Неувяхващото цвете – благотворителността

BEBE2 BEBE3Конкретният повод да „гостуваме“ на Азбукарите е красивият нов детски кьт, който бе открит на 15 декември в парковото пространство на Националния исторически музей.

Тази инициатива ни срещна с Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“. Тя разказва за читателите ни защо благотворителността е неувяхващо цвете.

 

 

„Сдружение Азбукари“, духовната чистота, потребността да помагаш

Благотворителността е неувяхващо цвете. Всеки благороден жест, направен за конкретен човек или кауза, даряват щастие и дават смисъл. Възможностите за благотворителност (у нас и по света) са различни, важно е човекът, който е готов да стане благодетел, да е воден от вътрешната си чистота и потребност да помага. Като неправителствена организация, с дейност в обществена полза, „Сдружение Азбукари“ разчита и на гражданското съпричастие, и на социално отговорния бизнес. Екипът ни осъзнава, че у нас времената са трудни и обществото все по-малко заделя средства, за да насърчава кампании или каузи, но дори минималната подкрепа отново е израз на отговорност и разбиране на идеята да твориш благо. Смятаме, че благотворителността има широта на своето действие. Тя е култура и осмисля живота и съществуването ни. Тя може да бъде различна, анонимна или явна, въпросът е към кого и как е насочена, ние, Азбукарите, се радваме, че се правят все повече благотворителни кампании в подкрепа на нуждаещите се хора. Още по-щастливи ще бъдем, ако се създават по-гъвкави възможности за дарителство и те се интегрират в ежедневното поведение на организациите през цялата година.

 

Българският модел и чуждият опит

Силно развитата социална политика в повечето уредени европейски държави, а и не само, е усъвършенствала моделите на благотворителност. Чуждите модели не са недостъпни за нас. Големите компании, които са на българския пазар, внасят допълнителни щрихи в разнообразието на полето на дарителството. По-скоро е чудесно, когато организациите проявяват индивидуалност и въображение и не се подчиняват на еднообразни рамки. Да правиш добро, е култура и тя се възпитава от най-ранна детска възраст. Линията на това обучение трябва да бъде прокарвана в детските градини, в училищата, в университетите, в различните браншове. Обединението на хора в „Общност на доброто“, както ние нарекохме една от нашите инициативи за мащабна подкрепа от студентите на текущата ни кампания „Вярвам в теб!“, събира енергията в сноп и има удивителни възможности за развитие на добрите послания, застъпени в нея. Каузата на „Вярвам в теб!“ сега е да наберем средства от дарения и да изградим втората в България комбинирана обществена детска площадка, подходяща и за децата с увреждания в град Велико Търново. В тази посока са насочени всичките ни усилия в момента. Разчитаме на подкрепа на хората, които разбират значимостта на този проект, защото той инвестира сигурност и социална приемственост за всички деца в бъдещето.

 

Постигнатото досега

Работим активно върху публичността и информирането на обществото какво представлява кампанията и какви са предимствата на бъдещата площадка, която ще създадем в старопрестолния град. Точната информация и подробното разясняване гарантират разбиране и доверие у обществото. Паралелно с това ние разясняваме какво представляват процесите на социална интеграция, и че всички наши дела са с този център. Гордеем се, че изградихме първата в страната детска площадка, подходяща за децата с увреждания в Южния парк в София, направихме два поредни фестивала на социалната адаптация, в които се включиха повече от 1 000 участници, сред тях деца и възрастни с някакъв вид увреждане. Искаме да провокираме обществото да настрои на фина честота толерантността си. Щастливи сме, че на 15-и декември открихме още един нов, красив детски кът в парковото пространство на Националния исторически музей. Това е нашият коледен подарък за децата от столицата и страната. Искаме да оставяме видими неща след всяка наша стъпка, а това не може да се случва без подкрепата на бизнеса и гражданите. Дарението на площадката е в резултат на доброто ни сътрудничество с фирмата, изпълнител на първата площадка в Южния парк.

 

Актуалните проекти на „Сдружение Азбукари“

Набирайки средства за националната кампания „Вярвам в теб!“ за площадката в град Велико Търново, ние развиваме поредица от по-малки проекти. „Достьпно здраве“ е едно от направленията в националната кампания. Обединихме дерматолози от цялата страна, които извършват безвъзмездни прегледи на деца в неравностойно положение. Първите тридесет дечица, сред тях и жертви на насилие, бяха прегледани от д-р Радина Денкова. Децата получават продукти от водещи фирми за медицинска козметика и полезни здравни съвети.

 

Източникът на вдъхновение и удовлетворение

Бих била щастлива, ако нашето сдружение на млади граждани се превърне в светлина на подобрението и процъфтяването на иначе сложните процеси, свързани със социалното включване, толерантността и разбирането. За мен моята лична радост е на втори план. не зная защо съм устроена така. Допускам, че е грешка в софтуера..:) Важно е да сме хора и не само по Коледа, нова година, празнични дни. Животът е толкова красив и можем да го направим още по-приятен, когато не се изяждаме помежду си и разберем, че земното ни присъствие има друга мисия – да творим, да се обичаме и да помагаме.

 

Празничното послание към децата на България

Нека светът, в които живеем, става по-добър за децата ни, нека родителите им бъдат горди, че имат своето безценно продължение. Нека малчуганите получават най-съкровената грижа и внимание и да имат греещи от щастие личица. Весела Коледа и щастлива 2014 година от екипа на „Сдружение Азбукари“!

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар