„Сдружение Азбукари“ подкрепи шахматен турнир за купа „Средец“

chessТретият шахматен турнир за купа „Средец“ събра в столицата любители на играта от цялата страна. Той се проведе на 26 и 27 март и в него се включиха състезатели, които искат по подобрят своите игрови умения в конкурентна среда. 15-годишният софиянец Петър-Делян Шентов от отбор „Локомотив“- София  спечели голямото отличие – купа „Средец“ и парична награда от 1000 лв. “Целта на турнира е да се даде възможност на любителите на шаха да премeрят сили в реална игрова ситуация. Нашият спорт не е само за пред компютъра, а е необходим сблъсък на турнири.

Създаваме среда за практикуване на спорта, както от напреднали шахматисти, така и от начинаещи. Ще продължим да правим надпреварата всеки месец и се надяваме тя да се превърне в традиционна“, каза Васил Тончев, председател на комисията за детско-юношески шахмат към Българската федерация по шахмат. На 23 и 24 април предстои провеждането на следващия четвърти турнир. Таксата за участие е 20 лева, за учениците и пенсионерите над 60 години – 15 лева. Всички привърженици на шаха ще се съберат в столицата, в Бистро 53, квартал „Борово“, бул. България №53. Надпреварата бе подкрепена от „Сдружение Азбукари“, като участниците получиха комплекти „Букварино“ и детската карта „Обичай Родината“. Всички присъстващи получиха и млечно-кисели напитки осигурени от компания „Лактима“.

 

tsveta-20Ние от „Сдружение Азбукари“ се стремим да развиваме таланта на децата. Това ни накара да подкрепим тази спортна инициатива, която е от полза на подрастващото поколение и на всички, които искат да играят шахмат. Надяваме се този популярен по целия свят спорт да бъде застъпен и в училищната програма“, заяви Цвета Кирилова, председател на сдружението. Тя допълни, че от няколко години Азбукари апелират шахматът да навлезе българските училища, така както е в редица други държави. По думите й шахматната игра формира ценни качества и умения, които допринасят за цялостното изграждане и развитие на личността. Кирилова подчерта препоръката на Европейския парламент от преди няколко години – шахът да бъде включен в образователната програма на всички страни-членки на ЕС, сред които е и България.

 

Мнението на специалистите е, че чрез игровите ситуации в обучението децата стават по-критични мислители, по-успешно решават проблеми и проявяват увереност в процеса на вземане на решения.  „Не случайно по време на турнира за купа „Средец“ децата получиха награди, отново насочени към образованието и играта, заяви Яна Трендафилова, главен координатор на „Сдружение Азбукари“. „Букварино“ и детската карта „Обичай Родината“ са в полза на подрастващите чрез забавлението да натрупват знания за българската история, писмеността, за живота и делото на бележити личности от миналото на България, за природните забележителности. Всичко за иновативните учебни помагала на организацията можете да научите от електронния дом на сдружението – www.azbukari.org.

 

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар