От ансамбъл „Витоша“ по-убаво нема! (Галерия)

230 танцьори и стотици зрители събираха средства за 10 талантливи деца в Борисовата градина.

Два часа 230 танцьори устроиха истински празник за хората в съботния следобед в Борисовата градина на петото издание на годишния фолклорен концерт „От Витоша по-високо нема“. Благотворителното събитие на ансамбъл „Витоша“, организирано съвместно със „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за България“, за първи път беше проведено на открито на лятната сцена в парк „Борисова градина“.

Като по поръчка и за късмет на участници и зрители, след дъждовете за пръв път следобеда слънцето изгря. Хората, излезли на разходка с децата си, изненадани се спираха, ръкопляскаха, снимаха и се хващаха на хоро край сцената.

230 танцьори повече от 2 часа веселиха публиката в името на по-доброто бъдеще на 10 деца. Снимки: Красимир Димчев.
Радослав Тодоров.

„На концерта представихме както автентични традиционни български хора, така и сценично разработени музикално-танцови постановки, с които пътуваме из цялата страна и в чужбина и печелим конкурси и фестивали“, каза пред „Труд“ Радослав Тодоров, основател и главен художествен ръководител на ансамбъл „Витоша“. Участваха над 15 групи за фолклор – начинаещи, средно напреднали и представителният танцов състав.

В ансамбъл „Витоша“ вече осма година танцуват софиянци в няколкото филиала в Бъкстон, Хиподрума, Подуене, Люлин, на „Плиска“, в центъра и в кв. Витоша. Играят хора на всякаква възраст – от тийнейджъри до 80-годишни баби и дядовци. „На концерта имахме участничка на 84 години“, каза Тодоров. Гостуваха и детският състав при дома на културата в гр. Бухово, детският ансамбъл „Пелинче“ от Елин Пелин и женската певческа група „Чепинка“ от Драгоман.

„От ансамбъл „Витоша“ по-убаво нема“, перефразираха крилатата шопска фраза танцьори и приятели на клуба, които участваха в подготовката, като монтираха подвижни шатри до сцената за гримьорни на участниците. В приповдигнатата атмосфера Радослав Тодоров, който беше и водещ на събитието, разказа за благородната постъпка на една българка от Велико Търново – Мариана Пенчева.

Мариана започва работа в пансион като учителка на 10 деца от крайно крайно бедни семейства. По финансови причини училището затваря врати. Децата нямат достатъчно средства за препитание, да не говорим за образование. 28-годишната учителка поема доброволно грижата за тях, прибира ги при себе си, успява да ги запише в училища в старата столица. Само благодарение на нея децата получават шанса да бъдат като всички останали.

Голямото Марианино семейство сега е един кът на топлина и обич, където по възрожденски се възпитава чрез положителен пример и доброта. Мариана развива талантите и сбъдва мечтите на едни бъдещи танцьори, художници, певци, готвачи, юристи. И преди всичко изгражда от тях достойни Хора. Добри същества, които след време ще претворят в живота нейната вяра, че всеки човек на планетата заслужава щастливо детство и добро бъдеще.

Голямото семейство на Мариана Пенчева от Велико Търново.

„Това беше каузата на нашия концерт, бяхме поставили две кутии за дарения от хората и събрахме 1 200 лв., които ще предоставим на тези 10 деца, в името на тяхното по-качествено детство“, каза Тодоров.

Той е на 28 години, започнал да играе народни танци в V клас, завършил е Националното училище за танцово изкуство, 4 години е бил в трупата на Нешка Робева и 2 години – в ансамбъл „Филип Кутев“. От 2014 г. е и главен хореограф на професионален фолклорен ансамбъл „Български ритми“.

„Успяхме!“ – радва се сърцатият екип на ансамбъл „Витоша“.

„Напоследък се наблюдава подем в интереса към фолклора и танците и у младите българи у нас и в чужбина. Няма голям град в Европа или Щатите, в който да няма поне една школа за български народни танци, само в Лондон са над 22. Хората и ръчениците са една много добра алтернатива на фитнеса и все повече хора ги избират, защото им доставят удоволствие и усещане за единение“, каза още хореографът.

След концерта дойде писмото на Мариана Пенчева, адресирано до организаторите на благотворителния концерт – Клуб за народни танци „Витоша“, „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за Бългаия“, и до всички участници и дарители, в което тя пише:

Огромен жест от хора с големи сърца

„Когато се прави нещо за другите и се помага и това желание е споделено, когато намеренията са благородни и идват от сърцето, тогава и вселената помага и слънцето се усмихва дори. Страхотни сте, всички до един! Нямам думи да изразя благодарността и също с нетърпение чакаме да имаме възможността да потанцуваме заедно.

Дълбоко вярвам, че сторените добрини се връщат умножени хиляди пъти при тези, които ги творят. Гордеем се с вас и с труда ви. И ви прегръщаме. Безгранична е силата на българския фолклор и ето как изкуството може да спасява. Пожелавам си в този свят повече да бъдат хората като вас, които да вярват в бъдещето на българските деца и да помагат то да бъде по-добро и достойно! Поклон!“

Снимката, която ни е изпратила Мариана заедно с писмото, и на която децата показват грамотите за успехите си.
Най-активни от екипа на „Сдружение Азбукари“ бяха Антон Кирилов, главен хороводец в много от танците, и всеотдайната Петя Симеонова, която този път не танцува, но ръкопляскаше най-силно от всички.

Сред многото отзиви на приятелите и последователите на „Сдружение Азбукари“ приятел написа:

„Ей, това азбукарите пак сте си поръчали убаво време. Няма да се учудя, ако и Господ е азбукарин. Постоянно извират все нови и нови азбукари отнякъде. Поне така е написала членката на нашата група Боряна от в Ikar Press„.

Екипът на „Сдружение Азбукари“ с радост споделя със своите приятели и последователи признанието, което получи от Клуб за народни танци „Витоша“ – грамота „Носители на българското“ за участието си в благородната инициатива – събиране на дарения за по-доброто бъдеще на 10 талантливи деца.

Във връзка с това искаме да споделим също, че броят на приятелите и сподвижниците на „Сдружение Азбукари“ расте с всеки изминал ден! Няма българин или родолюбива неправителствена организация, която да не иска да си сътрудничи със „Сдружение Азбукари“ за по-доброто бъдеще на България! Заедно сме по-силни!

Ето грамотата „Носители на българското“, която „Сдружение Азбукари“ получи от Клуб по народни танци „Витоша“:

А ето и отговорът на Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“:

„Благодаря за признанието, Радослав Тодоров. Пожелаваме Ви да реализираме успешно още много благотворителни инициативи.

„Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ се стараем, защото искаме да бъдем полезни и го правим с любов. Ние работим с усърдие и постоянство, въпреки трудностите и пречките, защото всяка следваща крачка към сърцата на хората ни вдъхновява все повече.

Ние сме единни, не защото имаме поредния задължителен работен ден и очакваме месецът да свърши, а защото искаме да създаваме и променяме настоящето и да подготвяме сигурното бъдеще!

Ние знаем, че много врати бяха затворени за нас, но знаем, че други бяха отворени с благодарност и подкрепа. Ние се трудим в сложни за България времена, където на духовното и обществено значимите идеали някои гледат с безразличие. Ние също се радваме и съпреживяваме, когато някой каже блага дума за всяка мотивирана крачка по пътя ни!

Ваша Цвета Кирилова

Накрая, както си му е редът, концертът преля в импровизирани хора на площада пред сцената:

Източник: Труд

 

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате