„Букварино“ и „Коледна работилница“ (III част)

tarnovo-2Част от следобеда прекарахме в организираната в Община Велико Търново „Коледна работилница“, където децата сътвориха коледна картичка и украса. Улицата на занаятите или т.нар. „Самаводска чаршия“ беше следващото място от историческата ни разходка, но денят за нас още не беше приключил. Следващата ни спирка от Историческото ни пътешествие организирано от домакинята ни Деси Коема беше обиколка из АМР „Царевец“.

Там се пренесохме векове назад в българската история, а разказаните му история и легенди накараха сина ни да остане впечатлен от крепостта. Разказите за царе и битки развълнувха детското сърце за величието на Българската държава през вековете. Историята за залавянето на император Балдуин и затварянето му в кула, която по късно носи неговото име. Сина ни Михаил беше впечатлен от „Двореца на българските царе“. Времето неусетно течеше, и вече с обогатени исторически знания, се отправихме към музея на восъчните фигури “Царевград Търнов“.

 

Там разгледахме различните социални слоеве в средновековното българско общество – владетели, духовенство, болярска и войнска прослойка, занаятчии. Всичко беше разказано с лекота и разбираемо за най – малките, които бяха пленени от величието на показаните царе, оръжия и занаяти. Така неусетно мина следобеда, но нас ни очакваха още изненади. С огромно вълнение всички очаквахме аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов-звук и светлина“. Лазери и църковни камбани, разноцветни светлини и драматична музика, събрани в едно, разказаха славната и трагична история на Второто Българско Царство (1185 – 1393 г.). Тази гледка може да достигне до сърцата на всички и да ни накара да се гордеем с история ни и да ни направи горди българи. Така неусетно дойде края на нашето историческо пътешествие.

 

Преди да поемем пътя към дома решихме да покажем на децата така величествения Паметник Асеневци – посветен на царете Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II. Мечът, около който са разположени четиримата Асеневци, символизира мощта и възхода на средновековна България. Така завърши за нас пътешествието ни в старопрестолния град Велико Търново. Изказваме огромна благодарност на „Сдружение Азбукари“ и компания “Лактима“, госпожа Десислав Коева, че благодарение на тях успяхме да се потопим в епохата на Второ българско царство, Средновековие и Възраждане. Изказваме своята благодарност и на гостоприемните ни домакини от Етнографски комплекс „Българка“. Пожелаваме успехи във всяко едно тяхно начинание и да продължават да носят българското и българския дух в сърцата си.

 

Първата част можете да прочетете ТУК

 

Втората част можете да прочетете ТУК

 

Семейство Маринови от Карлово, победители от месечната томбола на www.bukvarino.bg

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart