„Сдружение Азбукари“ подкрепи шахматен турнир за купа „Средец“

chessТретият шахматен турнир за купа „Средец“ събра в столицата любители на играта от цялата страна. Той се проведе на 26 и 27 март и в него се включиха състезатели, които искат по подобрят своите игрови умения в конкурентна среда. 15-годишният софиянец Петър-Делян Шентов от отбор „Локомотив“- София  спечели голямото отличие – купа „Средец“ и парична награда от 1000 лв. “Целта на турнира е да се даде възможност на любителите на шаха да премeрят сили в реална игрова ситуация. Нашият спорт не е само за пред компютъра, а е необходим сблъсък на турнири.

Създаваме среда за практикуване на спорта, както от напреднали шахматисти, така и от начинаещи. Ще продължим да правим надпреварата всеки месец и се надяваме тя да се превърне в традиционна“, каза Васил Тончев, председател на комисията за детско-юношески шахмат към Българската федерация по шахмат. На 23 и 24 април предстои провеждането на следващия четвърти турнир. Таксата за участие е 20 лева, за учениците и пенсионерите над 60 години – 15 лева. Всички привърженици на шаха ще се съберат в столицата, в Бистро 53, квартал „Борово“, бул. България №53. Надпреварата бе подкрепена от „Сдружение Азбукари“, като участниците получиха комплекти „Букварино“ и детската карта „Обичай Родината“. Всички присъстващи получиха и млечно-кисели напитки осигурени от компания „Лактима“.

 

tsveta-20Ние от „Сдружение Азбукари“ се стремим да развиваме таланта на децата. Това ни накара да подкрепим тази спортна инициатива, която е от полза на подрастващото поколение и на всички, които искат да играят шахмат. Надяваме се този популярен по целия свят спорт да бъде застъпен и в училищната програма“, заяви Цвета Кирилова, председател на сдружението. Тя допълни, че от няколко години Азбукари апелират шахматът да навлезе българските училища, така както е в редица други държави. По думите й шахматната игра формира ценни качества и умения, които допринасят за цялостното изграждане и развитие на личността. Кирилова подчерта препоръката на Европейския парламент от преди няколко години – шахът да бъде включен в образователната програма на всички страни-членки на ЕС, сред които е и България.

 

Мнението на специалистите е, че чрез игровите ситуации в обучението децата стават по-критични мислители, по-успешно решават проблеми и проявяват увереност в процеса на вземане на решения.  „Не случайно по време на турнира за купа „Средец“ децата получиха награди, отново насочени към образованието и играта, заяви Яна Трендафилова, главен координатор на „Сдружение Азбукари“. „Букварино“ и детската карта „Обичай Родината“ са в полза на подрастващите чрез забавлението да натрупват знания за българската история, писмеността, за живота и делото на бележити личности от миналото на България, за природните забележителности. Всичко за иновативните учебни помагала на организацията можете да научите от електронния дом на сдружението – www.azbukari.org.

 

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart