Хляб от любов

„Научили сме се да виждаме в хляба начин за създаване на общност между хората – ароматът на споделения хляб няма равен на себе си.“ – Антоан дьо Сент-Екзюпери


За да докажат колко истина има в думите на Екзюпери екипът на „Сдружение Азбукари“ и Детска кухня „Българче“ гостуваха в Дома за деца, лишени от родителска грижа в кв. Драгалевци. Професионални готвачи демонстрираха пред малките палавници тънкостите в приготвянето на вкусни питки. В омесването на тестото участваха и самите дечица, пременени като малки готвачи. Те показаха завидна фантазия и създадоха малки хлебчета, досущ като любимите им приказни герои. Сред тях бяха Хитрата Лисица, Зайо Байо, Житената питка. Уважиха и зимата с малки питки във формата на елхичка и снежен човек. Инициативата бе наречена „Хляб от любов“ и освен, че беше много вкусна, беше и изключително забавна. Оказа се, че в дома има скрити таланти, които само чакаха готвачите от Детска кухня „Българче“ и „Сдружение Азбукари“ да разопаковат продуктите и се заеха с работа. Всяко детенце си бе взело за свой помощник, човек от екипа на Азбукарите. Освен, че придобиха нови умения, дечицата научиха и притча за хляба, разказана им от председателя на организацията Цвета Кирилова. Освен това, тя ги запозна и с българския обичай „Наричане на хляба“, според който още, докато омесва тестото, човек трябва да има само положителни мисли за здраве, успехи и благоденствие. „Този тип занимания социализират много децата, а една от нашите основни мисии е именно да покажем, че в играта и в общите дейности се зараждат истинските приятелства. Децата се отпускат и отварят сърчицата си за нови предизвикателства. Хлябът, освен това има силата да сплотява, да обединява, да дава надежда. Неговото ухание е събирало хората от най-древни времена и ги е карало да сядат заедно около трапезата, да заздравят връзката по между си и да се почувстват като едно цяло“, каза за събитието председателят на „Сдружение Азбукари“ г-жа Цвета Кирилова.
Един от майстор-готвачите, баба Тони, пък увлече децата в историята за Житената питка. Тя ги научи, че хлябът не просто храна, а любов.
И докато очакваха вкусните им творения да се изпекат, малките герои и техните гости се впуснаха в танци и песни. После заслужено и лакомо, всички заедно, излапаха още топлата погача, излязла от златните ръце на баба Тони и леля Ваня.
Това е поредната инициатива на Азбукарите, с която се опитват по нестандартен начин да разширят кръгозора и познанията на децата, така че утре те сами да могат да се справят в някои житейски ситуации. „Нищо чудно някое от същите тези деца един ден да стане някой от най-добрите кулинари в страната.“, вярват от специалистите от Детска кухня „Българче“.
Инициативата „Хляб от любов“ е част от Националната кампания за социална интеграция „Вярвам в теб!“. Каузата й е набиране на средства за изграждане на обществена детска площадка за игра и обучение, подходяща и за деца с увреждания в град Велико Търново. „Сдружение Азбукари“ призовава всеки съмишленик да стане част от благородната инициатива.

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart