„Сдружение Азбукари” и ученици от столични гимназии посетиха Централното митническо управление

Инициативата е по повод 135-годишнина от създаването на митниците

70 ученици от столични гимназии посетиха Централното митническо управление на Агенция Митници“ в деня на отворените врати по повод 135-годишнината на институцията. Те се запознаха с историята, функциите и структурата на митническата администрация, с дейностите по пътните такси и разрешителните режими, с работата на централната митническа лаборатория, както и с предизвикателствата пред митническите служители от две направления на „Митническо разследване и разузнаване“ – борба с наркотрафика и митнически мобилни групи.
Домакин на събитието беше главният секретар на Агенция „Митници“ Цветан Мадански, който запозна младите гости с историята на митническата администрация в новата българска държава, започваща на 7 юли 1879 г. „На тази дата, с Указ № 2 на княз Александър І Батенберг, непосредствено след формирането на правителство и назначаването на министър-председател, се учредяват митниците и митарствените пунктове“, каза Цветан Мадански и подчерта, че както в онзи далечен момент митниците се създават „за да запазят интересите на Княжеството“, така и в динамичното ни настояще те преди всичко защитават фиска на българската държава и на Европейския съюз. Главният секретар запозна гимназистите със спецификата на работата при осъществяването на тази цел през различните периоди в новата ни история. Той им представи настоящата структура на митническата администрация и организацията на работата в нея.
Пред гимназистите беше представена промяната в работата на българската митническа администрация преди и след членството на страната ни в Европейския съюз. Учениците проявиха любопитство към актуалните теми за разрешителните режими за българските тежкотоварни и леки превозни средства при движението им към съседни страни, както и за трети страни като Русия.
От година и половина митническата лаборатория вече изследва и вещества, за които има съмнение, че са наркотици или прекурсори. В лабораторията учениците участваха в тестове на злато, горива, алкохол и хранителни стоки за нуждите на тарифното класиране и във връзка с дейността на митническото разследване и разузнаване. Научиха и чрез какви способи митническите служители различават фалшиви от истински бандероли.
Особен акцент в деня на отворени врати беше срещата на гимназистите със служителите от „Митническо разследване и разузнаване“. Експерти от отдела за борба с наркотрафика и служители от митническите мобилни групи ги запознаха с основните тенденции в разпространението на наркотици и категорично посочиха синтетичните наркотици като най-страшната потенциална заплаха към здравето, а и живота на тийнейджърите. Учениците сами изпробваха оборудването на митническите мобилни групи и видяха в какви ситуации се използва то.
В деня на отворени врати на Агенция „Митници“ се включи и „Сдружение Азбукари“.

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart