Второто семейство на „Букварино” премина през различните времеви епохи (II ЧАСТ)

2-razkazЦялата вътрешност на църквата е покрита със зография, изпълнението на която е станало на етапи – 1597 г., 1632 г., 1638 г., 1643 г., 1649 г., 1681 г. В рамките на тези близо девет десетилетия възниква уникален стенописен ансамбъл, който няма равен в българските земи. Особено силно усещане внуши на Краси, сцената “Суетният живот в лъжовния свят” или Колелото на живота. Храмът “Рождество Христово” е част от комплекс, който е бил резиденция от която се е осъществявало управлението на най-голямата митрополия на Балканския полуостров – Търновската.

Семейството на „Букварино“ посети и музея “Констанцалиева къща“, която е един от най-представителните паметници на жилищната архитектура в с. Арбанаси. Къщата е била притежание на големия арбанашки род Тафрили. Впоследствие е закупена от жителя на селището Атанас Констанцалията откъдето идва и името й. Констанцалиевата къща се намира в централната част на Арбанаси, в близост до известната Коконска чешма.

 

Тя е двуетажна, построена на линията на улицата накъдето е обърната изцяло каменната и фасада. Солидни каменни зидове ограждат дворното и пространство. Констанцалиевата къща е великолепно свидетелство за творческите качества на майсторите които са я изградили, високата култура и финансови възможности на стопаните й. В нея победителите от играта на “Букварино“ разгледаха експозиция представяща бита на арбанашките жители от XIX век. Поредната изненада която получи семейството на Красимира бе емоцията и изживяването да бъдат част от Летен Оперен Фестивал “Сцена на Вековете“ на крепостта “Царевец“, където наблюдаваха операта „Борислав“. Това е първата българска историческа опера по повестта на Иван Вазов и музика на маестро Георги Атанасов. Произведението се качва отново на сцена след повече от 100 години, след като композиторът го създава.

 

paterova-bukvarino-30Зад амбициозния проект стои директорът на Софийска опера акад. Пламен Карталов. Фестивалът беше официално открит от министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на град Велико Търново – инж. Даниел Панов. След края на операта, семейството наблюдава единственият по рода си в България, Аудио-Визуален спектакъл „Звук и светлина“. Драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказаха славната и трагична история на Второто Българско Царство (1185 – 1393 г.). Спектакълът е една уникална атракция и част от магията на Царевград. Първото шоу е поставено през 1985 г. в чест на 800-та годишнина от въстанието на братята Асен и Петър. Стотиците цветни светлини, трите лазерни лъча, представят моменти от българската история, битките срещу османските орди, годините на турското иго, революционното движение и Освобождението. Преминавайки през различните времеви епохи от съществуването на величественият Търновград, приключи първият ден от пътешествието на семейството на „Букварино“.

 

Следва продължение…

 

Първата част от разказа можете да прочетете ТУК

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"