Радослав Тодоров: Трябва да се отнасяме с повече респект към фолклора – нашата традиционна култура

„Българската народна песен, българското народно хоро, приказките, гатанките, пословиците, поговорките, носиите са световен феномен“, казва хореографът на Клуб „Витоша“.

Продължение от ПЪРВА ЧАСТ

Радославе, наблюдавали сме участието на Клуб „Витоша“ и на традиционния световен мост „Пробуждане с хоро“ на 3 март, на „Парада на буквите“ на 24 май, и двете събития организирани от „Сдружение Азбукари“. В „Парада на буквите“ имаше много вълнуващ момент – ваши танцьори обучаваха дечицата на стъпки от хоро. Танците въздействат не само на хората, които се обучават в групи, а и на тези, които не ходят на занятия.

„Парадът на буквите“ беше едно страхотно ново начинание на „Сдружение Азбукари“, което им пожелавам да се превърне в традиция по същия начин както „Пробуждане с хоро“. А конкретно за него, повечето хора, които следят дейността на „Сдружение Азбукари“ и нашата дейност, знаят, че успяхме и това да направим тази година, въпреки пандемията и ограниченията в залите.

Благодарение на модерните технологии и средства за комуникация „Сдружение Азбукари“ заедно с нас успя да проведе и тазгодишното издание на „Пробуждане с хоро“ не в парка, където беше забранено, а в зала, с всичките мерки за безопасност. Заснехме концерта в нашата репетиционна зала в центъра на София и го излъчихме онлайн във всичките наши фейсбук страници и в ютюб канала и сайтовете на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“. За наше огромно щастие успяхме за пореден път да достигнем до хиляди българи в целия свят.

На „Парад на буквите“ на 24 май 2021 г. танцьори от Клуб за народни танци „Витоша“ учиха децата на стъпки от хоро.

Един изключително богат спектакъл от 3 часа и половина, и в който ти беше главен хореограф…

Да, и с колегите ми също от „Витоша“ успяхме с танц да придружим всичките музикални изпълнения на певците по време на концерта и да изиграем един наш танц. Страхотно беше и за певците, и за музикантите, и за танцьорите.

Беше изключително вълнение, тъй като това беше първото събиране с творческа цел след голямото затваряне миналата година, след голямото стоене вкъщи, след големия творчески застой. Наистина това беше страхотен празник не само заради националния ни празник 3 март, а и заради това, че толкова много творци и хора на изкуството от фолклорната сфера на България се събраха на едно място.

На колко места в София клуб „Витоша“ има групи?

Към момента локациите, на които имаме групи за народни танци, все още са 7, толкова са и преподавателите по народни танци, без да броя тези по класическия балет. Имаме зали за занимания в бившия хотел „Плиска“, в Зона Б5 зад мол „София“, в центъра на бул. „Мадрид“ и на бул. „Христо Ботев“. Няколко групи имаме в „Манастирски ливади“, в центъра отново на ул. „Цар Самуил“ и в „Хиподрума“, където е и залата, в която вече 10 години упражняваме своята творческа дейност. Там е и единият от ансамблите на „Витоша“ и от тази есен ще бъдат 2 от новите детски групи. Предстои ни, ако обстановката позволи, отваряне на нови групи за начинаещи възрастни и на нови детски групи.

Ще продължиш ли преподавателската си работа в училище?

Да, ако децата не минат на дистанционно обучение. Учител съм по хореография в едно от двете големи столични училища с такива профили – 140-то СУ „Иван Богоров“ в Обеля. А от няколко години има и професионални паралелки с професия „танцьор“.

С учениците от 140 СУ „Иван Богоров“

Как да се свържат с вас хора, които биха искали да се запишат, или да заведат децата си?

Имаме много удобна форма за контакт в нашия сайт „Клуб по народни танци „Витоша“ – Фейсбук страницата на клуба е доста богата на снимки, видеа, събития, където също доста от хората успяват да се запишат. Най-лесно е да се обадят и по телефона на номер +359 893 42 42 54.

Хореограф си и на ансамбъл „Български ритми“, той отделно ли е от клуб „Витоша“?

Той е професионален ансамбъл и колкото и да е отделно от клуб „Витоша“, толкова и сме заедно. Аз съм главен хореограф на „Български ритми“ от 6 години, откакто работя с него. Повечето хора знаят, че ансамбълът съществува повече от 56 години. Създаден е от Димитър Митев, който е главен художествен ръководител и до днес и който е поверил главната художествена дейност на мен, а пък административната и мениджърска дейност – на моя колега, с когото изключително добре и успешно работим от 6 години, г-н Рангел Вангелов.

Професионален фолклорен ансамбъл „Български ритми“

За хората, които приемам като танцьори в ансамбъл „Български ритми“, едно от условията е да бъдат професионалисти, тоест да са учили и да са завършили успешно профилирано или професионално средно или висше училище. Има и такива, които не са завършили, но пък имат опит в други ансамбли и се справят доста добре и на изключително професионално ниво на сцената.

Впоследствие вече в работата ми с тези професионални кадри като танцьори пък се вижда кои от тях имат афинитет към преподаването, към ръководенето на хора, към мисленето си, към мисленето на техни авторски етюди и танци. После някои от тези хора, като натрупат опит като танцьори, стават и преподаватели в клуб „Витоша“. Всички преподаватели във „Витоша“ са и действащи към момента артисти и танцьори в „Български ритми“. Аз също, освен че съм хореограф в „Български ритми“, танцувам активно, когато мога. Когато човек не танцува редовно, излиза и от форма, а в последно време съм повече хореограф и ръководител, отколкото танцьор.

Има една вълна на хора, които иронизират: „Е защо трябва сега да турим калпаците и да тропаме хоро“. Какво би им казал?

Всеки има своя личен избор да практикува и да вярва в това, което прецени. Проблем е, когато започнат да им пречат не само калпаците и хората, ами и културата като цяло. За съжаление се срещан често хора, които са масово културно необразовани и незапознати не само с историята и традиционната ни музикална и танцова култура на българите, а дори и със съвременната култура. Има хора, които не са влизали в театър, които не четат, не се интересуват от нищо. Извинявам се, но само с гледане на телевизия и на новините човек не може да бъде образован и културно интелигентен.

Хореографите на Клуб по народни танци „Витоша“

Спомена няколко пъти думата култура, свързана с фолклора и заниманията с фолклор. Някои хора принизяват ролята на фолклора, приемат го като нещо, което бабите им са практикували…

Това си е традиционната култура на България – музикална, танцова, словесна и всякакъв друг вид форми. Тя е явление и феномен, който се е формирал векове наред. Българската народна песен, българското народно хоро, приказките, гатанките, пословиците, поговорките, носиите… Някои хора без да искат или пък умишлено понякога малко неглижират важността и сериозността на това явление. Трябва да се отнасяме към него с по-голям респект, да говорим по-сериозно.

Има хора, които цял живот учат, изследват, записват, възпроизвеждат образците от българското фолклорно наследство. А те са толкова много, че все още има фолклорни образци, които не са записани, изследвани и възпроизведени. Тук говорим за нещо огромно, значимо, което се е формирало по напълно естествен начин. Не като сега – хората идват в клуба ни, научават за някакъв определен период от време определен брой хора.

Но тези хора, за да достигнат сега до нас и ние да ги преподаваме на съвременниците ни, са се формирали в цяла България и в различните махали, села, по различни поводи. Някои хора са обредни, други са свързани само с конкретен обичай. Някои са за мегдана, други сватбарски… За всичко това ние можем само да бъдем благодарни, че е записано и извадено по някакъв начин тогава, когато все още е могло, от хората, които са се занимавали с него. Благодарение на теренните проучвания на фолклористи и етнолози, музиколози, краеведи, етно хореолози и т.н.

Клуб „Витоша“ с 3 спечелени награди на фестивала „Нашенско хоро“ в Боровец

И какво излиза – че трябва всички тези иронизиращи хора да видят фолклора през очите на чужденците, които продължават да се дивят от богатите ни ритми и костюми, за да оценят богатството на нашия фолклор…

Може много хора да са го приели като даденост, може да е вярно и това, че когато имаш нещо, не го оценяваш, докато не го загубиш. Културно образованият човек, всеки, който поне малко се поинтересува, ще разбере, че това са неща, които са гениални, предвид времената, в които са измислени, и предвид образованието, бита и живота на хората, които са ги сътворили. Те са измислени от обикновените селски хора, които са живели в своя бит и култура. По цял ден на нивата… От един овчар например, който пасе овците и със своето ръчно издялано кавалче измисля и композира мелодии, които след това се изучават по цял свят и се гледа на тях като на феномен.

… И това се изучава в най-престижните световни музикални и танцови училища…

Нормално е, на много малко места по света се срещат неравноделни ритми като нашите, и то в такова голямо разнообразие на ритми, темп, стилове… И това е измислено не от човек, който цял живот е учил и е изследвал музиката, а от обикновен овчар например. Само по себе си това е достатъчно зрелищно.

Виждала съм те да се хващаш на хорото с дъщеря си Емилиана на раменете. Опитва ли се тя вече да играе хоро?

Тази година тя навърши 4 години. И да не иска, Емилиана е постоянно с мен и с майка си по танцовите зали. Засега със съпругата ми Даниела не я подбутваме към танците на всяка цена, но по всичко си личи, че е артистична личност. Но дори и да не продължи да се занимава с танци, а с нещо друго артистично, ние винаги ще я подкрепим. Но сега не държим на всяка цена да е танцьорка, да върви по нашия път, да продължи нашето дело. Всяко нещо с времето си.

Даниела е танцьор и артист, работи в ансамбъл „Българе“, а как сте със съперничеството на професионална основа вкъщи?

Не работим заедно, но Даниела много ме подкрепя във всичко. Смятаме, че хората, когато са семейство и са в една гилдия, е по-добре да не са на едно място, защото тогава се смесват семейните с професионалните спорове. А това е излишно напрежение. И двамата с Даниела сме много емоционални и темпераментни хора, много сме запалени по това, които правим и не винаги сме на едно и също мнение, което пък ни провокира да имаме и много творчески спорове. Работили сме заедно и с годините сме установили, че когато сме на отделни места, ни е малко по-спокойно поне вкъщи.

На празник в с. Мрамор с Даниела и Емилиана

За какво мечтаеш в професионален план?

Към момента мога да кажа, че нещата, за които съм си мечтал, и такива, за които дори не съм мечтал, а са вече реалност. Мога да кажа, че съм един мечтател и не спирам да развивам хоризонтите си, да чета, да се образовам, да търся новите неща, които не знам, за да съм в крак с времето. Стремя се да съм повече културно образован, да се развивам и като творец.

Част от мечтите и плановете ми за бъдещето са да създам едни по-сериозни сценични произведения във всичките звена, с които работя, както и с професионалния ансамбъл „Български ритми“. В творческите ми планове влиза да направим няколко малко по-сериозни атрактивни сценични продукти, които да добавим в репертоара.

„Български ритми“ е частен ансамбъл и за да може работата да върви и хората да работят и съответно да се изхранват с това, трябва да се продаваме добре като културен продукт. Искаме да въведем нови неща, нов репертоар, по-атрактивен, с хубава авторска музика. Това също с времето си.

Във „Витоша“ в ансамблите също имам планове да изградим няколко нови сценични постановки с по-висока художествена стойност, пресъздаващи стари български обичаи. С учениците от 140-то училище също сега в момента подготвям за новата учебна година две по-сериозни музикално-драматично-танцови творчески постановки, които да включим пък в техния юбилеен концерт, който ще бъде през месец февруари в зала 1 на НДК.

Дори и тези планове да не се сбъднат в следващите два творчески сезона, аз вярвам, че когато човек е упорит, когато прави нещо с любов, когато знае, че това е истинското, рано или късно нещата се случват.

Творческата биография на този удивителен млад мъж е изключително богата. Радослав Тодоров е на 32 години и е основател и главен художествен ръководител на Клуб по народни танци „Витоша“ – най-голямата формация за фолклорни танци в България, със 7 локации за занимания и 2 ансамбъла.

Още като дете Радослав открива страстта си към танците в детския танцов състав на ТА „Боговица“ към НЧ „Средец“ с ръководител Цветанка Арсова. Продължава в Детско-юношески фолклорен Ансамбъл „Изворче“ под ръководството на акад. Красимир Петров, Рахила Петрова и Иван Иванов.

През 2003 г. е приет в Национално училище за танцово изкуство – София, което завършва с отличие в класа на Христо Иванов. Още по време на средното си образование е назначен на работа във Фолклорен ансамбъл „Български ритми“ с ръководител Димитър Митев, а след това и в спектакъла „Легендата – Орфей и Евридика“ под режисурата на Лили Игнатова.

Веднага след завършването си през 2008 г. е приет като артист-изпълнител в трупата на Нешка Робева, където 2 години по-късно става солист. През 2012 г. е приет като солист в Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. От 2014 г. е хореограф на Професионален фолклорен ансамбъл „Български ритми“, чийто първи самостоятелен концерт организира на 3 март 2018 г., по време на инициативата на “Сдружение Азбукари” „Пробуждане с хоро“ в парк „Заимов“. Впоследствие организира още 3 концертни програми на ансамбъла по случай националният празник на България през 2019, 2020 и 2021 г.

Репетиция за световния мост „Пробуждане с хоро“ на 3 март 2021 г., организиран от „Сдружение Азбукари“

Организира и режисира концерт-спектакъла по случай 55 години ПФА „Български ритми“ на 26 октомври 2019 г. От 2015 година до сега поставя хореографията на над 400 музикални произведения в повече от 100 издания на телевизионното предаване на БНТ – „Иде нашенската музика“ с режисьор Димитър Шарков и водещи Даниел Спасов и Милен Иванов.

От 2014 г. до сега е режисьор и хореограф на Годишните фолклорни концерти „От Витоша по-високо нема“, които от 2018 г. започват да се провеждат с благотворителна цел. Инициира и организира поредица от семинари за традиционни български танци с гост-преподаватели от цялата страна.

От 2019 г. е хореограф-педагог в професионалните танцови паралелки, специалност „Български танци“ на 140 СУ „Иван Богоров“ – София. През 2020 г. съвместно с Емил Рангелов и Таня Панайотова основава единствения по рода си онлайн магазин за авторско българско творчество от всички сфери на изкуството и традиционното българско занаятчийство – „Artmegdan.bg“. От 2010 Г. до сега е преподавател по български народни танци, балкански танци и народни танци за деца в школата на Клуб по народни танци „Витоша“.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате