Хляб от любов

„Научили сме се да виждаме в хляба начин за създаване на общност между хората – ароматът на споделения хляб няма равен на себе си.“ – Антоан дьо Сент-Екзюпери


За да докажат колко истина има в думите на Екзюпери екипът на „Сдружение Азбукари“ и Детска кухня „Българче“ гостуваха в Дома за деца, лишени от родителска грижа в кв. Драгалевци. Професионални готвачи демонстрираха пред малките палавници тънкостите в приготвянето на вкусни питки. В омесването на тестото участваха и самите дечица, пременени като малки готвачи. Те показаха завидна фантазия и създадоха малки хлебчета, досущ като любимите им приказни герои. Сред тях бяха Хитрата Лисица, Зайо Байо, Житената питка. Уважиха и зимата с малки питки във формата на елхичка и снежен човек. Инициативата бе наречена „Хляб от любов“ и освен, че беше много вкусна, беше и изключително забавна. Оказа се, че в дома има скрити таланти, които само чакаха готвачите от Детска кухня „Българче“ и „Сдружение Азбукари“ да разопаковат продуктите и се заеха с работа. Всяко детенце си бе взело за свой помощник, човек от екипа на Азбукарите. Освен, че придобиха нови умения, дечицата научиха и притча за хляба, разказана им от председателя на организацията Цвета Кирилова. Освен това, тя ги запозна и с българския обичай „Наричане на хляба“, според който още, докато омесва тестото, човек трябва да има само положителни мисли за здраве, успехи и благоденствие. „Този тип занимания социализират много децата, а една от нашите основни мисии е именно да покажем, че в играта и в общите дейности се зараждат истинските приятелства. Децата се отпускат и отварят сърчицата си за нови предизвикателства. Хлябът, освен това има силата да сплотява, да обединява, да дава надежда. Неговото ухание е събирало хората от най-древни времена и ги е карало да сядат заедно около трапезата, да заздравят връзката по между си и да се почувстват като едно цяло“, каза за събитието председателят на „Сдружение Азбукари“ г-жа Цвета Кирилова.
Един от майстор-готвачите, баба Тони, пък увлече децата в историята за Житената питка. Тя ги научи, че хлябът не просто храна, а любов.
И докато очакваха вкусните им творения да се изпекат, малките герои и техните гости се впуснаха в танци и песни. После заслужено и лакомо, всички заедно, излапаха още топлата погача, излязла от златните ръце на баба Тони и леля Ваня.
Това е поредната инициатива на Азбукарите, с която се опитват по нестандартен начин да разширят кръгозора и познанията на децата, така че утре те сами да могат да се справят в някои житейски ситуации. „Нищо чудно някое от същите тези деца един ден да стане някой от най-добрите кулинари в страната.“, вярват от специалистите от Детска кухня „Българче“.
Инициативата „Хляб от любов“ е част от Националната кампания за социална интеграция „Вярвам в теб!“. Каузата й е набиране на средства за изграждане на обществена детска площадка за игра и обучение, подходяща и за деца с увреждания в град Велико Търново. „Сдружение Азбукари“ призовава всеки съмишленик да стане част от благородната инициатива.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар