Второ семейство на пътешествие с „Букварино” (I ЧАСТ)

paterovaКрасимира Патерова и нейното семейството пристигнаха в старопрестолен Търновград в очакване да започне тяхното историческото пътешествие – “По стъпките на българската история“, наградата за месец юли от играта на „Букварино“, осигурена от компания “Лактима“. Семейството беше любезно посрещнато в завода на “Лактима“ от производственият директор Стоян Стоянов, който им показа в детайли процеса на производство на кисело мляко и млечни напитки. От момента на постъпването на прясното мляко, обработката, преминаването през поточната линия до напускането на завода, за да достигне до крайния потребител.

Семейството получи  уникалната възможност да вкуси айрян “Балкан“, директно от производствената линията.

След което Красимира и нейните роднини посетиха и административната сграда на компания “Лактима“, където в конферентната зала имаха възможност да опитат всички продукти с марката “Балкан“ – млечни напитки, безалкохолни напитки, студен чай и ни разказаха за прекрасния момент на изненада и щастие от получената награда от играта на „Букварино“.

След сладкодумен разговор, семейството се отправи към архитектурно-музеен резерват Арбанаси.

paterova-bukvarinoНай-ранните сведения за съществуването на Арбанаси са от края на XV – началото на XVI век. През този период селището е било владение на висши сановници в Османската империя. В годините след 1541 г. то става собственост на великия везир на империята – Рустем паша. Срещу задължението да охраняват близкия проход, жителите му са освободени от доставки за армията и редица данъци, живеещи в селището християни имат редица привилегии.

Узаконените привилегии превръщат Арбанаси в примамливо място за живеене. В селището е живеело население с албански, български, гръцки и влашки произход, а обединяващия го фактор е източноправославното му вероизповедание. В селището живеели и представители на фамилии, чийто корени са от средите на балканската и византийска средновековна аристокрация. Сред тях се открояват имената на Трендафил Кантакузин, Братияно, Гьоргяки Филипеско, Бранковани и др. От рода на изселилия се от Арбанаси Полихрон произхождат народните благодетели Евлоги и Христо Георгиеви. Оттук водят началото си фамилиите Паница и Тафрили, родовете Хаджикостови, Ламбринови, Кандиларови, Русевич, Чокан, Чамурови, Лечеви, Брешови. Двама видни революционни дейци от епохата на Възраждането са родени в Арбанаси – Тома Кърджиев и Иларион Драгостинов.
Съществен фактор даващ отражение върху общия просперитет на Арбанаси било образованието и организацията на учебното дело и ролята Църквата.

От средата на XVI в. до края на XVIII в. в Арбанаси били издигнати, многократно разширявани и стинописани 7 храма: “Рождество Христово”, “Св. архангели Михаил и Гавраил”, “Св. Димитър”, “Св. Георги”, “Св. Атанасий”, “Св. Никола”, “Св. Богородица”.
В с. Арбанаси, семейството на Красимира, бе настанено в Етнографски комплекс „Българка“, или така наречената къща Бранковани, която е една от най-забележителните къщи в селото. Етнографски комплекс ”Българка” се намира в непосредствена близост до църквата  „Рождество Христово“ и музей „Констанцалиева къща“. През 350-годишната си история е имала за собственици много заможни и знатни хора, сред които и румънския княз Константин Бранковани (1688-1714 г.). След потушаване на жестокото Чипровско въстание, именно той приютява голяма група български бежанци във владенията си в Румъния. През вековете тази сграда е била училище, болница за деца, приютявала е монаси от Атонския манастир и бунтовници по време на въстанията. В стила на монументалната и неповторима възрожденска архитектура от 17 век, двуетажната къщата представлява своеобразна крепост. Масивните и дувари силно контрастират с просторната китна градина и обширен двор, а таваните и вратите са богато украсени с дърворезба.

 

След кратък отдих в прекрасната градина на комплекса и игра на “Букварино“, семейството на Красимира се отправи на историческа разходка и опознаване на значимите музейните обекти в Арбанаси, първият от които беше Църквата „Рождество Христово“.

 

Следва продължение…

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар