Над 300 деца приканиха българите по света да се хванат на празнично хоро за 3 март

horo-2Над 300 деца станаха първите посланици на инициативата „ХорА на Бога мили“, която призовава българите по света да се хванат на празнично хоро по повод националния празник на България. За първи път учениците от 1 до 7 клас от столичното 122 ОУ “Николай Лилиев” се хванаха за ръце заедно с учителите си в двора на учебното заведение, за да подкрепят идеята на „Сдружение Азбукари“ и център „ДоброДея“, посветена на 3-ти март.

Събитието на състоя на международния ден на доброто – 17-ти февруари. Целта на организаторите е да мотивират по-голям интерес към българските традиции и честването на националните ни празници. Децата признаха, че са щастливи, че тяхното училище подкрепя инициативата и допълниха, че за първи път се хващат на хоро в двора на учебното заведение. Със задоволство и усмивки те си пожелаха при тях хорото да стане традиция. „Надяваме се все по-често да се организират родолюбиви инициативи“, каза в приветствието си към децата, учителите и родители Стоилка Костова, директор на 122 ОУ. По думите й България има красиви традиции и затова е повече от удоволствие всички ние да ги познаваме. Тя похвали работата на Азбукари, като изтъкна, че и в тяхното училище са пристигнали благотворителните образователни комплекти „Букварино“ и детската карта на България „Обичай, Родината“. „Това хоро ще се разнесе като мощна вибрация из цялата страна и е повод да обединим още много инициативни деца и родители в цяла България и по света.

 

Ние знаем, че извън Родината живеят повече от 20 милиона българи. Представете си, ако всички тези българи и техните дечица се хванат за ръце и заедно извием нашето, българско хоро, което е останало неповторимо от древността за нас, за да поддържаме духа си здрав, жив и да бъдем усмихнати. Вие сте изключително талантливи и красиви. Ние можем да покажем много на света, защото сме истински българи“, каза Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“. От своя старана Елица Димова от център „ДоброДея“ заяви: „Да запазим нашите традиции и това хоро да обиколи като едно здраво въже за 24 часа за 3 март цялата земя, защото сигурно знаете, че там където има българи, там също се намира България.

 

horo-4Затова хванати за хорото всички ние да можем да покажем, че сме единни, че сме здрав народ, който може и ще продължи да съществува и да има своето бъдеще, а Вие сте тези, които ще продължите тази традиция.“ „Децата се справиха отлично и сме щастливи, че сме съпричастни с тази проява, която е символ на българщината и националното обединение“, каза Мария Маноилова от компания „Лактима Балкан“, която почерпи участниците в хорото с млечно-кисели напитки. В столицата “Сдружение Азбукари” и център „ДоброДея“ канят съмишлениците си да се хванат на хоро и да отбележат празника подобаващо. Празничното хоро ще се извие на 3-ти март, в парка „Заимов“, от 11:00 часа около фонтана. До тогава всички българи в страната и по света са призовани от организаторите да изпращат на Фейсбук страницата „ХорА на бога мили“ видеоклипове на хората, посветени на инициативата.

 

Видео от събитието можете да видите ТУК

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"