По стъпките на историческото пътешествие във Велико Търново (I част)

nikolay-borisov-2Историческото пътешествие в гр. Велико Търново започна по нестандартен начин. Така захвана разказа си младият учител по история – Николай Борисов. Той е поредния победител от месечната томбола на www.bukvarino.bg. Разгледахме производствената фабрика на „Лактима”, където се произвежда един типично български продукт – киселото мляко.
Същинската част на историческата обиколка започна от музей „Възраждане и Учредителното събрание”. Сградата, строена за конак, е станала свидетел на важни исторически събития от нашата история, включително и приемането на българската Конституция.

За нашето семейство музеят има и друго важно значение – прадядо ми Иван Стоянов е бил депутат в Учредителното събрание. Той е бил представител от Врачански окръг, а името му фигурира в общия списък на участвалите депутати.
Разгледахме и експозицията „Нова и най-нова история” и се запознахме с развитието на града и държавността в периода след Освобождението.

nikolay-borisov-3След „Възраждане и Учредителното събрание” и „Нова и най-нова история” дойде ред да разгледаме музей „Затвора”. Място, което е хубаво да се посещава само като музей. Разгледахме различните етапи на изграждане на затвора, а уредникът ни запозна с историите на известни личности като Васил Левски и Стефан Караджа, които са прекарали последните дни от живота си тук. Обстановката в музея е доста подтискаща, но все пак музеят е нетрадиционен и интересен за посетителите.
Един от последните обекти за деня беше впечатляващата църква в Арбанаси „Рождество Богородично”. Уникални стенописи, запазени няколко стотин години. Уредникът на музея подробно ни разказа и акцентира на нетипичните стенописи, които наистина са рядко срещани в християнското изкуство.

Посетихме и музей „Констанцалиева къща”, който е един от най-забележителните и представителни паметници на жилищната архитектура в Арбанаси.

Програмата за деня като че ли се беше изчерпала, но запознаването със старините продължаваше. Комплекс „Българка”, в който бяхме настанени, ни впечатли с автентичната и обновена къща, която е на около 350 г. Внушителните размери на арбанашките къщи говорят, че тук в миналото са живеели богати и развити хора, въпреки османското робство.
Следващият ден започна с посещение на църквата „Св. 40 мъченици”. За разлика от предния ден, когато обектите бяха свързани с Възраждането, сега акцентът пада върху Средновековната история.

 

Следва продължение…

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart