Неувяхващото цвете – благотворителността

BEBE2 BEBE3Конкретният повод да „гостуваме“ на Азбукарите е красивият нов детски кьт, който бе открит на 15 декември в парковото пространство на Националния исторически музей.

Тази инициатива ни срещна с Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“. Тя разказва за читателите ни защо благотворителността е неувяхващо цвете.

 

 

„Сдружение Азбукари“, духовната чистота, потребността да помагаш

Благотворителността е неувяхващо цвете. Всеки благороден жест, направен за конкретен човек или кауза, даряват щастие и дават смисъл. Възможностите за благотворителност (у нас и по света) са различни, важно е човекът, който е готов да стане благодетел, да е воден от вътрешната си чистота и потребност да помага. Като неправителствена организация, с дейност в обществена полза, „Сдружение Азбукари“ разчита и на гражданското съпричастие, и на социално отговорния бизнес. Екипът ни осъзнава, че у нас времената са трудни и обществото все по-малко заделя средства, за да насърчава кампании или каузи, но дори минималната подкрепа отново е израз на отговорност и разбиране на идеята да твориш благо. Смятаме, че благотворителността има широта на своето действие. Тя е култура и осмисля живота и съществуването ни. Тя може да бъде различна, анонимна или явна, въпросът е към кого и как е насочена, ние, Азбукарите, се радваме, че се правят все повече благотворителни кампании в подкрепа на нуждаещите се хора. Още по-щастливи ще бъдем, ако се създават по-гъвкави възможности за дарителство и те се интегрират в ежедневното поведение на организациите през цялата година.

 

Българският модел и чуждият опит

Силно развитата социална политика в повечето уредени европейски държави, а и не само, е усъвършенствала моделите на благотворителност. Чуждите модели не са недостъпни за нас. Големите компании, които са на българския пазар, внасят допълнителни щрихи в разнообразието на полето на дарителството. По-скоро е чудесно, когато организациите проявяват индивидуалност и въображение и не се подчиняват на еднообразни рамки. Да правиш добро, е култура и тя се възпитава от най-ранна детска възраст. Линията на това обучение трябва да бъде прокарвана в детските градини, в училищата, в университетите, в различните браншове. Обединението на хора в „Общност на доброто“, както ние нарекохме една от нашите инициативи за мащабна подкрепа от студентите на текущата ни кампания „Вярвам в теб!“, събира енергията в сноп и има удивителни възможности за развитие на добрите послания, застъпени в нея. Каузата на „Вярвам в теб!“ сега е да наберем средства от дарения и да изградим втората в България комбинирана обществена детска площадка, подходяща и за децата с увреждания в град Велико Търново. В тази посока са насочени всичките ни усилия в момента. Разчитаме на подкрепа на хората, които разбират значимостта на този проект, защото той инвестира сигурност и социална приемственост за всички деца в бъдещето.

 

Постигнатото досега

Работим активно върху публичността и информирането на обществото какво представлява кампанията и какви са предимствата на бъдещата площадка, която ще създадем в старопрестолния град. Точната информация и подробното разясняване гарантират разбиране и доверие у обществото. Паралелно с това ние разясняваме какво представляват процесите на социална интеграция, и че всички наши дела са с този център. Гордеем се, че изградихме първата в страната детска площадка, подходяща за децата с увреждания в Южния парк в София, направихме два поредни фестивала на социалната адаптация, в които се включиха повече от 1 000 участници, сред тях деца и възрастни с някакъв вид увреждане. Искаме да провокираме обществото да настрои на фина честота толерантността си. Щастливи сме, че на 15-и декември открихме още един нов, красив детски кът в парковото пространство на Националния исторически музей. Това е нашият коледен подарък за децата от столицата и страната. Искаме да оставяме видими неща след всяка наша стъпка, а това не може да се случва без подкрепата на бизнеса и гражданите. Дарението на площадката е в резултат на доброто ни сътрудничество с фирмата, изпълнител на първата площадка в Южния парк.

 

Актуалните проекти на „Сдружение Азбукари“

Набирайки средства за националната кампания „Вярвам в теб!“ за площадката в град Велико Търново, ние развиваме поредица от по-малки проекти. „Достьпно здраве“ е едно от направленията в националната кампания. Обединихме дерматолози от цялата страна, които извършват безвъзмездни прегледи на деца в неравностойно положение. Първите тридесет дечица, сред тях и жертви на насилие, бяха прегледани от д-р Радина Денкова. Децата получават продукти от водещи фирми за медицинска козметика и полезни здравни съвети.

 

Източникът на вдъхновение и удовлетворение

Бих била щастлива, ако нашето сдружение на млади граждани се превърне в светлина на подобрението и процъфтяването на иначе сложните процеси, свързани със социалното включване, толерантността и разбирането. За мен моята лична радост е на втори план. не зная защо съм устроена така. Допускам, че е грешка в софтуера..:) Важно е да сме хора и не само по Коледа, нова година, празнични дни. Животът е толкова красив и можем да го направим още по-приятен, когато не се изяждаме помежду си и разберем, че земното ни присъствие има друга мисия – да творим, да се обичаме и да помагаме.

 

Празничното послание към децата на България

Нека светът, в които живеем, става по-добър за децата ни, нека родителите им бъдат горди, че имат своето безценно продължение. Нека малчуганите получават най-съкровената грижа и внимание и да имат греещи от щастие личица. Весела Коледа и щастлива 2014 година от екипа на „Сдружение Азбукари“!

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате