От ансамбъл „Витоша“ по-убаво нема! (Галерия)

230 танцьори и стотици зрители събираха средства за 10 талантливи деца в Борисовата градина.

Два часа 230 танцьори устроиха истински празник за хората в съботния следобед в Борисовата градина на петото издание на годишния фолклорен концерт „От Витоша по-високо нема“. Благотворителното събитие на ансамбъл „Витоша“, организирано съвместно със „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за България“, за първи път беше проведено на открито на лятната сцена в парк „Борисова градина“.

Като по поръчка и за късмет на участници и зрители, след дъждовете за пръв път следобеда слънцето изгря. Хората, излезли на разходка с децата си, изненадани се спираха, ръкопляскаха, снимаха и се хващаха на хоро край сцената.

230 танцьори повече от 2 часа веселиха публиката в името на по-доброто бъдеще на 10 деца. Снимки: Красимир Димчев.
Радослав Тодоров.

„На концерта представихме както автентични традиционни български хора, така и сценично разработени музикално-танцови постановки, с които пътуваме из цялата страна и в чужбина и печелим конкурси и фестивали“, каза пред „Труд“ Радослав Тодоров, основател и главен художествен ръководител на ансамбъл „Витоша“. Участваха над 15 групи за фолклор – начинаещи, средно напреднали и представителният танцов състав.

В ансамбъл „Витоша“ вече осма година танцуват софиянци в няколкото филиала в Бъкстон, Хиподрума, Подуене, Люлин, на „Плиска“, в центъра и в кв. Витоша. Играят хора на всякаква възраст – от тийнейджъри до 80-годишни баби и дядовци. „На концерта имахме участничка на 84 години“, каза Тодоров. Гостуваха и детският състав при дома на културата в гр. Бухово, детският ансамбъл „Пелинче“ от Елин Пелин и женската певческа група „Чепинка“ от Драгоман.

„От ансамбъл „Витоша“ по-убаво нема“, перефразираха крилатата шопска фраза танцьори и приятели на клуба, които участваха в подготовката, като монтираха подвижни шатри до сцената за гримьорни на участниците. В приповдигнатата атмосфера Радослав Тодоров, който беше и водещ на събитието, разказа за благородната постъпка на една българка от Велико Търново – Мариана Пенчева.

Мариана започва работа в пансион като учителка на 10 деца от крайно крайно бедни семейства. По финансови причини училището затваря врати. Децата нямат достатъчно средства за препитание, да не говорим за образование. 28-годишната учителка поема доброволно грижата за тях, прибира ги при себе си, успява да ги запише в училища в старата столица. Само благодарение на нея децата получават шанса да бъдат като всички останали.

Голямото Марианино семейство сега е един кът на топлина и обич, където по възрожденски се възпитава чрез положителен пример и доброта. Мариана развива талантите и сбъдва мечтите на едни бъдещи танцьори, художници, певци, готвачи, юристи. И преди всичко изгражда от тях достойни Хора. Добри същества, които след време ще претворят в живота нейната вяра, че всеки човек на планетата заслужава щастливо детство и добро бъдеще.

Голямото семейство на Мариана Пенчева от Велико Търново.

„Това беше каузата на нашия концерт, бяхме поставили две кутии за дарения от хората и събрахме 1 200 лв., които ще предоставим на тези 10 деца, в името на тяхното по-качествено детство“, каза Тодоров.

Той е на 28 години, започнал да играе народни танци в V клас, завършил е Националното училище за танцово изкуство, 4 години е бил в трупата на Нешка Робева и 2 години – в ансамбъл „Филип Кутев“. От 2014 г. е и главен хореограф на професионален фолклорен ансамбъл „Български ритми“.

„Успяхме!“ – радва се сърцатият екип на ансамбъл „Витоша“.

„Напоследък се наблюдава подем в интереса към фолклора и танците и у младите българи у нас и в чужбина. Няма голям град в Европа или Щатите, в който да няма поне една школа за български народни танци, само в Лондон са над 22. Хората и ръчениците са една много добра алтернатива на фитнеса и все повече хора ги избират, защото им доставят удоволствие и усещане за единение“, каза още хореографът.

След концерта дойде писмото на Мариана Пенчева, адресирано до организаторите на благотворителния концерт – Клуб за народни танци „Витоша“, „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за Бългаия“, и до всички участници и дарители, в което тя пише:

Огромен жест от хора с големи сърца

„Когато се прави нещо за другите и се помага и това желание е споделено, когато намеренията са благородни и идват от сърцето, тогава и вселената помага и слънцето се усмихва дори. Страхотни сте, всички до един! Нямам думи да изразя благодарността и също с нетърпение чакаме да имаме възможността да потанцуваме заедно.

Дълбоко вярвам, че сторените добрини се връщат умножени хиляди пъти при тези, които ги творят. Гордеем се с вас и с труда ви. И ви прегръщаме. Безгранична е силата на българския фолклор и ето как изкуството може да спасява. Пожелавам си в този свят повече да бъдат хората като вас, които да вярват в бъдещето на българските деца и да помагат то да бъде по-добро и достойно! Поклон!“

Снимката, която ни е изпратила Мариана заедно с писмото, и на която децата показват грамотите за успехите си.
Най-активни от екипа на „Сдружение Азбукари“ бяха Антон Кирилов, главен хороводец в много от танците, и всеотдайната Петя Симеонова, която този път не танцува, но ръкопляскаше най-силно от всички.

Сред многото отзиви на приятелите и последователите на „Сдружение Азбукари“ приятел написа:

„Ей, това азбукарите пак сте си поръчали убаво време. Няма да се учудя, ако и Господ е азбукарин. Постоянно извират все нови и нови азбукари отнякъде. Поне така е написала членката на нашата група Боряна от в Ikar Press„.

Екипът на „Сдружение Азбукари“ с радост споделя със своите приятели и последователи признанието, което получи от Клуб за народни танци „Витоша“ – грамота „Носители на българското“ за участието си в благородната инициатива – събиране на дарения за по-доброто бъдеще на 10 талантливи деца.

Във връзка с това искаме да споделим също, че броят на приятелите и сподвижниците на „Сдружение Азбукари“ расте с всеки изминал ден! Няма българин или родолюбива неправителствена организация, която да не иска да си сътрудничи със „Сдружение Азбукари“ за по-доброто бъдеще на България! Заедно сме по-силни!

Ето грамотата „Носители на българското“, която „Сдружение Азбукари“ получи от Клуб по народни танци „Витоша“:

А ето и отговорът на Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“:

„Благодаря за признанието, Радослав Тодоров. Пожелаваме Ви да реализираме успешно още много благотворителни инициативи.

„Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ се стараем, защото искаме да бъдем полезни и го правим с любов. Ние работим с усърдие и постоянство, въпреки трудностите и пречките, защото всяка следваща крачка към сърцата на хората ни вдъхновява все повече.

Ние сме единни, не защото имаме поредния задължителен работен ден и очакваме месецът да свърши, а защото искаме да създаваме и променяме настоящето и да подготвяме сигурното бъдеще!

Ние знаем, че много врати бяха затворени за нас, но знаем, че други бяха отворени с благодарност и подкрепа. Ние се трудим в сложни за България времена, където на духовното и обществено значимите идеали някои гледат с безразличие. Ние също се радваме и съпреживяваме, когато някой каже блага дума за всяка мотивирана крачка по пътя ни!

Ваша Цвета Кирилова

Накрая, както си му е редът, концертът преля в импровизирани хора на площада пред сцената:

Източник: Труд

 

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате