Защо децата ни не знаят, че кан Тервел е спасителят на Европа 3

От стр. ВТОРА

Непрекъснато е в действие преструктуриране на учебния материал под знака на новата философия, с лекота се сваля материал от X в VII клас, от VII в V-и, без да се държи сметка какво губи ученикът при тези времеви еквилибристики.

С всяка Нова Учебна програма и нови учебници по история резултатите  стават все по-катастрофални и абсурдни, но това въобще не е повод за тревога и преосмисляне на избрания път на историческо образование за нашите деца. Всеки заинтересован и средно интелигентен българин, ако си даде труда да съпостави учебниците дори от 2006 и 2016 г., ще се убеди в това и в целта, която се преследва!

Стигна се до там, че историкът Костадин Костадинов, директор на РИМ Добрич, през 2017 г.  издаде под своя редакция СТАР учебник по „Родинознание” [10.]  от преди Втората световна война!! За него  съвсем не може да се каже, че отразява  направените през последните три десетилетия интердисциплинарни проучвания и изводи за българската древност, както и резултатите от генетичните изследвания и приключилия геномен проект. Но за ужас на МОН той предизвика невероятен обществен  интерес, адмирации, достигащи до еуфория сред широката ни общественост.

Основната причина за това бе не познатата ни вече историческа фактология, а усещането за български дух, самочувствие и гордост, което лъха от неговите страници. Той високо оповести стаеното усещане в хиляди обикновени българи: „Историята не се учи и не се преподава, тя трябва да е такава, която да кара децата да се гордеят от факта, че са българи и да изпитват гордост, че са наследници на един от най-великите и специални народи в Европа”.

В учебника „Човек и общество“,  изд.”Булвест 2000” на стр. 18 създаването на българската държава е предадено така: ”Пърият владетел на България бил хан Аспарух. За столица била избрана Плиска”. И следващото изречение: ”По времето на хан Крум били създадени първите писани закони”. Нито дума за хан Тервел – спасителя на Европа!! Нима не можеха да добавят: „Хан Тервел, синът на Аспарух, бил отличен дипломат и пълководец. Той разширил територията на България с мирни средства и разгромил арабите, когато обкръжили Константинопол. Така спасил християнска Европа от чуждите нашественици”. Явно – Не!

Историци алармират обществеността със скандални примери от учебниците за III клас по  „Човек и общество“, съдържащи чудовищни лъжи за историята на България, пише „Петел“, цитиран от БЛИЦ. „В урока за цар Симеон Велики на 48 стр. ще научите, че „Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“. Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики, не става ясно. Последният български цар Иван Шишман от Второто Българско царство пък въобще не е споменат дори и с една дума. (Виж още в Актуално

Учениците губят интерес в два случая: когато нещо е прекалено елементарно и лесно за тях или когато текстът е прекалено сложен, неразбираем и скучен. За съжаление всички български учебници не само по история, но и по останалите хуманитарни предмети са от втория тип, написани на език съвсем неподходящ за възраста им, пълен с десетки високи научни понятия, които са подходящи в повечето случаи за висшето образование, а не за 10-15-годишни деца. За този проблем се знае и говори от години, но МОН сякаш съзнателно го мултиплицира и задълбочава. Наличието на дузина различни авторски колективи и издателства не води до разнообразие и избор, защото те са съвсем еднотипни.

Явно този фактологичен и съобщителен стил, който води до пълното изчезване на историческия разказ от страниците на учебниците и който е крайно неподходящ за тинейджърите, е едно от задължителните изисквания и маркери на МОН към авторските колективи. Само в учебниците на изд. „Анубис”[7] и изд. „Рива”[8].,  текстът може да се окачестви по-скоро като повествователен. Историята – това е и обяснение на ценностите- двигатели на човешкото развитие през различните епохи, а такова обяснение няма.

Ако направите едно бегло проучване и съпоставка на старите и нови учебни планове до и след 2016 год. по „История и цивилизация”, ще се види логиката на промяната и тенденцията, която тя утвърждава (Източник: Днес

 

клас             СТАРА  програма                НОВА програма
           5 История на България: от праистория, античност и средновековие до падането на България под османско иго.    Праистория,     Античност, Първи цивилизации: Древен Египет, Месопотамия, Древна Елада, Древна Тракия и Древен Рим.
           6 История на България: от Българското възраждане до началото на ХХІ век     Общо Средновековие 5-15 век

50% от часовете са за общо европейско средновековие, 50%   бълг. средновековие.

           7 Античност,Първи цивилиз.: Египет,Месопотамия,Елада,Тракия и Рим.     История на България: разглежда историята ни от началото на Възраждането/18 век/ до началото на 21 век.
           8 Общо Средновековие 5-15 век    Обща европейска история: 16-19 век до навечерието на Първата световна война.

 

Кратък, но необходим коментар относно Новата учебна програма:

От пръв поглед се вижда драстичното намаляване на часовете за изучаване на националната ни история. Цяла една година в V клас децата изучават Антична история, при което са отделени в различните учебници от 2 до 6 учебни часа за изучаването на траките и тракийската цивилизация, чийто ген и наследственост носим точно ние. Логиката на подобно процентно съотношение е напълно неразбираема и абсурдна! Подобна логика е приложена обаче и в VI клас, като съотношението тук е:   50% Общо Средновековие, 50% – Българско Средновековие!

Историята на Българската средновековна държава се изучава частично и мозаeчно на фона на Общата европейска история. Учениците съзнателно са разпънати на кръст от кръстоносците – новатори на все нови и нови Учебни Програми между Византийското, Западноевропейското и Българското средновековие, между християнското и мюсюлманското културно наследство.

Децата изучават Франкската държава, Арабския халифат, Османската държава, Английското и Френското кралство, кръстоносните походи, викингите и норманските завоевания за 26 часа. Точно толкова са предвидени и за собствената ни национална история. За 26 учебни часа децата преминават с бръснещ полет цялата средновековна история  на България от нейното създаване до ХІV век, когато е погребана под ятагана на османското нашествие.

Министерството на образованието, заедно с всичките  ползвани от него „експерти” от многобройните  партньорски  НПО е  твърдо убедено, че тези миксирани и компресирани до невъзможност за усвояване и запаметяване знания на събития и исторически личности са  напълно достатъчни и трайни!! За съжаление резултатите от обучението по история през всичките тези години на „реформиране” опровергават тази теза по категоричен начин!

Сложната мозайка от огромно множество понятия, исторически събития и личности и географски пространства моделира един лабиринт, в който лесно  може да се загуби не само всеки тинейджър на 13 години, но и неговите родители със средно или висше образование.

Прочети още ТУК

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате