„Сдружение Азбукари“ подкрепи шахматен турнир за купа „Средец“

chessТретият шахматен турнир за купа „Средец“ събра в столицата любители на играта от цялата страна. Той се проведе на 26 и 27 март и в него се включиха състезатели, които искат по подобрят своите игрови умения в конкурентна среда. 15-годишният софиянец Петър-Делян Шентов от отбор „Локомотив“- София  спечели голямото отличие – купа „Средец“ и парична награда от 1000 лв. “Целта на турнира е да се даде възможност на любителите на шаха да премeрят сили в реална игрова ситуация. Нашият спорт не е само за пред компютъра, а е необходим сблъсък на турнири.

Създаваме среда за практикуване на спорта, както от напреднали шахматисти, така и от начинаещи. Ще продължим да правим надпреварата всеки месец и се надяваме тя да се превърне в традиционна“, каза Васил Тончев, председател на комисията за детско-юношески шахмат към Българската федерация по шахмат. На 23 и 24 април предстои провеждането на следващия четвърти турнир. Таксата за участие е 20 лева, за учениците и пенсионерите над 60 години – 15 лева. Всички привърженици на шаха ще се съберат в столицата, в Бистро 53, квартал „Борово“, бул. България №53. Надпреварата бе подкрепена от „Сдружение Азбукари“, като участниците получиха комплекти „Букварино“ и детската карта „Обичай Родината“. Всички присъстващи получиха и млечно-кисели напитки осигурени от компания „Лактима“.

 

tsveta-20Ние от „Сдружение Азбукари“ се стремим да развиваме таланта на децата. Това ни накара да подкрепим тази спортна инициатива, която е от полза на подрастващото поколение и на всички, които искат да играят шахмат. Надяваме се този популярен по целия свят спорт да бъде застъпен и в училищната програма“, заяви Цвета Кирилова, председател на сдружението. Тя допълни, че от няколко години Азбукари апелират шахматът да навлезе българските училища, така както е в редица други държави. По думите й шахматната игра формира ценни качества и умения, които допринасят за цялостното изграждане и развитие на личността. Кирилова подчерта препоръката на Европейския парламент от преди няколко години – шахът да бъде включен в образователната програма на всички страни-членки на ЕС, сред които е и България.

 

Мнението на специалистите е, че чрез игровите ситуации в обучението децата стават по-критични мислители, по-успешно решават проблеми и проявяват увереност в процеса на вземане на решения.  „Не случайно по време на турнира за купа „Средец“ децата получиха награди, отново насочени към образованието и играта, заяви Яна Трендафилова, главен координатор на „Сдружение Азбукари“. „Букварино“ и детската карта „Обичай Родината“ са в полза на подрастващите чрез забавлението да натрупват знания за българската история, писмеността, за живота и делото на бележити личности от миналото на България, за природните забележителности. Всичко за иновативните учебни помагала на организацията можете да научите от електронния дом на сдружението – www.azbukari.org.

 

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар