Ивайло Дунов: Няма по света такова място като България

Изследванията на билките ни показват уникално висок процент на лечебни съставки, казва бизнесменът еколог и филантроп.

Ивайло Дунов.

Той е избрал живот във Великобритания и макар често да си идва, смята, че в чужбина ще е много по-полезен на България. Избрал е смисълът на живота му и най-ценната му кауза да е екологията. Тревожи се за най-голямото богатство на България – природа, каквато няма никъде по света. Ръководи уникална и единствена в света като концепция компания за хранителни добавки и здравословен начин на живот и е изпълнен с планове как да помогне на родината си.

Господин Дунов, това, което вие правите, не е просто екология, а лична Ваша философия.

Да, в света има много организации и компании, но това, което ние правим и планираме чрез фондацията си Unikorn Blue Global Fondation, не съществува никъде на планетата. В момента е в нов стадий на развитие и е един по-различен начин да се запази екологията. Искаме да променим начина на мислене на хората – че когато се произвежда нещо органично, някой се грижи за земята, растенията, така се предпазва природата. Това пък води до опазване на здравето ни.

Много хора, които не ги е грижа за екологията, когато разберат какво всъщност причинява замърсяването на природата на здравето, вземат мерки. Дали от страх за здравето си, или просто променят начина си на мислене. На Запад хората вече са се осъзнали, че купувайки екологично чисти хранителни продукти, помагат за опазването на природата и поддържат екологично чистия бизнес. Във Великобритания, където живея, цените на органичните продукти са почти еднакви с цените на останалите, които не са получени с екологично чисти методи.

Тези органични храни и органични хранителни добавки са начин да се научат хората какво всъщност става с природата и да се пази тази природа. Аз отдавна имам идея да издадем книга специално за България, в която всеки може да разбере какви са проблемите на екологията в България. Радвам се, че в лицето на „Сдружение Азбукари“ намирам съмишленици и се надявам заедно да я издадем.

Кое е уникалното при вас?

Започнахме през 2006 г., но никой, дори основателите на американската компания, с която работим от самото начало, са си мечтали за концептуален магазин. Това правим в момента. Когато започнахме в България, хората дори не знаеха какво е хранителна добавка. Наследихме един имот от баба ни, на бул. „Васил Левски“, където направихме нашия концептуален магазин. На горното му ниво има безплатна лекарска практика. Брат ми д-р Иван Дунов е лекар по образование, наследил е името и професията на баща ни. И тази комплиментарна или безплатна медицинска практика в този магазин е нещо, което не съществува никъде по света.

В момента мислим и за промени, тъй като навлизат специални кръвни генетични изследвания, по които се правят специални рецептури за билкови смеси. Като влезете в други специализирани магазини, виждате море от хранителни добавки и други продукти и ви е трудно да се ориентирате кое ще е най-ефикасно за вас. Ние сме предвидили това и сме осигурили тези безплатни консултации.

Това, което искам да направя, е да свържа лекарската практика с хранителните добавки и с магазин за органични храни. Във Великобритания едно семейство прави нещо подобно, но става много трудно един такъв магазин да просъществува заради големите корпорации, които изкупуват всичко.

Англичаните като цяло много си уважават природата, много трудно ще се застрои някой парк или ще се отреже някое дърво. Великобритания е много зелена, но много хора не могат да си позволят да направят такова нещо по света за съжаление. Би било чудесно да го има в Ню Йорк, Лондон.

Разглеждаме целия ни бизнес повече като образователен център. Още от самото начало сме семейна фондация, която притежава тази фирма и движи търговския аспект. В Америка в защита на органичния бизнес е създаден специален „драфт“ – че не може да се промени функцията на бизнеса и никой не може да го купи, а собствениците не могат да го продадат. Това е нещо много интересно и много бизнеси ще ги последват.

В Америка много хора вече правят фондации и се заемат сами с такива неща, за които не чакат държавата да ги реализира, защото са се разочаровали. Взели са нещата в свои ръце и са започнали да се борят, защото и те са видели, че Америка не е това, което е била, и там има много лоши примери за нарушени основни принципи за опазване на природата.

Хората имат семейства, деца и всеки нормален човек, докато е жив и здрав, трябва да прави нещо положително и да остави нещо положително след себе си. Ето, сега започва глобалното затопляне, възникват пожари. В недалечно бъдеще ще има невероятно преселение на народи, много земи ще останат необработваеми. Дори и в момента има проблеми в Германия със земеделието. За първи път във Великобритания това лято видяха пожълтяла трева заради невероятните жеги.

Концептуалният магазин на бул. „Васил Левски“ в София.

Разкажете за вашата фондация.

Фондация Unikorn Blue Global Fondation е регистрирана само в България, но работи с една американска и една британска компания. Семеен бизнес. На Запад това е почти изчезнало, за съжаление. От друга страна е много уважавано. Решихме да нямаме други сътрудници. Забелязал съм, че българите масово имат проблеми, когато влизат в някакви съдружия. Това показва моят опит и от САЩ, и от Великобритания, и от България. Така че се опитваме да е нещо малко и никой да не може да го разруши.

Какво сте открили за България вие, което ние, живеещите тук, не знаем?

Обиколил съм много страни и съм почти сигурен, че няма по света такова място като България – като природа, микроклимат, почви, води. И виждам как всички чужденци, които веднъж дойдат тук, са изненадани, че нищо в храната им преди не е имало вкуса на нашите продукти. Един пример. В една от най-големите в световен мащаб компании за еко продукти – Natural Products – изследват всички растения, които пристигат при тях, и от които произвеждат хранителни добавки. Когато изследват български фенел (резене или див копър – б.а.), откриват такива високи показатели на ценни съставки, които не дават пробите от нито една страна по света.

Научил съм се много и от личния пример на американците. В Америка виждам много положителни неща, страшно много хора, които ги е грижа, които помагат на странници, научили са се да живеят заедно, всички едва ли не са равни. Цветът на кожата или расата нямат никакво значение. В Америка например всички са ангажирани като доброволци някъде и това се цени високо. Ако нямаш в CV-то си информация, че работиш някъде като доброволец, в нито една сериозна компания не гледат с добро око на теб. Аз например в Атланта работих като доброволец в център за рециклиране на отпадъци и съм вписал това в CV-то си.

Продуктите ви само на основата на български билки ли са?

Не, те са на основата на билки от цял свят. Английската компания работи най-вече с билки от Индия. Поддържат невероятни проекти в тази стана, където бедността е повсеместна. Подкрепят индийските фермери, чийто тежък труд е зависим от климатичните промени. Аз разглеждам този бизнес като нещо, което подкрепя екологията. Хората, които се занимават със земята, произвеждат нещо, директно свързано със здравето на хората. Плюсът на глобалния бизнес е, че с нещо, което правим в България, може да помогнем на един фермер в Индия.

В България са правени много опити да се произвеждат еко продукти и билки, някои се отказват, други се провалят. Много българи се връщат в България, опитват се да правят нещо и после отиват обратно там, където са били, с дългове и проблеми.

Много се надявам да видя една България, в която хората се поддържат повече и една България, в която има невероятни закони, както е на Запад. Там хората се чувстват сигурни, че каквото и да правят, бизнесът и инвестициите им ще бъдат защитени от законите.

Споменахте за уникалността на българската природа, какво точно сте открили?

Няма такива почви като българския чернозем, няма такива води, такъв микроклимат. Например минералните ни води са с много разнообразни показатели, каквито няма никъде по света. Преди да замина, учех международен туризъм в Софийския университет. И там научих, че България едва ли не може да се издържа само от нашите минерални извори, от износ на минерални води за цял свят. Затова всяко замърсяване на околната среда е просто престъпно.

Природата е най-ценното нещо у нас и трябва да я пазим, и чрез нея да изкарваме средства, с които хем хората да се издържат, хем държавата да се поддържа и развива.

Към ВТОРА ЧАСТ

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате