По стъпките на историческото пътешествие във Велико Търново (I част)

nikolay-borisov-2Историческото пътешествие в гр. Велико Търново започна по нестандартен начин. Така захвана разказа си младият учител по история – Николай Борисов. Той е поредния победител от месечната томбола на www.bukvarino.bg. Разгледахме производствената фабрика на „Лактима”, където се произвежда един типично български продукт – киселото мляко.
Същинската част на историческата обиколка започна от музей „Възраждане и Учредителното събрание”. Сградата, строена за конак, е станала свидетел на важни исторически събития от нашата история, включително и приемането на българската Конституция.

За нашето семейство музеят има и друго важно значение – прадядо ми Иван Стоянов е бил депутат в Учредителното събрание. Той е бил представител от Врачански окръг, а името му фигурира в общия списък на участвалите депутати.
Разгледахме и експозицията „Нова и най-нова история” и се запознахме с развитието на града и държавността в периода след Освобождението.

nikolay-borisov-3След „Възраждане и Учредителното събрание” и „Нова и най-нова история” дойде ред да разгледаме музей „Затвора”. Място, което е хубаво да се посещава само като музей. Разгледахме различните етапи на изграждане на затвора, а уредникът ни запозна с историите на известни личности като Васил Левски и Стефан Караджа, които са прекарали последните дни от живота си тук. Обстановката в музея е доста подтискаща, но все пак музеят е нетрадиционен и интересен за посетителите.
Един от последните обекти за деня беше впечатляващата църква в Арбанаси „Рождество Богородично”. Уникални стенописи, запазени няколко стотин години. Уредникът на музея подробно ни разказа и акцентира на нетипичните стенописи, които наистина са рядко срещани в християнското изкуство.

Посетихме и музей „Констанцалиева къща”, който е един от най-забележителните и представителни паметници на жилищната архитектура в Арбанаси.

Програмата за деня като че ли се беше изчерпала, но запознаването със старините продължаваше. Комплекс „Българка”, в който бяхме настанени, ни впечатли с автентичната и обновена къща, която е на около 350 г. Внушителните размери на арбанашките къщи говорят, че тук в миналото са живеели богати и развити хора, въпреки османското робство.
Следващият ден започна с посещение на църквата „Св. 40 мъченици”. За разлика от предния ден, когато обектите бяха свързани с Възраждането, сега акцентът пада върху Средновековната история.

 

Следва продължение…

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар