Подоходният критерий в закона за семейните помощи за деца е дискриминационен

tsveta-3000Висшите интереси на децата са първостепенно съображение във всички действия, предприети от обществени и частни институции за социално подпомагане, от съдилищата, административните и законодателните органи. Това гласи член 3 от Конвенцията на ООН за правата на детето.
Няма как да бъде иначе, защото децата са бъдещето на всяко едно общество и защитата на техния интерес би следвало да доминира над всичко останало. Именно заради това и в българската Конституция е записано, че децата и техните семейства се намират под особената закрила на държавата.

В изпълнение на тази повеля Народното събрание е приело Закона за семейните помощи за деца, който определя видовете помощи, техните размери и механизмите за отпускането им. Целта на закона е именно да гарантира конституционно предвиденото право на закрила, с което разполагат бременните жени и семействата, отглеждащи деца.

 

Дотук всичко звучи прекрасно и бихме приели, че държавата се е отнесла сериозно към този така важен за обществото ни въпрос. Според депутатите, обаче, далече не всички български семейства, които отглеждат деца, се нуждаят от държавна подкрепа. В нормативния акт е записано, че право на семейни помощи имат единствено и само семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода, определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година. Бързата справка показва, че всъщност към момента право на семейни помощи имат единствено лицата, които разполагат с по-малко от 400 лв. на месец.

 

Така например неомъжена бременна жена, която работи на пълен работен ден и се осигурява върху минималния размер на работната заплата, не би имала право на подкрепа от държавата. Средностатистическо четиричленно семейство, в което всеки един от двамата родители работи за около 800 лв. на месец, също не би могло да получава месечни помощи за деца. Като референтна база в това отношение може да се посочи изследването, проведено през септември 2016 г. от Института за синдикални и социални изследвания, според което едно такова семейство се нуждае от 2235 лв. на месец, за да посреща основните си разходи и да обгрижва своите деца.

 

Разделението на хората според техните доходи в Закона за семейните помощи за деца е очевидно и то не може да бъде наречено по друг начин освен „дискриминация“. Разумни аргументи за необходимостта от това неравенство не съществуват на фона на демографската катастрофа, пред която е изправена България. Държавата би следвало да подкрепя всяко семейство, което желае да създаде и да отглежда деца, още повече, че това е нейно конституционно и международно задължение. Ето защо отпадането на подоходния критерий като условие за получаване на семейна помощ би поправило съществуващата социална несправедливост и би предоставило възможност на всички български деца да получат подкрепа от държавата.

 

Становище на „Сдружение Азбукари“

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар