Замина си поредната стара софийска къща с история и дух

Една мила, симпатична и сладкодумна „старица“ вчера беше убита с позволението на държавата.

Мария Касимова – Моасе

Когато оня безпощаден публичен душ се изля над София вчера, аз се оказах в книжарничката на ъгъла на „Шишман“ и „Аксаков“ срещу 133-то училище. Много мила книжарница, книгите са подредени като стени, а ти заживяваш там… Ама не за това ми е думата.

Е там, като в оная приказка „Под гъбката“ изведнъж се събрахме четирима човека. Единият от тях – симпатичен, атлетичен синеок мъж – се оказа живеещ съвсем наблизо, над магазина за дизайнерски дрехи десет метра по-нагоре по „Шишман“. Беше бесен и с право!

Тихомълком някакви работници дошли, отворили си с ключ вратата на безистена, от който се влиза в двора на кооперацията отзад (Старите софийски дворове, ееех) и започнали да рушат чудната къща, сгушена отзад в него.

Скочил този мъж, спрял ги да безчинстват, но се оказало, че имотът е купен, а рушенето минава под формата на „укрепване“ на къщата… „Укрепване“ му се вика, значи, когато някой мутрист (по-високата степен на мутра) си е напазарувал столичен стар имот, платил си е нужните подкупи и след това започва да си руши на воля сгради с дух, история и стил. Още повече, че за да стигне до къщата, този мутрист трябва да мине през входа на всички онези хора, живеещи в кооперацията и някак следва поне да ги уведоми какво смята да прави.

Мария Касимова – Моасе.

Но, както знаем, когато си наясно, че можеш да си правиш каквото си искаш, ни питаш, ни се обясняваш, ами направо буташ, заливаш с бетона, слагаш малко стъкло и метал и един лъв отпред за разкош и се наслаждаваш!

Ето така поредната къща с история ще си замине и този град, който можеше да е едно такова европейско гнезденце на стари сгради от началото на миналия век, сталински кооперации и откровено селски къщи; този град с тази невероятна еклектика, която можеше да разказва истории и да събира туристи, да дава неповторим европейско-балкански чар; този град, в който потайностите бяха толкова магични, вече ще прилича на едно голямо, празно нищо, украсено масово с петунии…

Пиша това с ясното съзнание, че нищо няма да се промени и нищо няма да спрем, защото вероятно имотът е частен, а къщата дори не е паметник на културата. Защото то те и паметниците посякоха, какво остава да проявят усет и чувство към някаква си къщуна в централен софийски двор! Ама така… поне да оставим послание, че сме забелязали и че такава къща е имало!

Съжалявам, че не можах да снимам – валеше като из ведро, а и то вече няма какво да се снима – стари червени тухли, полусрутена стена и осакатен наполовина прозорец… Но вие можете да си го представите – много ги гледаме такива обезкостени сгради в града ни. Трупове на приказни къщи – ранени от глупостта офицери и стари дами, които никой не иска да вдигне на крака.

Срам ме e много, заради това масово рушене! Срам ме е от този неопостсоцмодернизъм, който ни затрупа с боклучави строителни материали и многоетажни чудовища без душа!

Затова, моля ви, помнете отсега нататък, че там, в този безистен, зад черната метална врата на ул. „Шишман“ в София е имало още една мила, симпатична и сладкодумна старица, която вчера беше убита с позволението на държавата!

Източник: фейсбук профилът на Мария Касимова – Моасе.

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате