Йорданов ден

„Сдружение Азбукари“ съвместно с Детска кухня „Българче“ наградиха смелчаците, хвърлили се в студените води на езерото в Дружба, за да извадят кръста.

Поверието казва, че този от тях, който успее ще се радва цяла година на здраве, щастие и берекет. Началото на тази успешна година поставиха още днес Азбукарите и кухня „Българче“. Те нахраниха момчетата със специални обредни хлябове, омесени и приготвени от професионалните готвачи на Българче. За да се сгреят в студения януарски ден, плувците получиха и специално домашно червено вино.
„Възхищавам се на смелостта на тези мъже и на желанието им да продължат християнските традиции.“ – заяви председателят на Азбукарите Цвета Кирилова. Тя лично раздаде питите и виното на желаещите да извадят кръста от ледените води на езерото в Дружба.
Този ритуал е вече традиция за Азбукарите. Това е втора поредна година, в която те участват активно в спасяването на кръста в столицата. Делото им е вдъхновено от старата християнска традиция, според която на днешния ден се прави Велик водосвет. На него се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите.
Днешното събитие е част от Националната кампания на Азбукарите, наречена „Вярвам в теб“. Нейната крайна цел е изграждането на площадка адаптирана и за деца със специфични потребности. Такива в България липсват, с изключение на тази, която сдружението създаде благотворително за децата на столицата. Всеки, който се чувства съпричастен с проблемите на децата в неравностойно пложение може да помогне със средства, като преведе избрана от него сума по бнковата ни сметка: IBAN BG18FINV91505315574776 BIC FINVBGSF.

Още снимки от събитието ТУК

 

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart