„Сдружение Азбукари” и ученици от столични гимназии посетиха Централното митническо управление

Инициативата е по повод 135-годишнина от създаването на митниците

70 ученици от столични гимназии посетиха Централното митническо управление на Агенция Митници“ в деня на отворените врати по повод 135-годишнината на институцията. Те се запознаха с историята, функциите и структурата на митническата администрация, с дейностите по пътните такси и разрешителните режими, с работата на централната митническа лаборатория, както и с предизвикателствата пред митническите служители от две направления на „Митническо разследване и разузнаване“ – борба с наркотрафика и митнически мобилни групи.
Домакин на събитието беше главният секретар на Агенция „Митници“ Цветан Мадански, който запозна младите гости с историята на митническата администрация в новата българска държава, започваща на 7 юли 1879 г. „На тази дата, с Указ № 2 на княз Александър І Батенберг, непосредствено след формирането на правителство и назначаването на министър-председател, се учредяват митниците и митарствените пунктове“, каза Цветан Мадански и подчерта, че както в онзи далечен момент митниците се създават „за да запазят интересите на Княжеството“, така и в динамичното ни настояще те преди всичко защитават фиска на българската държава и на Европейския съюз. Главният секретар запозна гимназистите със спецификата на работата при осъществяването на тази цел през различните периоди в новата ни история. Той им представи настоящата структура на митническата администрация и организацията на работата в нея.
Пред гимназистите беше представена промяната в работата на българската митническа администрация преди и след членството на страната ни в Европейския съюз. Учениците проявиха любопитство към актуалните теми за разрешителните режими за българските тежкотоварни и леки превозни средства при движението им към съседни страни, както и за трети страни като Русия.
От година и половина митническата лаборатория вече изследва и вещества, за които има съмнение, че са наркотици или прекурсори. В лабораторията учениците участваха в тестове на злато, горива, алкохол и хранителни стоки за нуждите на тарифното класиране и във връзка с дейността на митническото разследване и разузнаване. Научиха и чрез какви способи митническите служители различават фалшиви от истински бандероли.
Особен акцент в деня на отворени врати беше срещата на гимназистите със служителите от „Митническо разследване и разузнаване“. Експерти от отдела за борба с наркотрафика и служители от митническите мобилни групи ги запознаха с основните тенденции в разпространението на наркотици и категорично посочиха синтетичните наркотици като най-страшната потенциална заплаха към здравето, а и живота на тийнейджърите. Учениците сами изпробваха оборудването на митническите мобилни групи и видяха в какви ситуации се използва то.
В деня на отворени врати на Агенция „Митници“ се включи и „Сдружение Азбукари“.

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар