Близо 400 деца казаха в един глас – „Аз съм българче!“ на старта на инициативата „Чиста и свята“

chistaС посланията „За чиста и свята Република“ и „Патриот е – душа дава“ започна каузата за възраждане интереса на децата към живота и делото на националните герои в българската история. По повод 24 май – ден на българската писменост и култура, близо 400 деца от столичното 122 основно училище „Николай Лилиев“ получиха цветни постери с образите на Васил Левски и Христо Ботев.

Инициативата на „Сдружение Азбукари“ и фондация „Марешки“ ще обхване 780 български училища в рамките на 1 месец, където свещените за българската памет ликове ще заемат мястото на остарелите черно-бели портрети. Изображенията на Апостола на Свободата – Васил Левски и на поета и революционер – Христо Ботев са художествена интерпретация на творбите на скулптора Ставри Калинов и аниматора Георги Врабчев. Каузата „Чиста и свята“ цели да насърчи учениците да уважават историческото минало на България, което трасира пътя на настоящето.

„Истинската свобода е знанието“, постави акцент в приветствието си към децата Веселин Марешки. Той посочи, че образованите млади са бъдещето на България, които неведнъж са показвали на света своите постижения и успехи. „Днес, когато сме физически свободни, не бива да допускаме да бъдем затворници на незнанието и липсата на образование“, каза още той и призова децата да поглеждат винаги образите на героите, за да им дават стимул да бъдат горди със своята национална идентичност.

 

tsveta-levski-2 2„Щастливи сме, че започнахме това вдъхновяващо начинание. Искаме да бъдем опора на децата и учителите и да ги насърчим заедно да направим крачка към възстановяване на ценностите в българското училище. Жаждата за просвещение, уважението на личността, правилната преценка на образователните нужди на децата ще повишат самочувствието на учителите и ще дадат импулс на подрастващите да бъдат мотивирани, сподели председателят на Азбукари Цвета Кирилова. Тя добави, че образите на Левски и Ботев не са само достойно изглеждащи личности, а са разказ с нагледни примери как българските ученици могат да изкачват с безстрашие върховете на познанието. Кирилова допълни, че ще бъде от полза и за сънародниците по света, ако иницативата „Чиста и свята“ достигне българските училища зад граница и навсякъде, където се изучава български език.

 

Всяко едно от децата получи изображенията на Христо Ботев и Васил Левски, а авторите на творбите Калинов и Врабчев подписаха и връчиха специално на директора на 122 ОУ Стоилка Костова първите изображения. Вдъхновяващо послание направи и учителят Филип Филипов от Враца, който пресъздаде по жив и неповторим начин образа на Ботев. Той напомни, че на тази дата преди 140 години пагриотът стъпва с четата на Козлодуйския бряг. Тогава революционерите падат на колене, целуват българската земя и после тръгват по пътя на безсмъртието.

 

Повече за кампанията на www.azbukari.bg и на фейсбук страницата Азбукари

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart