„Сдружение Азбукари“ организира „Парад на буквите“

„На 24 май нека се включим в празничното шествие, като изпишем с тениски любимите български думи“, предлагат организаторите.

Фрагмент от плаката „Върви, народе възродени“, издаден от „Сдружение Азбукари“

Верен на своето име и на основната си мисия – да бъде будител и изразител на родолюбивото възпитание на българчетата и на тяхната просвета, екипът на „Сдружение Азбукари“ за втора поредна година предлага нестандартна и вдъхновяваща идея за посрещане на празника 24 май – с „Парад на буквите“.

„Мама“, „родина“, „България“, „обич“, „мир“, „свобода“, „приятели“… Любими български думи, които в детството сме редили с картончета с буквите от българската азбука на празничните шествия по случай 24 май. Сега можем да ги наредим с тениски“, е идеята на екипа на „Сдружение Азбукари“.

„Нека на 24 май облечем тениски с буква от българската азбука и подредим любимата си дума. Може да се снимаме, преди да отидем на празничното шествие „Парад на буквите“, което организира „Сдружение Азбукари“ на 24 май – Ден на българската писменост, просвета и култура. „Парад на буквите“ ще започне от пл. Славейков и ще стигне до парка Заимов в София, казват още организаторите.

Маршрутът на „Парад на буквите“ е с начало площад Славейков в 10.30 часа. Продължава по ул. „Г. С. Раковски“, вдясно по ул. „Оборище“ към катедралния храм „Св. Ал. Невски“, заобикаля храма отляво и по ул. „Оборище към бул. „Васил Левски“ до паметника на Васил Левски. Продължава по бул. „Янко Сакъзов“ до главния вход на парка „Заимов“ откъм ул. „Васил Априлов“, където празникът ще продължи.

Тениската ще е и „входен билет“ за празника в парка „Заимов“. Всеки, който я носи, ще има шанса да получи безплатно напитки, лакомства и специална изненада от „Сдружение Азбукари“  – плакат „Върви, народе възродени“, „Левски“ или „Аз съм Българче“.

„Живеем във време на изпитания и предизвикателства. И точно днес, повече от всякога, писаното българско слово ни лекува, успокоява, вдъхновява, прави ни по-силни и ни въздига.

Днес, в условията на продължаваща пандемия повече от всякога буквите от българската писменост, създадени от светите братя Кирил и Методий, са нашето спасение в жаждата за жива комуникация между хората. С тези букви ние изписваме най-красивите послания към своите близки и приятели, към всички сънародници.

Щастливи сме, че ги имаме, българи!“, казват още организаторите от „Сдружение Азбукари“.

И тази година децата ни няма да кичат с венци и цветя портретите на светите братя Кирил и Методий в училищния двор. Но могат да отбележат празника вкъщи, заедно със своите родители, предлагат Азбукарите.

По този повод те издадоха и разпространяват плакат, посветен на празника и на светите братя Кирил и Методий. Той е с размери 70 на 100 см и с лайсни, за да може да се закачи в българските домове. Създаден е от Кристина Борисова, преподавател в Националната художествена академия. На него са отпечатани и първите куплети от химна „Върви, народе възродени“.

Плакатът „Върви, народе възродени“, издание на „Сдружение Азбукари“

Ето какво трябва да знаят децата ни за празника:

· На 24 май се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. Преводите на Библията Кирил и Методий записват на глаголица.

· Думата „азбука” възниква от произнасянето на първите две букви от глаголицата – „А” и „Б” или „Азъ“ и „Буки“. Названието глаголица идва от старобългарската дума  – „глаголъ“, която означава „дума“. И тъй като глаголати“ означава „говоря“, глаголицата поетично е наричана „знаците, които говорят“ или „говорещата азбука“.

· Днес над 300 милиона жители на планетата пишат с нашите букви. Кирилицата е третата официална азбука на Стария континент.

· Светите братя Константин Кирил – Философ и Методий са обявени за покровители на Европа.

· Създателите и разпространителите на българската азбука, наречена глаголица, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език и за разпространяване на християнството сред българите.

· От своя страна ученикът им свети Климент Охридски, създава кирилицата, като признание към делото на братята просветители. Днес съществуват няколко национални варианти на кирилицата: Българска кирилица, Босанчица, Белоруска, Румънска, Сръбска, Македонска, Руска, Украинска, Казахстанска, Киргизстанска кирилица, Молдовска, Монголска и Таджикска кирилица.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате