„Сдружение Азбукари” и ученици от столични гимназии посетиха Централното митническо управление

Инициативата е по повод 135-годишнина от създаването на митниците

70 ученици от столични гимназии посетиха Централното митническо управление на Агенция Митници“ в деня на отворените врати по повод 135-годишнината на институцията. Те се запознаха с историята, функциите и структурата на митническата администрация, с дейностите по пътните такси и разрешителните режими, с работата на централната митническа лаборатория, както и с предизвикателствата пред митническите служители от две направления на „Митническо разследване и разузнаване“ – борба с наркотрафика и митнически мобилни групи.
Домакин на събитието беше главният секретар на Агенция „Митници“ Цветан Мадански, който запозна младите гости с историята на митническата администрация в новата българска държава, започваща на 7 юли 1879 г. „На тази дата, с Указ № 2 на княз Александър І Батенберг, непосредствено след формирането на правителство и назначаването на министър-председател, се учредяват митниците и митарствените пунктове“, каза Цветан Мадански и подчерта, че както в онзи далечен момент митниците се създават „за да запазят интересите на Княжеството“, така и в динамичното ни настояще те преди всичко защитават фиска на българската държава и на Европейския съюз. Главният секретар запозна гимназистите със спецификата на работата при осъществяването на тази цел през различните периоди в новата ни история. Той им представи настоящата структура на митническата администрация и организацията на работата в нея.
Пред гимназистите беше представена промяната в работата на българската митническа администрация преди и след членството на страната ни в Европейския съюз. Учениците проявиха любопитство към актуалните теми за разрешителните режими за българските тежкотоварни и леки превозни средства при движението им към съседни страни, както и за трети страни като Русия.
От година и половина митническата лаборатория вече изследва и вещества, за които има съмнение, че са наркотици или прекурсори. В лабораторията учениците участваха в тестове на злато, горива, алкохол и хранителни стоки за нуждите на тарифното класиране и във връзка с дейността на митническото разследване и разузнаване. Научиха и чрез какви способи митническите служители различават фалшиви от истински бандероли.
Особен акцент в деня на отворени врати беше срещата на гимназистите със служителите от „Митническо разследване и разузнаване“. Експерти от отдела за борба с наркотрафика и служители от митническите мобилни групи ги запознаха с основните тенденции в разпространението на наркотици и категорично посочиха синтетичните наркотици като най-страшната потенциална заплаха към здравето, а и живота на тийнейджърите. Учениците сами изпробваха оборудването на митническите мобилни групи и видяха в какви ситуации се използва то.
В деня на отворени врати на Агенция „Митници“ се включи и „Сдружение Азбукари“.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар