Добротворчество=„Сдружение Азбукари”, благодаря Ви

varvam-v-tebМиналата учебна година нашата директорка трескаво ми обясни за Националната кампания за социална интеграция „Вярвам в теб!“ на „Сдружение Азбукари” и основен дарител „Лактима“, които заедно ще открият в нашия град първата модерна детска площадка „Азбукари“, подходяща и за деца със специални образователни потребности в парк „Марно поле“. За популяризиране на кампанията трябваше да сътворим в училище спортен празник „Да играем заедно“.

С всички колеги и най-вече учителите по ФВС в училище празникът се реализира. В Деня на доброволчеството – 5 декември се събрахме на весел спортен празник с много деца и техните родители в салона на училището. Ние като домакини на събитието, открихме празника с прочит на приказка за доброто, написана от деца. Учениците в спортни екипи, създадени специално за събитието, участваха с хъс в игрите и заслужено получиха подаръци – млечно-кисел десерт „Балкан“ и айрян „Балкан“, подсигурени от „Лактима“ ЕАД, а Азбукарите зарадваха децата с образователна детска карта на България и забавни книжки. Всички бяха доволни. След края на празника се запознах лично с Цвета Кирилова и целия и всеотдаен екип. Говорихме надълго и широко за техните инициативи до момента и как с много желание и упоритост нещата се случват, въпреки многобройните спънки по пътя на реализирането им.

 

Проумях как всички заедно в екип работят усилено и с блясък в очите, никога не се отказват, и тази тяхна целеустременост ги води напред. Заразиха ме с оптимизъм и вяра,че добрите хора винаги успяват в каузите си! В края на годината, когато присъствах и на официалното откриване на площадката заедно с нашите деца от училище, видях и радостта в очите им и разбрах, че има патриоти, които милеят за всичко родно, и съумяват да трупат почитатели и да печелят сърцата на всички, които обичат България. Запознах се и с една голяма българка –Катя Минчева, която беше поканена да участва в откриването на площадката. С обич ми подари неин диск с български песни, които слушам и до днес. Цвета Кирилова Виждах и чувах смеха на децата, които се радваха на съоръженията създадени за тях, и разбрах, че си заслужава точно заради тях-бъдещето на България да не секват такива инициативи. „Сдружение Азбукари” ме спечелиха напълно като техен съмишленик.

 

bukvarino-3И до днес всяка сутрин си пия кафето в чашата на сдружението, подарена ми от тях, и всеки ден си повтарям думите на Цвета Кирилова – „Само истински българин и родолюбец, може да спаси България от схватката на злото”. Само такъв патриот като нея и екипа и могат да допринесат за благоденствието на нашата родина. Винаги съм знаела за себе си, че съм патриот, и никога няма да напусна България. Не съм се срамувала да кажа откъде съм, където и да съм пътувала, и в такива дни съм изпълнена с гордост, че съм родена точно тук и сега! Бях сигурна в „Азбукари”, че това, което направиха за моя роден град Велико Търново няма да е последно и тогава прочетох в сайта на сдружението за „Букварино“ – уникална патриотична игра. „Букварино“ е игра, предназначена за преподаване на правопис и правоговор за всякакви възрасти. Подходящо занимание е за летни и зимни лагери, ученически ваканции. Привлича със своята идея – да образова, да развлича, да възбужда сетивата и да сприятелява. Патриотичната игра се състои от 60 карти за игра.

 

Участниците ще редят мислите си с букви от българската азбука и изображения на велики личности от историята ни. Чрез игрите и ключовете на познанието, децата ще насърчават родителите и учителите си да общуват повече с тях. Прочетох и прекрасни новини от сайта на сдружението: http://azbukari.org/: „5000 броя от образователното помагало „Букварино“ тръгват абсолютно благотворително и безвъзмездно до българските дечица. Този жест го прави компания „Лактима“, на които сме много благодарни, защото без тяхната подкрепа този факт нямаше как да се случи. Разбира се, тяхната корпоративна социална отговорност подсказа не само на българските граждани, а и на представители от други бизнеси, че е редно да се подкрепят подобни кампании и каузи като нашата. В София и Велико Търново ще пристигнат първите бройки от „Букварино“.

 

Така децата и техните родители ще могат да се радват на образователната игра по време на празника на буквите – 24 май…“, заяви г-жа Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“. Феноменален замисъл и заразяващ продукт – предназначен за всички участници в образователния процес, който отново ме накара да се усмихвам, и като разбрах идеята им споделена ми отново от директорката Надя Владимирова. Следях с интерес всички събития свързани с играта и сайта, създаден специално за популяризиране на патриотичната игра: http://www.bukvarino.bg/. Всяко добро дело има замисъл и този път отново се изумих на креативността на екипа на Азбукари. Чрез разпространението на играта „Букварино” и събраните средства да се създаде образователната стая „Криативни мислители“ и то не къде да е, а в нашето любимо училище ОУ ”Димитър Благоев”!

 

kreativni misliteliЕто и официална извадка от сайта: „Креативни мислители“ е иновация в образователната система. Проектът цели да подобри условията на обучение на децата в среда, която да ги мотивира да разгърнат потенциала си. „Креативни мислители“ е наименованието на изцяло преобразен училищен кабинет, който ще даде възможност на децата и обучителите да разменят знание, съобразено с потребностите и интереса на децата от 1 до 7 клас. Домакин за успешното развитие на каузата е основно училище „Димитър Благоев“ в град Велико Търново, чието ръководство подкрепя инициативата. Целта на „Креативни мислители“ е да създаде изцяло нова атмосфера на обучение на децата, която да ги предразположи към новаторство и модерни практики, които все по-осезаемо ще бъдат застъпени в образователната система на страната в бъдеще. Мисленето и творчеството на децата ще бъде насърчено с правото на свободен избор на знание в уютна среда, която ще им даде и достъп използване на нови технологии.

 

„Креативни мислители“ е първата по рода си стая за модерно обучение на деца, където размяната на информация и познание ще бъде двупосочна, а срещата на учениците с лидери от различни области ще им даде предварителна насока за предимствата на бъдещите им професионални увлечения и намерения. „Креативни мислители“ ще осигури възможност за личностна изява и разкриване на качествата на всички деца, които в стандартния учебен процес не се разгръщат индивидуално. Основавайки се на принципа – всяка личност е уникална, ние залагаме на разнообразни дейности, които ще засилят интереса към училището като институция и ще повишат качеството на образователния процес. Браво!Това отекваше в главата ми всеки път щом чуех или прочетях за иновацията през лятото. Видях и първите снимки на дизайна на стаята –различен, неповторим и съвременен. Започнах работа, след отпуската, в началото на септември и естествено екипът на Азбукари, отговарящ за обновяване на стаята беше вече там и трескаво работеше, което означаваше,че проектът е постигнал целта си, и се работи по осъществяването му. С г-жа Владимирова с радост обсъдихме какво предстои и колко отговорно, ангажиращо и важно е ние да сме първите избрани в България да разполагаме с нещо толкова различно, нямащо аналог до сега.

 

Целият ни екип в училище говореше само за иновативната стая и как учениците ни с любопитство и желание ще имат приемуществото да бъдат първите учещи в такава стая! На 08.09. разбрах, че Цвета Кирилова и екипът и ще дойдат във Велико Търново да видят как вървят дейностите по проекта „Креативни мислители” до момента. Срещата с нея ме зарадва и тя искаше да разбере и нашето мнение като учители за случващото се. Нищо, че стаята още бе в начален етап на обновяване вече се виждаха промените в нея. Всички бяхме много развълнувани и изказахме личното си мнение. Искрено споделих,че в обновения кабинет ще имат равен достъп и деца със СОП, с които аз работя и се надявам следващата учебна година във всяко българско училище да има по една такава стая! „Азбукари” и до днес ме изумяват, заразяват и вдъхновяват с идеите си! Знам, че на 15.09.-първия учебен ден за тази учебна година, нашите ученици в ОУ ”Д.Благоев” ще прекрачат прага му и ще разберат колко приятно, различно и обновено е училището. А когато влязат и в час в иновативната стая да събират от плодовете на знанието, поднесено по невероятен начин, и провокирайки заложбите им ще ги променим да вършат добро,да бъдат патриоти и да следват мечтите си!

 

Благодаря ти, Цвета! Благодарим Ви, „Азбукари”!

 

Силвия Николаева, ресурсен учител в ОУ ”Димитър Благоев” – град Велико Търново

 

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар