Инициативите на “Азбукари” оставят белег в полза на децата

Нашият смисъл е да помагаме на повече хора, каза в предаването MAMA LIVE председателят на сдружението Цвета Кирилова

{flv}MAMA_LIVE{/flv}

Нашето сдружение е организация от граждани. Всичко, което правим е в полза на обществото и децата, каза в предаването MAMA LIVE председателят на Сдружение „Азбукари“ Цвета Кирилова. Ние сме хората, които оставаме тук и ще работим за промяната в условията на живот в страната ни, допълни тя.

 

„Идеята на „Азбукари“ е да създаваме практики, които да стават модел за подражание, да бъдем междинна станция между политическите партии и между това, от което се нуждае гражданското общество“, обясни председателят на сдружението.

Тя сподели, че не са малко хората, които търсят от сдружението решение на конкретен проблем. „Не помагаме на хора, които искат индивидуална помощ. Фокусът ни са общности и цели групи, а целта ни е след нас да остава конкретен резултат и белег в полза на децата и семействата“, обясни тя.

Кирилова изрази огромното си желание сдружението да се отзове на всеки зов за помощ, но обясни, че „ако дарим средства за конкретно дете, няма да можем да изпълним този проект, с който сме се заели“. „Възможността да помагаме на повече хора е нашето верую“, допълни тя.

Гостът на предаването MAMA LIVE акцентира на това, че всичко зависи от нас – гражданите. „Ако ние не се обединим и не си вярваме, нещата няма как да се случват. Политиците не са марсианци, те са хора, с които сме учили, работили и живяли. Гражданските организации трябва да станат много по-активни и да изискват максимална резултатност от тях“, категорична е Кирилова.

„Няма как да живеем във времена на тотален социализъм и да очакваме, че държавата трябва да удовлетворява всички нужди на обществото“, коментира по повод недоволството на гражданите. По думите й е крайно време да повярваме, че ние сме гражданско общество и не на всяка цена някой трябва да ни дундурка.

Кирилова вярва в ролята на държавата като фактор, помагащ със своите социални пера и възможности на майките, за да получават те достойно възнаграждение като хора, които отглеждат децата. Но смята, че е неуместно да хвърляме вината конкретно към някого. И че проблемът е и у нас като граждани за това, че не сме били достатъчно придирчиви да изискваме от политиците.

„Гласувайки доверие на политиците, трябва да очакваме изпълнението на поетите ангажименти. Когато няма изпълнение избираме следващите, на които вярваме. Ако не сме направили верния избор, тогава нещата не се получават“, коментира Кирилова.

Икономическата криза, която е завладяла Европа и България, оказва неблагоприятно влияние върху живота на българските семейства. Има нетолерантно взаимоотношение в обществото един към друг, причина за което гостенката вижда в историческата обусловеност.

„Ние сме хора, които сме живяли под различен вид ограничения. Няма как общество, което е живяло в безкрайно много ограничения, да стане общество на отвореността. Ние трябва да повярваме, че сме абсолютно свободни и да се очистим от предрасъдъците“, категорична е Кирилова.

За инициативите на Сдружение „Азбукари“

На 01 и 02 юни предстои провеждането на втория фестивал „Вярвам в теб!“, обединяващ деца със специални потребности. „Целта е да прекършим традиционния модел, че децата със специфични потребности трябва да живеят в сегрегация. Даваме им възможност да покажат дарбата си (чрез пеене, танци, театрална изява)“, обясни Кирилова.

Много организации и фондации са свикнали да правят благотворителност като подарят пакет храна. Ние сме против това. Това, че ще зарадваме детето за час, не означава, че променяме живота му за напред. Нашите инициативи са различни.

„Вторият ни проект е свързан с идеята да създадем интегрирана детска площадка за игра и обучение, на която децата да се обучават чрез уреди да смятат, да учат азбуката, да различават цветове. Идеята е да ги интегрираме в процес на взаимопомощ – по-големите деца да обучават по-малките“, информира Кирилова. Площадката, която ще бъде изградена изцяло с финансовите дарения на фондации, ще бъде открита на 01 юни в „Южния парк“.

Източник: ® Livenews.bg / Мария Иванова

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart