„Сдружение Азбукари“ зарадва деца от Враца с празнично хоро и „Букварино“

vratsa-horo„Сдружение Азбукари“ зарадва деца от Враца с празнично хоро и представяне на патриотичното игрознание „Букварино“. По този начин бе показано, че фолклорните традиции, съчетани с новите образователни практики са водещи за сближаване на поколенията и отстояването на родолюбивите каузи. Азбукари посетиха регионалната библиотека „Христо Ботев“, по покана на директора й Силвия Врачовска. Там децата от 3-ти „г“ клас от начално училище „Св. Софроний Врачански“ и класната им ръководителка Лилия Гешева, представиха рецитал по повод настъпващия национален празник 3-ти март и бяха закичени с мартеници.

От своя страна „Сдружение Азбукари“ зарадва малките ученици с образователната игра „Букварино“, която ще им бъде от полза в часовете по български език и история. Децата ще съставят думи благодарение на картите от комплекта. Върху тях освен букви от азбуката са изобразени националните ни герои, а повече за техния живот хлапетата могат да научат от книгата „Исторически лабиринт на познанието“, която е част от помагалото. То вече бе представено в редица градове – София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе, Белоградчик и др.

„Надяваме се да събудим интереса на децата към историята на България. В комплекта „Букварино“ ще открият и неподозираната истина за създаването и разпространението на родната азбука. Игрознанието намира място не само в училищната, детските градини, но и в семейната среда. Ще е от полза за децата и учителите да имаме възможност да го представим и в други региона нa страната, защото „Букварино“ е национална кауза на Азбукари, заяви Цвета Кирилова – председател на „Сдружение Азбукари“.

Членовете и симпатизантите на родолюбивата организация имаха възможност да посетят и НУ „Св. Софроний Врачански“, където директорът Антоанета Сиракова ги разведе и запозна със 108-годишната история на школото, както и с препис на „История славянобългарска“ и „Житие и страдания грешнаго Софрония“, направени от децата в училището.
Децата и служителите на библиотеката „Христо Ботев“ се включиха в инициативата на сдружението, да посрещнем българския празник 3-ти март по традиция с хоро. Всички заедно се хванаха за ръце, за да извият красиво Дунавско хоро.

vratsa-horo-2“Целта на инициативата е да покажем, че фолклорните традиции могат да бъдат водещи за сближаване на поколенията, да са културен мост за предаване на ценен опит, както и да насочат вниманието на обществото за навлизане на народните хора в процеса на обучение в училищата в цялата страна”, коментира Ивана Бочева, управляващ проекти и инициативи с българите в чужбина в „Сдружение Азбукари“.
От организацията напомнят, че националният празник 3-ти март е повод за нова родолюбива инициатива на Азбукари и съмишленици. На тази дата от 11.00 ч. в парк „Заимов“ в столицата ще се извие хоро, което ще покаже, че българският дух е жив. „Сдружение Азбукари“ ще направят това събитие с групата „Тъпани и Гайди“ и с децата от Националното училище по танцови изкуства.

Допълнителна информация за проектите и каузите на Азбукари можете да откриете наwww.azbukari.org.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар