Голяма част от картите „Букварино” са свързани с Велико Търново (II част)

nikolay-borisov-4

Следващият ден започна с посещение на църквата „Св. 40 мъченици”. За разлика от предния ден, когато обектите бяха свързани с Възраждането, сега акцентът пада върху Средновековната история. Църквата „Св. 40 мъченици” е свързана с Второто българско царство и владетелите от тази епоха. Интерес представляват каменните колони с надписи на хан Омуртаг, хан Крум и цар Иван Асен ІІ. Усещането да си на мястото, където е погребан цар Калоян наистина е неописуемо.

След църквата „Св. 40 мъченици” разгледахме обстойно и крепостта „Царевец”. Подробна информация за етапите на изграждане и начина на живот в нея ни беше предоставена от професионален екскурзовод. Разгледахме и Патриаршията, влязохме в Балдуиновата кула, видяхме къде е бил царския дворец. Тук на 22 септември 1908 г. е обявена и българската независимост, като се демонстрира приемственост с българското величие от Средновековието. Наистина място, пазещо българския дух! Предстоеше ни посещението на още едно място, пресъздаващо средновековната история, този път по доста модерен начин. Мултимедийният посетителски център е подходящ както за деца, така и за възрастни.

 

nikolay-borisov-2Възстановките на фигурите на велики български владетели като цар Калоян и цар Иван Асен ІІ наистина карат посетителите да станат съпричастни и преживеят духа и величието на Българското средновековие. Вечерта наблюдавахме шоуто „Звук и светлина”, като то беше впечатляващ завършек на нашето пътешествие през Средновековието. В последния ден програмата предвиждаше посещение на Дряновския манастир и пещерата „Бачо Киро”. Мястото е наистина внушително както със своята природа, така и с историческите събития, свързани с Априлското въстание. Все още по сградата на храма могат да се видят дупките от престрелките, а мястото за преклонение пред загиналите е специално изградената костница. Разгледахме и пещерата, където са живели хора преди хиляди години. Природните образувания са наистина уникални и карат въображението да им придава различни форми.

 

Интересно беше, че голяма част от картите „Букварино” са свързани с Велико Търново и личностите, живяли и работили там. Кольо Фичето, построил първата сграда на конака и Учредителното събрание, както и много други емблематични сгради в Търново. Цар Калоян, цар Иван Асен ІІ, Васил Левски и Стефан Караджа, Стефан Стамболов, Патриарх Евтимий – все личности, свързали живота си по един или друг начин с наистина великото Търново. За няколко дни успяхме да посетим и да се запознаем с голяма част от богатото културно наследство на Велико Търново и региона. Градът, който е бил столица на Втората българска държава, впечатлява гостите си и в наши дни. Чувството да разкриваш и подреждаш части от пъзела, наречен българска история е наистина неповторимо. Това трябва да бъде целта на всеки посетител на Велико Търново – опознаването на културното наследство. Защото само културата може да ни легитимира като уникален народ в развиващия се глобален свят!

 

Благодарности и към екипа на „Сдружение Азбукари“, създатели на комплекта „Букварино“

 

Николай Борисов, учител по история, победител от месечната томбола на www.bukvarino.bg

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart