Националният исторически музей ще събере победителите в конкурса „Символ на Доброто“

Над 1400 българчета се състезаваха за 71 награди на конкурса за детска рисунка, част от кампанията за паметник на дядо Добри.

„На светлия празник 11 май, ден на Свeти Свети Кирил и Методий, в Националния исторически музей от 11 часа, 71 български деца ще получат своите награди като победители в Третия национален конкурс за детска рисунка „Символ на Доброто“. Той беше една от инициативите на националната кампания „Монумент дядо Добри – първият паметник на Доброто в България“, организирана от „Сдружение Азбукари“, Единение „Българи за България“ и Професионална гимназия по каменообработване в с. Кунино.

В продължение на 5 месеца над 1400 българчета изразяваха в рисунки своите представи за една от най-ценните добродетели – Доброто. Основна цел на конкурса бе да мотивира децата на България чрез творчеството си да пресъздадат образа на Доброто днес, да покажат положителните страни в характера на българския народ, добрите постъпки на отделни личности или общности, красотата на българската природа и особеностите на родните обичаи, традиции и култура.

„Символ на доброто“ се оказа неизчерпаема за детското въображение и представи тема за художествена изява. Всяка рисунка изразява искреното, дълбоко и хуманно послание на детето към света, в който живеем. Българчета от цялата страна и зад граница бяха мотивирани да творят и е много радостно, че са получили безусловна подкрепа от своите учители. Редица училища и школи по изобразително изкуство показаха необятния талант на българските деца, умения, които тепърва ще бъдат оценявани и доразвивани в периода на израстване на децата, преди да поемат професионалния път на художника.

В конкурса се включиха ученици от I до XII клас, в 3 възрастови групи: от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас. Извън регламента участваха със свои рисунки и много 5-годишни деца, заради което ще бъде връчена и една допълнителна награда за най-млад талант. Децата се състезаваха за общо 71 награди в 3 категории: „Награди на журито“, „Награди на Азбукари“ и „Награди на публиката“. Ще бъде връчена и една „Специална награда“ за рисунка – символ на Националната кампания „Монумент дядо Добри – първият паметник на доброто в България“.

Компетентно жури от изявени художници – Огнян Кузманов, Долорес Дилова, Нина Русева и Васко Василев, журналистите и общественици Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и Мариана Димитрова от Нова телевизия открои общо 71 рисунки в различните категории. Подробности за победителите може да намерите на сайта www.azbukari.org.

Домакин на празничната церемония по награждаване на младите художници ще бъде Националният исторически музей в София. На този празничен ден – „Св. Св. Кирил и Методий“, събитието се превръща и в културно-образователна инициатива за победителите и всички гости.

Освен да разгледат творбите на малките художници отблизо, присъстващите ще могат видят богатството от експонати из залите на националната историческа съкровищница, както и временни екзпозиции като: „Съкровищата на Земята“ – съвместна изложба с НМ „Земята и хората“ и „Мозайка от занаяти“ – гостуваща изложба, представяща традиционни български занаяти от ЕМО „Етър“.

Вокална група „До Ре Ми” ще се погрижи за настроението на гостите, а анимационни герои от света на „Дисни“ ще раздават подаръци и ще забавляват всички присъстващи.

Освен вход свободен и богата програма, победителите ще получат специални грамоти и много награди осигурени от „Сдружение Азбукари“, „Зайо Байо“, верига ресторанти Happy, ИКЕА, образователни играчки Tinkle stars, издателство Сиела, издателство Еднорог, La Roche-Posay, Oreshak handmade, Aroma, Престиж, Лактима Балкан, Аспазия, Baci Dolci, НАОС България.

Очакваме Ви на 11 май, събота, от 11 часа в Централното фоайе на Националния исторически музей в София.

Още за конкурса и списъците на всички наградени може да видите ТУК

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ЧАША ДЯДО ДОБРИ

ЧАША ДЯДО ДОБРИ
Чаша Дядо Добри Вярваме, че мъдрите очи на Дядо Добри ще отправят миролюбиви послания и ...

12.00лв.Вземи сега!

САКРАЛНОСТТА НА МИНАЛОТО ...

САКРАЛНОСТТА НА МИНАЛОТО ИЛИ БЪЛГАРСКАТА САГА
САКРАЛНОСТТА НА МИНАЛОТО ИЛИ БЪЛГАРСКАТА САГА Книгата на Д. Денчева „Сакралността на миналото или Българската ...

25.00лв.Вземи сега!

ДЕТСКИ АТЛАС НА БЪЛГАРИЯ

ДЕТСКИ АТЛАС НА БЪЛГАРИЯ
Децата имат милиони въпроси. Този атлас ще ви помогне да отговорите на няколко хиляди от ...

4.99лв.Вземи сега!

ПЪЗЕЛ БЪЛГАРЧЕТА – РИЛСКИ...

ПЪЗЕЛ БЪЛГАРЧЕТА – РИЛСКИ ЕЗЕРА
Седемте рилски езера са едно от най-енергийните и впечатляващи места, както в България, така и ...

29.90лв.Вземи сега!

ПЪЗЕЛ БЪЛГАРЧЕТА – ЛЕДЕНО...

ПЪЗЕЛ БЪЛГАРЧЕТА – ЛЕДЕНО ХОРО
Леденото хоро е един от популярните български обичаи, датиращ още от 70-те години на 20 ...

29.90лв.Вземи сега!

ДЕТСКИ АТЛАС НА СВЕТА

ДЕТСКИ АТЛАС НА СВЕТА
ISBN 9786191510238 SKU BKCH0004045 Автор Владимир Благоев Брой страници 16 Жанрове Карти и атласи Издателство ...

4.99лв.Вземи сега!

ДЕТСКИ КНИЖКИ – СТИ...

ДЕТСКИ КНИЖКИ - СТИХОСБИРКИ ЗА ОЦВЕТЯВАНЕ
ДЕТСКИ КНИЖКИ - СТИХОСБИРКИ ЗА ОЦВЕТЯВАНЕ Детските книжки са с илюстрации за оцветяване и редове ...

10.00лв.Вземи сега!

Други новини които може да харесате

0

Your Cart