По стъпките на историческата обиколка (II част)

marinovi-2В село Арбанаси бяхме любезно посрещнати в Етнографски комплекс „Българка“. Комплекса ни впечатли с автентичната и обновена къща, която е на около 350 г. Внушителните размери на арбанашките къщи говорят, че тук в миналото са живеели богати и развити хора, въпреки османското робство. След кратка почивка се отправихме към музей „Констанцалиева къща”, който е един от най-забележителните и представителни паметници на жилищната архитектура в Арбанаси.

Къщата е била притежание на големия арбанашки род Тафрили. Впоследствие е закупена от жителя на селището Атанас Констанцалията откъдето идва и името й. Констанцалиевата къща се намира в централната част на Арбанаси, в близост до известната Коконска чешма. Тя е двуетажна, построена на линията на улицата накъдето е обърната изцяло каменната и фасада. Солидни каменни зидове ограждат дворното и пространство. Констанцалиевата къща е в свидетелство за творческите качества на майсторите които са я изградили, високата култура и финансови възможности на стопаните й. Следващия ни ден започна с една приятна закуска приготвена ни от прекрасните ни домакини от Етнографски комплекс Българка.Така подкрепени и с нови сили се отправихме към нови изживявания из Старопрестолния град.

 

tzrkvaПървата ни спирка към нови знания беше посещението на църквата „Св. 40 мъченици”. Една невероятна църква носеща в себе си многовековна история. Църква построена по времето на цар Иван Асен II в чест на великата битка при Клокотница 9 март 1230 год. В църквата „Свети Четиридесет мъченици“ се намират едни от най-значителните старобългарски епиграфски паметници – Омуртаговата, Асеновата и граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум. Надписът на Асеновата колона е посветен на голямата победа на българите от 1230 г. при Клокотница. Изписана е в 13 реда на български език. На 22 септември 1908 г. в същата църква княз Фердинанд I обявява Независимостта на България. В черквата са погребани цар Калоян, цариците Анна Мария и Ирина, Свети Сава Сръбски, както и много други членове на царското семейство и българската аристокрация. Тленните останки на цар Калоян са тържествено препогребани в църквата на 19 април 2007 г. – 800 г. след неговата смърт.

 

Пътешествието ни из древната история не спираше до тук – обиколката ни продължи към една приказна църква „Св. Петър и Павел“. Една забележителна църква изографисана със прекрасни стенописи, останали да разказват историята на храма. В стенописната украса се забелязват три живописни слоя от XIII, XV и XVI в., като по ранните са със силно католическо влияние. В притвора на храма е запазен фрагмент от изображението на Шестия Вселенски събор, проведен в Константинопол през 680–681 г. По време на земетресението през 1913 г. църквата е силно повредена и е напълно реставрирана през 1981 г. Изключително интересните стенописи и архитектурата я правят един от забележителните български средновековни паметници.

 

Очаквайте продължение!

 

Първата част можете да прочетете ТУК

 

Семейство Маринови от Карлово, победители от месечната томбола на www.bukvarino.bg

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар