България – най-добре пазената тайна на Европа

Истинско чудо е как тази страна с над 1300-годишна история е останала встрани от радара на масовия туризъм, съобщава международен сайт за пътешествия.

Софийското ларго е истинска находка за пътешествениците.

Питали ли сте се някога какво мислят посетителите на България? Искало ли Ви се е да погледнете през техните очи? Напоследък все повече и повече вестници, списания, сайтове и блогове пишат за нашата родина. Ето как изглеждат българите и България през погледа на пътешественици в статията „Топ 5 причини защо България е най-добре пазената тайна на Европа“, публикувана в международния сайт за пътешествия GoAbroad.com.

Има доста добра причина България да не е една от първите дестинации, които Ви идват наум, когато планирате пътуване из Европа, но всъщност БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ! Това е най-добре пазената тайна на Европа, която може би скоро ще бъде разкрита.

В последните няколко години България става все по-популярна сред младите и приключенски настроени пътешественици и бързо се превръща в новата гореща точка на изток от Прага.

Като най-старата държава на Стария континент, запазила днешното си име и място на Балканите повече от 1 300 години е истинско чудо как и защо е останала извън радара на масовия туризъм. Ако винаги сте искали да бъдете съвременен Магелан, Васко да Гама или Марко Поло, внимавайте, защото това може би е последният Ви шанс да проучите едно малко познато кътче на Европа. Освен това, толкова много години история и култура със сигурност са оставили много неразкрити неща.

И така, ако апетитът Ви за приключенски пътешествия е достатъчно изострен и сте готови да поемете предизвикателството, което ще Ви спечели правото да се хвалите, че сте изследовател в 21 век, присъединете се към мен в отброяването на 5-те топ причини защо България е най-добре пазената тайна на Европа, дестинация, която НЕ ТРЯБВА да пропускате.

Село Вишнево, Източните Родопи. Сн. Мая Къркаличева.

 

5.Най-добрият Европейски приятел на бюджета ви

Европа може да бъде много скъпа и вероятно се питате: „Мога ли да си позволя да дойда в България с моя скромен бюджет за пътуване?“ Нека първо изчистим въпроса с парите. Все пак, не е ли именно това, което решава къде ще отидете, какво ще правите и видите? В този случай имате късмет! България е дестинация с високо съотношение цена-качество!  Опитни световни туристи, като например Бродещият Ърл (Wandering Earle), който само до 31 ноември 2013 г. е пътувал 5 026 последователни дни и е посетил 87 държави, пише, че България може би дори е най-стойностната дестинация на Земята!

В крайна сметка, може би има нещо вярно в това. Вземете за пример София, столицата на България и най-скъпият град. Тя се нарежда сред 4-те най-впечатляващи и същевременно достъпни европейски градове и получи наградата на TripAdvisor „Най-достъпен европейски град“ за 2013 година, което я прави най-достъпната столица в Европейския съюз. Преброихте ли колко пъти думата „достъпен“ беше използвана в предишното изречение? Това е, защото това е ИСТИНА, но определено това не е всичко. Нека сложим фактите в перспектива: София лесно може да бъде посетена с бюджет под $25 на ден (включвайки настаняване и храна). Накратко, можете да си позволите България. Добавете я в своя график и тя ще стане добър приятел дори на най-миниатюрния бюджет.

Внимание, впечатляващ факт! Столицата на България е единственото място в Европа, където в самия център на града можете да видите източноправославна църква, римокатолическа катедрала, синагога и джамия, които образуват „правоъгълник на толерантността“, заемащ площ от по-малко от 100 квадратни метра. Впечатлени ли сте вече?

4.Толкова автентична, че не е за вярване

Ако сте от онзи тип пътешественици, които отиват в чужбина с надеждата да открият неподправения дух на едно място и да опитат истински местната култура, заповядайте в България.  Автентичността има значение и за добро или зло, България изобилства от нея. Някои я намират вълнуваща, други – не толкова. При всички положения, да пътувате из държава като България, където езикът е славянски, а азбуката – кирилица, може да бъде предизвикателство. Но както се казва в поговорката: „Без труд няма победа.“ Така че напишете си домашното преди да напуснете дома. Вземете си речник, снабдете се с карта, научете една-две думи и не забравяйте да опаковате в багажа най-добрите си маниери. Автентичността ще Ви чака в момента, в който стъпите на международното летище в София и няма нужда да се безпокоите. Не забравяйте, че искахте приключение и това е Вашият шанс да бъдете истински откривател. Когато се загубите (това се случва понякога), просто помолете за помощ. Българите са известни със своето гостоприемство и готовността си да помогнат. И дори да не говорят английски, те ще се погрижат да намерите пътя си, дори ако това означава лично да дойдат с Вас до там.

Внимание, впечатляващ факт! България е дала на света една от най-разпространените азбуки – съвременната кирилица.

3.Прелестна и изпълнена с природни чудеса

Близка по размер до щата Тенеси, България не е голяма страна, от гледна точка на площта ѝ. Но не се оставяйте това да Ви заблуди, тъй като размерът не винаги е от значение, когато става дума за прелестни гледки и природни чудеса! От ароматното розово олио до минералните води с лечебни свойства и единствените по рода си скални образувания, тази доста малка държава изобилства с природни чудеса.

Тръгнете от по-големите градове към живописните градчета и селца, удобно сгушени дълбоко в Родопите, Стара планина, Рила и Пирин, за да видите спиращи дъха гледки. Розовата долина, Белоградчишката крепост, минералните бани на Хисар, винарските изби на Мелник, царският комплекс Царевец във Велико Търново и дълъг списък още много забележителности ще Ви накарат да кръстосвате страната в търсене на следващото чудно място. В този момент може би ще бъдете доста благодарни, че България не е с размера на Тексас!

Внимание, впечатляващ факт! Цената за 1 кг чисто българско розово масло, важен компонент в световната парфюмерийна индустрия, е равна на цената на златото! Нещо повече, необходими са 3.5 тона розов цвят от Rosa Damascena, която се отглежда в българската Розова долина, за да се извлече 1 кг от „течното злато“.

Хисаря, Крепостната стена.

2. Вкусно и супер хранително

Българската кухня е толкова добра, че ще сте готови да умрете за нея, а не е необходимо да харчите прекалено много, за да се нахраните като цар! Средната цена за тристепенно меню в традиционен български ресторант, което включва супа, основно ястие и десерт, е между $7 и $10, в зависимост от града, в който се намирате. И макар цената сама по себе си да е забележителна, истински впечатляващо е високото качество био храна, което получавате за нея. Кебапчета, кюфтета, луканка, баница, таратор, айрян – проучете ги и опитайте всяко едно! Ароматни експлозии ще оставят вкусовите Ви рецептори жадни за още, а стомахът Ви със сигурност ще бъде благодарен.

Внимание, впечатляващ факт! Българите обожават пържени картофи, поръсени с натрошено бяло българско сирене. Много е вкусно! Опитайте!

1.Несравнимо археологическо наследство

Hisarya-Krepostna-stena 1

Римската крепостна стена в град Хисаря

Най-сетне, ето я топ причината защо България е най-добре пазената тайна на Европа и дестинация, която не можете да си позволите да пропуснете: тя е единствен по рода си, богат археологически фонд. Бъдете следващата Лара Крофт и проучете античните съкровища и културните приключения, които са разпръснати из цялата държава. В зависимост от това колко приключенски сте настроени, можете да следвате стъпките на траките, римляните или прабългарите, да влезете в разкопани гробници, да изкачите стъпалата на ритуални комплекси на 2 500 години, или просто посетите експозицията със съкровища на който и да е археологически музей. Тук има по нещо за всекиго и Ви гарантираме, че ще се върнете у дома със собствена колекция незабравими спомени, пленителни истории и безценни снимки.

Внимание, впечатляващ факт! България е дом на най-старото златно съкровище на света, което е на 6 000 години и се състои от 3 000 части. Ето това е нещо, което няма да видите никъде другаде!

И така, вече знаете! Ако копнеете за нещо повече от познатото европейско преживяване и Париж, Рим или Лондон не са за Вас, качете се на полет за София и започнете своето пътуване за откриване на България, докато тя все още е най-добре пазената тайна на Европа!

Източник: GoGo.bg

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате