Близо 400 деца казаха в един глас – „Аз съм българче!“ на старта на инициативата „Чиста и свята“

chistaС посланията „За чиста и свята Република“ и „Патриот е – душа дава“ започна каузата за възраждане интереса на децата към живота и делото на националните герои в българската история. По повод 24 май – ден на българската писменост и култура, близо 400 деца от столичното 122 основно училище „Николай Лилиев“ получиха цветни постери с образите на Васил Левски и Христо Ботев.

Инициативата на „Сдружение Азбукари“ и фондация „Марешки“ ще обхване 780 български училища в рамките на 1 месец, където свещените за българската памет ликове ще заемат мястото на остарелите черно-бели портрети. Изображенията на Апостола на Свободата – Васил Левски и на поета и революционер – Христо Ботев са художествена интерпретация на творбите на скулптора Ставри Калинов и аниматора Георги Врабчев. Каузата „Чиста и свята“ цели да насърчи учениците да уважават историческото минало на България, което трасира пътя на настоящето.

„Истинската свобода е знанието“, постави акцент в приветствието си към децата Веселин Марешки. Той посочи, че образованите млади са бъдещето на България, които неведнъж са показвали на света своите постижения и успехи. „Днес, когато сме физически свободни, не бива да допускаме да бъдем затворници на незнанието и липсата на образование“, каза още той и призова децата да поглеждат винаги образите на героите, за да им дават стимул да бъдат горди със своята национална идентичност.

 

tsveta-levski-2 2„Щастливи сме, че започнахме това вдъхновяващо начинание. Искаме да бъдем опора на децата и учителите и да ги насърчим заедно да направим крачка към възстановяване на ценностите в българското училище. Жаждата за просвещение, уважението на личността, правилната преценка на образователните нужди на децата ще повишат самочувствието на учителите и ще дадат импулс на подрастващите да бъдат мотивирани, сподели председателят на Азбукари Цвета Кирилова. Тя добави, че образите на Левски и Ботев не са само достойно изглеждащи личности, а са разказ с нагледни примери как българските ученици могат да изкачват с безстрашие върховете на познанието. Кирилова допълни, че ще бъде от полза и за сънародниците по света, ако иницативата „Чиста и свята“ достигне българските училища зад граница и навсякъде, където се изучава български език.

 

Всяко едно от децата получи изображенията на Христо Ботев и Васил Левски, а авторите на творбите Калинов и Врабчев подписаха и връчиха специално на директора на 122 ОУ Стоилка Костова първите изображения. Вдъхновяващо послание направи и учителят Филип Филипов от Враца, който пресъздаде по жив и неповторим начин образа на Ботев. Той напомни, че на тази дата преди 140 години пагриотът стъпва с четата на Козлодуйския бряг. Тогава революционерите падат на колене, целуват българската земя и после тръгват по пътя на безсмъртието.

 

Повече за кампанията на www.azbukari.bg и на фейсбук страницата Азбукари

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар