Близо 400 деца казаха в един глас – „Аз съм българче!“ на старта на инициативата „Чиста и свята“

chistaС посланията „За чиста и свята Република“ и „Патриот е – душа дава“ започна каузата за възраждане интереса на децата към живота и делото на националните герои в българската история. По повод 24 май – ден на българската писменост и култура, близо 400 деца от столичното 122 основно училище „Николай Лилиев“ получиха цветни постери с образите на Васил Левски и Христо Ботев.

Инициативата на „Сдружение Азбукари“ и фондация „Марешки“ ще обхване 780 български училища в рамките на 1 месец, където свещените за българската памет ликове ще заемат мястото на остарелите черно-бели портрети. Изображенията на Апостола на Свободата – Васил Левски и на поета и революционер – Христо Ботев са художествена интерпретация на творбите на скулптора Ставри Калинов и аниматора Георги Врабчев. Каузата „Чиста и свята“ цели да насърчи учениците да уважават историческото минало на България, което трасира пътя на настоящето.

„Истинската свобода е знанието“, постави акцент в приветствието си към децата Веселин Марешки. Той посочи, че образованите млади са бъдещето на България, които неведнъж са показвали на света своите постижения и успехи. „Днес, когато сме физически свободни, не бива да допускаме да бъдем затворници на незнанието и липсата на образование“, каза още той и призова децата да поглеждат винаги образите на героите, за да им дават стимул да бъдат горди със своята национална идентичност.

 

tsveta-levski-2 2„Щастливи сме, че започнахме това вдъхновяващо начинание. Искаме да бъдем опора на децата и учителите и да ги насърчим заедно да направим крачка към възстановяване на ценностите в българското училище. Жаждата за просвещение, уважението на личността, правилната преценка на образователните нужди на децата ще повишат самочувствието на учителите и ще дадат импулс на подрастващите да бъдат мотивирани, сподели председателят на Азбукари Цвета Кирилова. Тя добави, че образите на Левски и Ботев не са само достойно изглеждащи личности, а са разказ с нагледни примери как българските ученици могат да изкачват с безстрашие върховете на познанието. Кирилова допълни, че ще бъде от полза и за сънародниците по света, ако иницативата „Чиста и свята“ достигне българските училища зад граница и навсякъде, където се изучава български език.

 

Всяко едно от децата получи изображенията на Христо Ботев и Васил Левски, а авторите на творбите Калинов и Врабчев подписаха и връчиха специално на директора на 122 ОУ Стоилка Костова първите изображения. Вдъхновяващо послание направи и учителят Филип Филипов от Враца, който пресъздаде по жив и неповторим начин образа на Ботев. Той напомни, че на тази дата преди 140 години пагриотът стъпва с четата на Козлодуйския бряг. Тогава революционерите падат на колене, целуват българската земя и после тръгват по пътя на безсмъртието.

 

Повече за кампанията на www.azbukari.bg и на фейсбук страницата Азбукари

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар