установява, че тук са най-добрите масиви. Така Плевен става център на лозарството в България“, разказа за сдружение „Азбукари“ проф. Пачев. Държавната опитна станция е първото научно-изследователско учeреждение в областта на лозарството и винарството у нас и пето в света след Русия (1828), Италия (1872), Франция (1874) и Унгария (1898). Преди това, през 1890 година, в Плевен е открито и училище – днешната Професионална гимназия по лозарство и винарство “Александър Стамболийски”.

Първата задача на станцията е да спаси лозарството от филоксерното нашествие (б. ред., чума по лозята, която идва от Западна Европа след Първата световна война 1914-18 г) чрез въвеждане на технологията за присаждане на лозата и организиране на първите лаборатории у нас за научни изследвания на европейско ниво, а това става основа за създаване на новото лозарство в страната. За това допринасят опитът и научните знания на френския инженер-агроном Изидор Боск, назначен за управител на станцията. Под негово ръководство започва изследване на почвите в страната, проучване афинитета на местните сортове лози с интродуцираните лозови подложки, проучване на болестите и неприятелите по лозата, изследване на технологичните качества на вината.

С Указ на ХХV-то Народно събрание от 01.01.1944 г. станцията е преобразувана в Лозаро-винарски опитен институт. Значими за лозарската практика са изследванията на института за обогатяване на лозовия сортимент с интродуцирани и селекционирани в института десертни и винени сортове, усвояване на наклонени терени с лозя, подходящи системи за резитба на зряло и зелено, разработени са съвременни технологии за механизирано отглеждане на лозята, методи и средства за борба с болестите и неприятелите по лозата. С всичко това институтът допринася за развитието на лозарството и винарството в страната.

През 1965 г. България достига своя апогей, като заема първо място в света по износ на десертно грозде, площите с десертни и винени сортове са над 2 млн дка, произвеждани са над 100 млн присадени вкоренени лози, от които половината за износ. За периода 1970 – 1989 г. изследователската работа е основана на високостъбленото и широкоредово отглеждане на лозята и разработената на тази основа технология, за която колектив на института получава правителствена награда, разказва важни факти историята.

През последните над 20 години Институтът по лозарство и винарство в Плевен запазва позицията си на водещ в областта на дейността си. „Институтът продължава да държи престижни позиции, тъй като само при нас и в Русе се води селекцията. Ние дълги години работим по направление за устойчивост на лозите на ниски зимни температури и гъбни заболявания, в което можем да кажем, че имаме успех. И по този начин развиваме и т.нар. биологично винопроизводство и биологично гроздопроизводство, тъй като тези сортове не изискват такива чести третирания с фунгициди, както конвенционалните стари сортове. Мисля, че в това отношение имаме определен успех, и то не само в България, а и в Европа“, коментира още проф. Иван Пачев, специалист в областта на плодородието на почвите и агрохимията.

Автор: Даниела Дочева

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате