Второто семейство на „Букварино” премина през различните времеви епохи (II ЧАСТ)

2-razkazЦялата вътрешност на църквата е покрита със зография, изпълнението на която е станало на етапи – 1597 г., 1632 г., 1638 г., 1643 г., 1649 г., 1681 г. В рамките на тези близо девет десетилетия възниква уникален стенописен ансамбъл, който няма равен в българските земи. Особено силно усещане внуши на Краси, сцената “Суетният живот в лъжовния свят” или Колелото на живота. Храмът “Рождество Христово” е част от комплекс, който е бил резиденция от която се е осъществявало управлението на най-голямата митрополия на Балканския полуостров – Търновската.

Семейството на „Букварино“ посети и музея “Констанцалиева къща“, която е един от най-представителните паметници на жилищната архитектура в с. Арбанаси. Къщата е била притежание на големия арбанашки род Тафрили. Впоследствие е закупена от жителя на селището Атанас Констанцалията откъдето идва и името й. Констанцалиевата къща се намира в централната част на Арбанаси, в близост до известната Коконска чешма.

 

Тя е двуетажна, построена на линията на улицата накъдето е обърната изцяло каменната и фасада. Солидни каменни зидове ограждат дворното и пространство. Констанцалиевата къща е великолепно свидетелство за творческите качества на майсторите които са я изградили, високата култура и финансови възможности на стопаните й. В нея победителите от играта на “Букварино“ разгледаха експозиция представяща бита на арбанашките жители от XIX век. Поредната изненада която получи семейството на Красимира бе емоцията и изживяването да бъдат част от Летен Оперен Фестивал “Сцена на Вековете“ на крепостта “Царевец“, където наблюдаваха операта „Борислав“. Това е първата българска историческа опера по повестта на Иван Вазов и музика на маестро Георги Атанасов. Произведението се качва отново на сцена след повече от 100 години, след като композиторът го създава.

 

paterova-bukvarino-30Зад амбициозния проект стои директорът на Софийска опера акад. Пламен Карталов. Фестивалът беше официално открит от министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на град Велико Търново – инж. Даниел Панов. След края на операта, семейството наблюдава единственият по рода си в България, Аудио-Визуален спектакъл „Звук и светлина“. Драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказаха славната и трагична история на Второто Българско Царство (1185 – 1393 г.). Спектакълът е една уникална атракция и част от магията на Царевград. Първото шоу е поставено през 1985 г. в чест на 800-та годишнина от въстанието на братята Асен и Петър. Стотиците цветни светлини, трите лазерни лъча, представят моменти от българската история, битките срещу османските орди, годините на турското иго, революционното движение и Освобождението. Преминавайки през различните времеви епохи от съществуването на величественият Търновград, приключи първият ден от пътешествието на семейството на „Букварино“.

 

Следва продължение…

 

Първата част от разказа можете да прочетете ТУК

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart