Голяма част от картите „Букварино” са свързани с Велико Търново (II част)

nikolay-borisov-4

Следващият ден започна с посещение на църквата „Св. 40 мъченици”. За разлика от предния ден, когато обектите бяха свързани с Възраждането, сега акцентът пада върху Средновековната история. Църквата „Св. 40 мъченици” е свързана с Второто българско царство и владетелите от тази епоха. Интерес представляват каменните колони с надписи на хан Омуртаг, хан Крум и цар Иван Асен ІІ. Усещането да си на мястото, където е погребан цар Калоян наистина е неописуемо.

След църквата „Св. 40 мъченици” разгледахме обстойно и крепостта „Царевец”. Подробна информация за етапите на изграждане и начина на живот в нея ни беше предоставена от професионален екскурзовод. Разгледахме и Патриаршията, влязохме в Балдуиновата кула, видяхме къде е бил царския дворец. Тук на 22 септември 1908 г. е обявена и българската независимост, като се демонстрира приемственост с българското величие от Средновековието. Наистина място, пазещо българския дух! Предстоеше ни посещението на още едно място, пресъздаващо средновековната история, този път по доста модерен начин. Мултимедийният посетителски център е подходящ както за деца, така и за възрастни.

 

nikolay-borisov-2Възстановките на фигурите на велики български владетели като цар Калоян и цар Иван Асен ІІ наистина карат посетителите да станат съпричастни и преживеят духа и величието на Българското средновековие. Вечерта наблюдавахме шоуто „Звук и светлина”, като то беше впечатляващ завършек на нашето пътешествие през Средновековието. В последния ден програмата предвиждаше посещение на Дряновския манастир и пещерата „Бачо Киро”. Мястото е наистина внушително както със своята природа, така и с историческите събития, свързани с Априлското въстание. Все още по сградата на храма могат да се видят дупките от престрелките, а мястото за преклонение пред загиналите е специално изградената костница. Разгледахме и пещерата, където са живели хора преди хиляди години. Природните образувания са наистина уникални и карат въображението да им придава различни форми.

 

Интересно беше, че голяма част от картите „Букварино” са свързани с Велико Търново и личностите, живяли и работили там. Кольо Фичето, построил първата сграда на конака и Учредителното събрание, както и много други емблематични сгради в Търново. Цар Калоян, цар Иван Асен ІІ, Васил Левски и Стефан Караджа, Стефан Стамболов, Патриарх Евтимий – все личности, свързали живота си по един или друг начин с наистина великото Търново. За няколко дни успяхме да посетим и да се запознаем с голяма част от богатото културно наследство на Велико Търново и региона. Градът, който е бил столица на Втората българска държава, впечатлява гостите си и в наши дни. Чувството да разкриваш и подреждаш части от пъзела, наречен българска история е наистина неповторимо. Това трябва да бъде целта на всеки посетител на Велико Търново – опознаването на културното наследство. Защото само културата може да ни легитимира като уникален народ в развиващия се глобален свят!

 

Благодарности и към екипа на „Сдружение Азбукари“, създатели на комплекта „Букварино“

 

Николай Борисов, учител по история, победител от месечната томбола на www.bukvarino.bg

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар