България – най-добре пазената тайна на Европа

Истинско чудо е как тази страна с над 1300-годишна история е останала встрани от радара на масовия туризъм, съобщава международен сайт за пътешествия.

Софийското ларго е истинска находка за пътешествениците.

Питали ли сте се някога какво мислят посетителите на България? Искало ли Ви се е да погледнете през техните очи? Напоследък все повече и повече вестници, списания, сайтове и блогове пишат за нашата родина. Ето как изглеждат българите и България през погледа на пътешественици в статията „Топ 5 причини защо България е най-добре пазената тайна на Европа“, публикувана в международния сайт за пътешествия GoAbroad.com.

Има доста добра причина България да не е една от първите дестинации, които Ви идват наум, когато планирате пътуване из Европа, но всъщност БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ! Това е най-добре пазената тайна на Европа, която може би скоро ще бъде разкрита.

В последните няколко години България става все по-популярна сред младите и приключенски настроени пътешественици и бързо се превръща в новата гореща точка на изток от Прага.

Като най-старата държава на Стария континент, запазила днешното си име и място на Балканите повече от 1 300 години е истинско чудо как и защо е останала извън радара на масовия туризъм. Ако винаги сте искали да бъдете съвременен Магелан, Васко да Гама или Марко Поло, внимавайте, защото това може би е последният Ви шанс да проучите едно малко познато кътче на Европа. Освен това, толкова много години история и култура със сигурност са оставили много неразкрити неща.

И така, ако апетитът Ви за приключенски пътешествия е достатъчно изострен и сте готови да поемете предизвикателството, което ще Ви спечели правото да се хвалите, че сте изследовател в 21 век, присъединете се към мен в отброяването на 5-те топ причини защо България е най-добре пазената тайна на Европа, дестинация, която НЕ ТРЯБВА да пропускате.

Село Вишнево, Източните Родопи. Сн. Мая Къркаличева.

 

5.Най-добрият Европейски приятел на бюджета ви

Европа може да бъде много скъпа и вероятно се питате: „Мога ли да си позволя да дойда в България с моя скромен бюджет за пътуване?“ Нека първо изчистим въпроса с парите. Все пак, не е ли именно това, което решава къде ще отидете, какво ще правите и видите? В този случай имате късмет! България е дестинация с високо съотношение цена-качество!  Опитни световни туристи, като например Бродещият Ърл (Wandering Earle), който само до 31 ноември 2013 г. е пътувал 5 026 последователни дни и е посетил 87 държави, пише, че България може би дори е най-стойностната дестинация на Земята!

В крайна сметка, може би има нещо вярно в това. Вземете за пример София, столицата на България и най-скъпият град. Тя се нарежда сред 4-те най-впечатляващи и същевременно достъпни европейски градове и получи наградата на TripAdvisor „Най-достъпен европейски град“ за 2013 година, което я прави най-достъпната столица в Европейския съюз. Преброихте ли колко пъти думата „достъпен“ беше използвана в предишното изречение? Това е, защото това е ИСТИНА, но определено това не е всичко. Нека сложим фактите в перспектива: София лесно може да бъде посетена с бюджет под $25 на ден (включвайки настаняване и храна). Накратко, можете да си позволите България. Добавете я в своя график и тя ще стане добър приятел дори на най-миниатюрния бюджет.

Внимание, впечатляващ факт! Столицата на България е единственото място в Европа, където в самия център на града можете да видите източноправославна църква, римокатолическа катедрала, синагога и джамия, които образуват „правоъгълник на толерантността“, заемащ площ от по-малко от 100 квадратни метра. Впечатлени ли сте вече?

4.Толкова автентична, че не е за вярване

Ако сте от онзи тип пътешественици, които отиват в чужбина с надеждата да открият неподправения дух на едно място и да опитат истински местната култура, заповядайте в България.  Автентичността има значение и за добро или зло, България изобилства от нея. Някои я намират вълнуваща, други – не толкова. При всички положения, да пътувате из държава като България, където езикът е славянски, а азбуката – кирилица, може да бъде предизвикателство. Но както се казва в поговорката: „Без труд няма победа.“ Така че напишете си домашното преди да напуснете дома. Вземете си речник, снабдете се с карта, научете една-две думи и не забравяйте да опаковате в багажа най-добрите си маниери. Автентичността ще Ви чака в момента, в който стъпите на международното летище в София и няма нужда да се безпокоите. Не забравяйте, че искахте приключение и това е Вашият шанс да бъдете истински откривател. Когато се загубите (това се случва понякога), просто помолете за помощ. Българите са известни със своето гостоприемство и готовността си да помогнат. И дори да не говорят английски, те ще се погрижат да намерите пътя си, дори ако това означава лично да дойдат с Вас до там.

Внимание, впечатляващ факт! България е дала на света една от най-разпространените азбуки – съвременната кирилица.

3.Прелестна и изпълнена с природни чудеса

Близка по размер до щата Тенеси, България не е голяма страна, от гледна точка на площта ѝ. Но не се оставяйте това да Ви заблуди, тъй като размерът не винаги е от значение, когато става дума за прелестни гледки и природни чудеса! От ароматното розово олио до минералните води с лечебни свойства и единствените по рода си скални образувания, тази доста малка държава изобилства с природни чудеса.

Тръгнете от по-големите градове към живописните градчета и селца, удобно сгушени дълбоко в Родопите, Стара планина, Рила и Пирин, за да видите спиращи дъха гледки. Розовата долина, Белоградчишката крепост, минералните бани на Хисар, винарските изби на Мелник, царският комплекс Царевец във Велико Търново и дълъг списък още много забележителности ще Ви накарат да кръстосвате страната в търсене на следващото чудно място. В този момент може би ще бъдете доста благодарни, че България не е с размера на Тексас!

Внимание, впечатляващ факт! Цената за 1 кг чисто българско розово масло, важен компонент в световната парфюмерийна индустрия, е равна на цената на златото! Нещо повече, необходими са 3.5 тона розов цвят от Rosa Damascena, която се отглежда в българската Розова долина, за да се извлече 1 кг от „течното злато“.

Хисаря, Крепостната стена.

2. Вкусно и супер хранително

Българската кухня е толкова добра, че ще сте готови да умрете за нея, а не е необходимо да харчите прекалено много, за да се нахраните като цар! Средната цена за тристепенно меню в традиционен български ресторант, което включва супа, основно ястие и десерт, е между $7 и $10, в зависимост от града, в който се намирате. И макар цената сама по себе си да е забележителна, истински впечатляващо е високото качество био храна, което получавате за нея. Кебапчета, кюфтета, луканка, баница, таратор, айрян – проучете ги и опитайте всяко едно! Ароматни експлозии ще оставят вкусовите Ви рецептори жадни за още, а стомахът Ви със сигурност ще бъде благодарен.

Внимание, впечатляващ факт! Българите обожават пържени картофи, поръсени с натрошено бяло българско сирене. Много е вкусно! Опитайте!

1.Несравнимо археологическо наследство

Hisarya-Krepostna-stena 1

Римската крепостна стена в град Хисаря

Най-сетне, ето я топ причината защо България е най-добре пазената тайна на Европа и дестинация, която не можете да си позволите да пропуснете: тя е единствен по рода си, богат археологически фонд. Бъдете следващата Лара Крофт и проучете античните съкровища и културните приключения, които са разпръснати из цялата държава. В зависимост от това колко приключенски сте настроени, можете да следвате стъпките на траките, римляните или прабългарите, да влезете в разкопани гробници, да изкачите стъпалата на ритуални комплекси на 2 500 години, или просто посетите експозицията със съкровища на който и да е археологически музей. Тук има по нещо за всекиго и Ви гарантираме, че ще се върнете у дома със собствена колекция незабравими спомени, пленителни истории и безценни снимки.

Внимание, впечатляващ факт! България е дом на най-старото златно съкровище на света, което е на 6 000 години и се състои от 3 000 части. Ето това е нещо, което няма да видите никъде другаде!

И така, вече знаете! Ако копнеете за нещо повече от познатото европейско преживяване и Париж, Рим или Лондон не са за Вас, качете се на полет за София и започнете своето пътуване за откриване на България, докато тя все още е най-добре пазената тайна на Европа!

Източник: GoGo.bg

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате